Αγωνιώδης προσπάθεια των κινεζικών Αρχών να «θάψουν» την αποκαλυπτική έρευνα της Σι Ζένγκλι

Νέα αποκάλυψη καταδεικνύει την αγωνιώδη προσπάθεια των κινεζικών Αρχών να «φιμώσουν» τους δικούς τους επιστήμονες που ερευνούσαν τον νέο κορονοϊό τις πρώτες ημέρες της επιδημίας, ενώ όλο και περισσότερες μαρτυρίες συγκλίνουν προς το ενδεχόμενο ο Covid-19 να μην είναι προϊόν φυσικών διαδικασιών, αλλά να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Ουχάν.

Η «Daily Mail» αποκαλύπτει ότι η Κινέζα ερευνήτρια Σι Ζένγκλι -γνωστή ως «Γυναίκα Νυχτερίδα», η οποία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για τους κορονοϊούς και επί χρόνια ερευνούσε τους κορονοϊούς νυχτερίδων- είχε «χαρτογραφήσει» το γενετικό υλικό του Covid-19 από τις πρώτες κιόλας ημέρες της επιδημίας στην Ουχάν. Με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσε ότι ο Covid-19 μοιάζει πολύ με τον ιό Sars και εντόπισε το γονίδιο που κάνει θανατηφόρο τον νέο κορονοϊό, ανακάλυψη που θα βοηθούσε στην έγκαιρη ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ και εμβολίων, ώστε να σωθούν χιλιάδες ζωές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ιολόγος Ζένγκλι στα τέλη του Δεκεμβρίου κλήθηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στο εργαστήριό της στο Wuhan Institute of Virology. Στις 2 Ιανουαρίου ολοκλήρωσε τη «χαρτογράφηση» του γενετικού υλικού του νέου κορονοϊού και το ανακοίνωσε στους ανωτέρους της. Την ίδια ημέρα ο διευθυντής του Wuhan Institute of Virology απέστειλε e-mail στο προσωπικό τού εργαστηρίου, διατάζοντάς το να μη μιλήσει δημόσια για τον νέο κορονοϊό «θάβοντας» πρακτικά την έρευνα της Ζένγκλι.

Ενώ η αποκάλυψη της «Daily Mail» προκαλούσε νέο κύκλο κατηγοριών ότι η Κίνα προσπάθησε να συγκαλύψει το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν, ρεπορτάζ του Science αμφισβητούσε ανοιχτά τη θέση των κινεζικών Αρχών ότι η επιδημία ξεκίνησε αποκλειστικά από την ψαραγορά της Ουχάν. Ο Τσάο Μπιν, γιατρός νοσοκομείου της Ουχάν, αποκάλυψε ότι 13 από τους 41 ασθενείς που διαγνώστηκαν πρώτοι με τον κορονοϊό δεν είχαν καμία επαφή με την ψαραγορά, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. «Μοιάζει ξεκάθαρο ότι η ψαραγορά δεν είναι η μοναδική πηγή προέλευσης του ιού» υποστήριξε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να προήλθε από κάποιο εργαστήριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ