Η νέα καθημερινότητα των Ελλήνων με το σχέδιο Χέρια, Αποστάσεις, Μάσκες…

Εικόνες… λαϊκού προσκυνήματος καταγράφηκαν χθες στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής της χώρας με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την παρατεταμένη καραντίνα λόγω κορονοϊού!

Κομμώτριες, κουρείς και αισθητικοί εργάστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διαμορφώσουν τους χώρους τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και απολυμαντικά μαντιλάκια είναι τα προϊόντα που υποχρεούνται να διαθέτουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, ενώ αυστηρές είναι και οι συστάσεις για τους πελάτες κατά την είσοδο και παραμονή τους στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, ενώ η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί καθημερινά αναλυτικό κατάλογο με τα ονόματα και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.

Παράλληλα, μεταξύ των θέσεων πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων, ενώ πόρτες και παράθυρα πρέπει να μένουν ανοιχτά ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τα κλιματιστικά, τα οποία βάσει του κανονισμού απαγορεύεται να είναι ανοιχτά.

Στο κομμωτήριο «Faye’s hair studios» της οδού Θεμιστοκλέους στην Αγία Βαρβάρα, η ιδιοκτήτρια Φαίη Τσεγκελή είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υποδεχτεί τις πελάτισσές της ύστερα από έξι εβδομάδες. Όπως δήλωσε, αφήνει περιθώριο δέκα λεπτά ανάμεσα στα ραντεβού, προκειμένου να προλαβαίνει να απολυμαίνει και να καθαρίζει σχολαστικά τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί.

Στον κλίβανο

«Έχω προγραμματίσει τα ραντεβού μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχω περιθώριο να καθαρίζω τις επιφάνειες, τις καρέκλες και τα αντικείμενα προτού υποδεχθώ τον επόμενο πελάτη. Ορισμένα από τα εργαλεία της δουλειάς αποστειρώνονται στον κλίβανο, ενώ ο πάγκος και η καρέκλα απολυμαίνονται με αντισηπτικό αμέσως μετά την ολοκλήρωση του καλλωπισμού» λέει η Φαίη στην «Espresso».

Μάλιστα, έχει προμηθευτεί ποδιές κουρέματος και πετσέτες μιας χρήσης, ώστε να τις πετάει στον κάδο αφού τις χρησιμοποιήσουν οι πελάτισσες.

«Προσπαθώ όσο γίνεται να λειτουργώ με προϊόντα μιας χρήσης, για να ελαχιστοποιώ τον κίνδυνο μόλυνσης από πελάτισσα σε πελάτισσα. Εξυπηρετώ δύο άτομα ανά 1,5-2 ώρες -αναλόγως με την τεχνική που έχουν επιλέξει- ώστε να μη δημιουργείται συγχρωτισμός. Υπάρχουν πελάτισσες που δείχνουν κατανόηση όταν τις ενημερώνω ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού και άλλες που δυσανασχετούν, όμως τους εξηγώ ότι λειτουργώ έτσι ώστε να διασφαλίσω το καλό εκείνων και του προσωπικού μου» τόνισε η ιδιοκτήτρια.

Στις 7 το πρωί

Στον Βόλο οι πελάτες των κομμωτηρίων ήταν ιδιαίτερα ανυπόμονοι! Ο Βαγγέλης Π., ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου «Τρίχες» στην κεντρική οδό Κ. Καρτάλη, αποκαλύπτει πως η πρώτη επίσκεψη της ημέρας από πελάτη για κούρεμα ήταν στις… 7 το πρωί!

«Στεκόταν έξω από το κομμωτήριο χωρίς να έχει κλείσει ραντεβού και περίμενε να ανοίξω για να… προλάβει! Του εξήγησα ότι πλέον, δεδομένων των συνθηκών, θα πρέπει να έρθει με ραντεβού. Τέτοιες καταστάσεις ζούμε από το πρωί, όμως θα πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα για το καλό όλων! Πρέπει να έχουμε υπομονή και κατανόηση. Ακόμη και όταν μαζεύτηκαν απέξω αρκετοί πελάτες χωρίς ραντεβού, τους είπαμε να τηρήσουν τις αποστάσεις και πως για να κουρευτούν η λέξη «κλειδί» είναι το… ραντεβού! Όσο κρατήσει η πανδημία, θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες. Η πλειονότητα των πελατών έρχεται κατόπιν ραντεβού και εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας».

Αντισηπτικά στους ναούς που άνοιξαν για όσους θέλουν να προσκυνήσουν

Με υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας άνοιξαν χθες όλοι οι ιεροί ναοί της χώρας για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών, οι οποίοι από την Κυριακή 17 Μαΐου θα μπορούν να συμμετέχουν στις θείες λειτουργίες και τις ιερές ακολουθίες. Αρκετοί πιστοί, φορώντας μάσκα και τηρώντας με υπευθυνότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, περίμεναν καρτερικά από νωρίς χθες το πρωί να ανοίξουν οι θύρες των εκκλησιών για να προσκυνήσουν, να ανάψουν ένα κεράκι και να προσευχηθούν στους αγίους ζητώντας τη μεσιτεία τους, ώστε να περάσει αυτή η δυσκολία. Αρκετοί παρακαλούσαν γονυπετείς και με δάκρυα στα μάτια να επανέλθουμε στην κανονικότητα χωρίς προβλήματα.

Απολύμανση

Σε όλους τους ναούς πραγματοποιήθηκε η σχετική απολύμανση, ενώ έχει αλλάξει η κατανομή των θέσεων, ώστε να υπάρχει η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ των πιστών. Σε περιπτώσεις όπου ο χώρος το επέτρεπε, μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί θέσεις και στο προαύλιο του ναού. Οι θύρες ανοίγουν μία ώρα μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ώστε να έχει αεριστεί επαρκώς ο χώρος, ενώ στις εισόδους υπάρχουν αντισηπτικά και απολυμαντικά.

Επίσης, κατά την είσοδο στους ιερούς ναούς εφαρμόζεται ήδη σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών, για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ είναι απαραίτητη η τήρηση της απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ όσων περιμένουν. Οι υπεύθυνοι των ναών έχουν φροντίσει να υπάρχει συχνή και σχολαστική καθαριότητα, με τακτική απολύμανση των σημείων και των επιφανειών του ιερού ναού στα οποία παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών, όπως είναι οι ιερές εικόνες.

Κόκκινες κορδέλες και φοβισμένοι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με μια νέα θλιβερή κανονικότητα ήρθαν αντιμέτωποι οι πολίτες χθες Δευτέρα, καθώς άρχισε η νέα, μετά κορονοϊό εποχή, με μάσκες, γάντια και απρόσωπες φιγούρες με θλιμμένα μάτια, που φοβούνται ακόμη και να κοιτάξουν όποιον περνάει δίπλα τους.

Από το πρωί της Δευτέρας στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχουν κόκκινες κορδέλες που υποδεικνύουν στους πολίτες τις θέσεις που είναι διαθέσιμες. Στους συρμούς του μετρό οι θέσεις καθημένων είναι 120 σε σύνολο 240, και διαγώνια, ώστε να κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Στο τραμ οι θέσεις καθημένων είναι 27 σε σύνολο 54, ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ κάθεται ένας επιβάτης ανά τέσσερις θέσεις.

Προστασία

Στα ταξί οι οδηγοί υποχρεούνται να είναι εξοπλισμένοι με μάσκες, αντισηπτικά και όλα όσα εξασφαλίζουν την προστασία των επιβατών. Μάλιστα, συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, ενώ ισχύουν οι γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Ολόκληρη η χώρα κινείται πλέον σε ανάλογους ρυθμούς, με 300 βοηθούς επιβατών να βρίσκονται σε κεντρικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία, για να διασφαλίζουν τη σωστή μετακίνηση, ενώ πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση.

Το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό στο Σύνταγμα επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Βρίσκομαι ξανά σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό στο Σύνταγμα για να δούμε από κοντά πώς ακριβώς πάνε τα πράγματα σήμερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς» ανέφερε ο κ. Καραμανλής μετά το πέρας της επίσκεψης και υπενθύμισε: «Όλες τις προηγούμενες μέρες δουλέψαμε εντατικά για να προετοιμαστούμε για τη νέα κανονικότητα».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής ύστερα από πέντε χρόνια – Στη φυλακή 13 (πρώην) βουλευτές!

Xειροπέδες στη συντριπτική πλειονότητα των καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «φόρεσαν»...

Ισόβια στον φονιά του Γραικού – Η εισαγγελέας τον χαρακτήρισε «αμετανόητο»

Με σκυμμένο κεφάλι και χαμηλωμένο βλέμμα άκουσε την απόφαση του Μικτού...

«Μαζί για το Παιδί»: Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: Αδελφική σχέση

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για...

Νέα μέτρα: Στους δρόμους με μάσκες και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ

Στον απόηχο του διπλού αρνητικού ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους ο...

Ομάδα ακτιβιστών φύτεψε φούντες στις ζαρντινιέρες του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη

Η γελοιοποίηση του κέντρου της Αθήνας που ξεκίνησε με τον «Μεγάλο...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρίση στο γάμο της Ντέμης Γεωργίου και της Άλκηστης Αλεξανδράτου: «Είναι ένας περίεργος χωρισμός – Με εγκατέλειψε» (video)

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή της περνάει η πρώην παίκτρια του «Master Chef» καθώς ο γάμος της με την Άλκηστης Αλεξανδράτου...

GNTM spoiler: Αυτές είναι οι δύο γνωστές κυρίες που θα «εισβάλλουν» στο σπίτι και θα δοκιμαστούν με τους παίκτες (video)

Δύο πολύ διάσημες κυρίες θα θα ενταχθούν σε δοκιμασίες με τους παίκτες, η μία είναι παρουσιάστρια και η άλλη ηθοποιός.  Ο λόγος για την Μαίρη...

Espresso Girl: Νίκη Παπαδοπούλου

Ρεπόρτερ και influencer Εργάζεται σε ενημερωτικό site της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει καταφέρει να κάνει άνω κάτω το Instagram H Νίκη είναι δημοσιογράφος και μοιράζει τη ζωή...

Εμπλοκή του Ιωάννη Μελά της ΝΔ σε παράνομη λειτουργία χώρου ανταλλαγής ζευγαριών! Έγινε άρση της ασυλίας του!

Από τον Βασίλη Τζήμτσο Η εμπλοκή βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σε παράνομη λειτουργία swingers club στον Πειραιά απασχόλησε την Τετάρτη τη Βουλή, όπου ήρθαν στοιχεία...

Αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής ύστερα από πέντε χρόνια – Στη φυλακή 13 (πρώην) βουλευτές!

Xειροπέδες στη συντριπτική πλειονότητα των καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «φόρεσαν» οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ρίχνοντας την αυλαία στην πολύκροτη δίκη της...

Ισόβια στον φονιά του Γραικού – Η εισαγγελέας τον χαρακτήρισε «αμετανόητο»

Με σκυμμένο κεφάλι και χαμηλωμένο βλέμμα άκουσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, που τον καταδίκασε χθες σε ισόβια κάθειρξη, ο 47χρονος έμπορος...

«Μαζί για το Παιδί»: Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: Αδελφική σχέση

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Νέα μέτρα: Στους δρόμους με μάσκες και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ

Στον απόηχο του διπλού αρνητικού ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή στις...

«J2US»: Το τροχαίο και ο σάλος για παλιές αναρτήσεις κατά του Ιβάν Σαββίδη έβαλαν τέλος στη συμμετοχή της Ραχήλ Μακρή

Παρελθόν αποτελεί η Ραχήλ Μακρή από το «J2US»! Κάτι το τροχαίο που είχε με το αυτοκίνητό της, κάτι η θλάση στο πόδι που υπέστη...