Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Θρίλερ στα συντρίμμια της Βηρυτού – Οι Αρχές «βλέπουν» ως αρχή του κακού ποσότητα νιτρικής αμμωνίας

Για χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής που ξεκίνησε το 2014, όταν κατασχέθηκε τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου από πλοίο που ανήκε σε Ρώσο επιχειρηματία ο οποίος ζει στην Κύπρο, μιλάνε τώρα οι Αρχές στη Βηρυτό.

Οι σχεδόν 3.000 τόνοι του άκρως εκρηκτικού λιπάσματος προέρχονταν από το πλοίο «Rhosus» με σημαία Μολδαβίας, που ανήκε, σύμφωνα με τους «Moscow Times», στον Ιγκορ Γκρετσούσκιν, Ρώσο μόνιμο κάτοικο Κύπρου, χώρα στην οποία ακούστηκε η έκρηξη από το λιμάνι της Βηρυτού. To πλοίο ταξίδεψε από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη το 2013, όταν λόγω βλάβης χρειάστηκε να κάνει στάση στη Βηρυτό.

Λίγο καιρό μετά ο Ρώσος κήρυξε πτώχευση και εγκατέλειψε το πλοίο εκεί αφήνοντας το πλήρωμα στην τύχη του, ενώ το φορτίο του τρόμου ξεφορτώθηκε και τοποθετήθηκε στις αποθήκες του λιμανιού της Βηρυτού για να προκαλέσει, όπως αποδείχθηκε, μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Ιστορία της χώρας. Η έκρηξη στη Βηρυτό, που φέρεται ότι προκλήθηκε από ηλεκτροσυγκόλληση, ισοδυναμούσε με σεισμό 4,5 βαθμών, σύμφωνα με Ιορδανούς σεισμολόγους, και με το ένα πέμπτο της βόμβας στη Χιροσίμα.

22982503

«Είναι αμέλεια» δήλωσε επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε ότι το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Μάλιστα, ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες φέρεται ότι προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό». Πάντως πρώην πράκτορας της CIA με μεγάλη εμπειρία στη Μέση Ανατολή εκτιμά ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε μόνο από το νιτρικό αμμώνιο.

Ο Robert Baer δήλωσε στο CNN ότι εκεί πρέπει να υπήρχαν και πυρομαχικά, και εκτιμά ότι η αποθήκη ήταν τελικά κρυψώνα όπλων. Ωστόσο δήλωσε ότι δεν ξέρει σε ποιον μπορεί να ανήκαν. Τέλος, είπε ότι η έκρηξη δείχνει να προκλήθηκε από ατύχημα. Ένα ατύχημα που έχει κοστίσει πάνω από 150 ζωές, τον τραυματισμό τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων (ανάμεσά τους και πέντε Ελλήνων, εκ των οποίων οι δύο φέρεται ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση) και ζημίες 3-5 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βηρυτού, ενώ εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες, σε μια χώρα με το 50% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.

22982294 scaled

Την ίδια ώρα ξεδιπλώνονται μέσα στα χαλάσματα όπου σπεύδουν διασωστικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μεγάλα δράματα αλλά και μικρά θαύματα. Νεαρός άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας 10 ώρες μετά την έκρηξη με τον κόσμο να ζητωκραυγάζει, ενώ ραγίζει καρδιές η εικόνα νοσοκόμας από μισοκατεστραμμένο νοσοκομείο της Βηρυτού να κρατάει στην αγκαλιά της τρία νεογέννητα μωρά ενώ απαντά στα τηλέφωνα.

Τέλος, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βηρυτού Π. Ανδριώτης σε ερώτηση αν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν θύματα που ανήκουν στην κοινότητα, η οποία αριθμεί περίπου 5.000 μέλη (το 80% εξ αυτών ζει και εργάζεται στη Βηρυτό), δήλωσε στην «Espresso»: «Έχουμε μάθει πως σκοτώθηκε η Λιβανέζα σύζυγος ενός Ελληνα συμπατριώτη μας».

22983521

Η συγκίνηση του Σαρμπέλ και η στήριξη στους πληγέντες από stars της showbiz

Με το βλέμμα και τη σκέψη στραμμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα του που δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες είναι ο Σαρμπέλ.

Ο τραγουδιστής, ο οποίος έχει καταγωγή από τον Λίβανο, από την πλευρά της μητέρας του, δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από το δράμα των συμπατριωτών του.

Έτσι ανέβασε στα Insta stories του φωτογραφία της λιβανέζικης σημαίας με το εικονίδιο της προσευχής, αλλά και βίντεο της έκρηξης συνοδευόμενο από δακρυσμένο emoji. Εκτός από τον Σαρμπέλ, celebrities απ’ όλο τον κόσμο δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον λαό του Λιβάνου που δοκιμάζεται.«Οι σκέψεις, οι προσευχές και η αγάπη μου είναι στους κατοίκους του Λιβάνου και στις οικογένειές τους» έγραψε η Ναόμι Κάμπελ, ανεβάζοντας εικόνες από παλαιότερη φωτογράφισή της στη Βηρυτό, ενώ η Σάλμα Χάγιεκ έγραψε ότι η καρδιά της είναι στους ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η Κάιλι Τζένερ, η Στέλλα Μάξγουελ, η Αριάνα Γκράντε και η Κέιτ Χάντσον εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στον Λίβανο με αναρτήσεις τους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...