Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Η Ελλάδα πρωτοπόρος στη «μάχη» κατά του ιού!

Άλλη μια φορά η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι πρωτοπόρος, καθώς τέσσερις πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ, από τα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και ΑΧΕΠΑ, συμμετέχουν σε μια νέα πρωτοποριακή διεθνή μελέτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται παγκοσμίως για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών κατά της ασθένειας Covid-19.

Οι κλινικές με επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πήραν το πράσινο φως για να συμμετάσχουν στην εν λόγω μελέτη, που εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Αγγλία είναι οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη για τις οποίες εγκρίθηκε η ένταξη στη διεξαγωγή της τεράστιας μελέτης «Adaptive Covid-19 Treatment Trial».

Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν παγκοσμίως 75 κλινικές, ώστε να επιβεβαιωθεί αν θα τελεσφορήσουν οι πιο ελπιδοφόρες -έως σήμερα- πειραματικές θεραπείες κατά του ιού, ώστε να παραχθούν νέα καινοτόμα φάρμακα που θα ανακόψουν τη θανατηφόρα πορεία του κορονοϊού που θερίζει όλο τον πλανήτη.

Η ένταξη της Ελλάδας στη μελέτη «Adaptive Covid-19 Treatment Trial» εγκρίθηκε στις αρχές Μαρτίου με αριθμό πρωτοκόλλου DMID: 20-0006.

Ομάδα ελέγχου

Η μελέτη είναι μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή, με ομάδα ελέγχου που θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών φαρμάκων σε ενήλικες που νοσηλεύονται με Covid-19. Η πολυκεντρική δοκιμή θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκοσμίως, ενώ ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και χορηγός για την Ε.Ε. είναι το πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα αξιολογηθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του Covid-19. Οι ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη θα αξιολογούνται καθημερινά από τους επιστήμονες στο νοσοκομείο, αλλά και μετά, όταν θα πάρουν εξιτήριο για το σπίτι τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το επιστημονικό πρωτόκολλο της μελέτης, οι πρώην ασθενείς θα επανεξεταστούν από τους λοιμωξιολόγους κατά τη 15η και την 29η ημέρα.

Στην Ελλάδα η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, ενώ θα συμμετέχουν η Δ΄ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου, η Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Σπύρο Ζακυνθινό, η Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Κουλούρη, και η Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Συμεών Μεταλλίδη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...