Ημέρα κορύφωσης των θανάτων η 21η Απριλίου, με βαθμιαία μείωση ως την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου

Στις 21 Απριλίου «τοποθετεί» την κορύφωση των ημερήσιων θανάτων στην Ελλάδα το Ινστιτούτο ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μελέτης και ανάλυσης στατιστικών της υγείας παγκοσμίως!

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ, οι ημερήσιοι θάνατοι στην Ελλάδα από τη νόσο Covid-19 θα εμφανίσουν σταδιακή αύξηση, αν και όχι μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όπου και προβλέπεται να καταγραφούν 13 θάνατοι. Ωστόσο, στη συνέχεια θα υπάρξει βαθμιαία μείωση ως την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Με βάση την τελευταία ανανέωσή του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ακόμη ότι ως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα μας θα έχουν φτάσει τους 400! Σημειώνεται, πάντως, ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θεωρείται μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως… 635 θύματα! Η προηγούμενη εκτίμηση του ινστιτούτου έκανε λόγο για 450 νεκρούς ως τα τέλη Μαΐου, κάτι που φαίνεται να επαναπροσδιορίζεται όσο τηρούνται πιστά τα μέτρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το AΠΕ-ΜΠΕ, ως πιθανότερη ημερομηνία κατά την οποία τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχτούν την κορύφωση της πίεσής τους από περιστατικά Covid-19 θεωρείται η 21η Απριλίου. Προβλέπεται, επίσης, ότι για την κορύφωση θα χρειαστούν μέχρι 107 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά. Βάσει αυτής της εκτίμησης, το ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης. Οι προβλέψεις όμως, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας ως τον Μάιο.

Βελτίωση

Στο μεταξύ, βελτιώνεται συνεχώς η συγκριτική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του Covid-19, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και λαμβανομένου υπόψη του πληθυσμού κάθε χώρας (κρούσματα και θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων). Με 2.081 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τις 11 Απριλίου, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 52η θέση παγκοσμίως, σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 43ης, που βρισκόταν πριν από μία εβδομάδα. Είναι, επίσης, 17η στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ήταν και την προηγούμενη Κυριακή.

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περίπου εννέα θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, γεγονός που την τοποθετεί στην 49η θέση διεθνώς (από την 38η θέση πριν από επτά μέρες) και στη 18η στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ