Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του «Mister EasyJet» δίνει πνοή στο ιστορικό Cine Paris

Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Το Φιλανθρωπικό Iδρυμα «Στέλιος Χατζηιωάννου», του γνωστού ευαισθητοποιημένου επιχειρηματία, απέκτησε ακόμα ένα ακίνητο για να στεγάσει τον χώρο συνεδριάσεων του ιδρύματος που σύστησε ο σερ Στέλιος και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο και Μονακό.

Πρόκειται για το ιστορικό «μικρό Παρίσι», τον κινηματογράφο που είναι ταυτισμένος με τη ζωή και την κουλτούρα των παλιών Αθηναίων, το σινεμά που μεγάλωσε πολλές γενιές σινεφίλ.

IMG 6293 scaled

Η διακριτική ταμπέλα «Stelios Philanthropic Foundation» φιγουράρει στο θρυλικό εγκαταλειμμένο κτίριο (όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες), το οποίο όμως σε σύντομο διάστημα θα ανακατασκευαστεί για να αποτελέσει πάλι το στολίδι στην καρδιά της Πλάκας, στην οδό Κυδαθηναίων 22.

Το φετινό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, ο κινηματογράφος, δυστυχώς, δεν λειτούργησε και, όπως δήλωσαν στην «Espresso» οι σερβιτόροι του απέναντι εστιατορίου, «ήταν ακόμα ένα πλήγμα για την Πλάκα, μαζί με την πεσμένη τουριστική κίνηση». Oμως όλοι πλέον ανυπομονούν για την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου. Η τελευταία ημέρα προβολής του ήταν η 21η Οκτωβρίου 2019 με την ταινία «Joker», αλλά το… τζόκερ του κτιρίου ήταν, όπως αποδείχθηκε, ο «Mr EasyJet»! Η ταράτσα του Cine Paris διαθέτει τη συγκλονιστικότερη θέα κινηματογράφου, μια και «βλέπει» στην Ακρόπολη. Η ιδέα για τη δημιουργία του στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν ενός Ελληνα κομμωτή, που ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι και γι’ αυτό τον λόγο το ονόμασε Paris. Ωστόσο στα τέλη της δεκαετίας του ’60, εξαιτίας της κρίσης των θερινών σινεμά, κλείνει. Κλειστό θα παραμείνει έως το 1986, οπότε ανοίγει ξανά με νέο ιδιοκτήτη. Γνώρισε τη μεγάλη επιτυχία χάρη στη φροντίδα, την υπομονή και την αγάπη της Μαίρης Πάνου. Στην είσοδό του λειτουργούσε, εκτός από το μπαρ, ένα από τα μεγαλύτερα πωλητήρια κινηματογραφικών αφισών.

IMG 6994

Άλλωστε, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τους θρυλικούς πρωταγωνιστές κοσμούσαν τις σκάλες του κτιρίου στο ανέβασμα για τον δεύτερο όροφο. Στην ταράτσα του Cine Paris, με «πιάτο» τον φωτισμένο Ιερό Βράχο, οι θεατές είχαν την επιλογή να δουν την ταινία στα τραπεζάκια της πλατείας, στον εξώστη ή στα μικρά μπαλκονάκια! Το 2104 η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» το συμπεριέλαβε στη λίστα ως το τέταρτο καλύτερο σινεμά παγκοσμίως, γράφοντας χαρακτηριστικά σε άρθρο της: «Το να βλέπεις μια δημοφιλή ταινία, παραγωγή του σύγχρονου πολιτισμού, κάτω από ένα από τα σπουδαιότερα και ιστορικότερα πολιτισμικά κληροδοτήματα του αρχαίου πολιτισμού είναι ένα συναίσθημα αξεπέραστο. Το “μικρό Παρίσι” της Ελλάδας σού δίνει αυτή τη δυνατότητα ! Αδράξτε τη!»

IMG 6290 scaled

Το σημαντικό έργο ζωής του low profile επιχειρηματία με τη μεγάλη καρδιά

Ένα από τα πιο μεγάλα και ευλογημένα έργα του ιδρύματος είναι η πρωτοβουλία «Φαγητό από Καρδιάς», που άρχισε τον Μάιο του 2013 στην Κύπρο και επεκτάθηκε το 2014 και στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Στόχος της είναι η υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το «Φαγητό από Καρδιάς» προσφέρει ένα δωρεάν σνακ και ένα χαμόγελο καρδιάς σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική και κοινωνική διάκριση. Σήμερα αριθμεί επτά σημεία διανομής στην Ελλάδα (Αττική) και πέντε στην Κύπρο. Πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ο Στέλιος Χατζηιωάννου βρέθηκε στο κέντρο του ιδρύματος, στα Εξάρχεια, και παρέδωσε σε όλους όσοι περίμεναν εκεί το αγαπημένο τους σνακ, δείχνοντας ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα στα παιδιά.

IMG 1464

Ακόμα, το ίδρυμα του σερ Στέλιου, αποφοίτου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, προσφέρει κάθε σχολικό έτος τρεις πλήρεις Yποτροφίες Yψηλής Aκαδημαϊκής Eπίδοσης και οργανώνει τα Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας για 11 συνεχή έτη. Παρέχει χρηματικές δωρεές σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας.

Σε περιπτώσεις σοβαρών καταστροφών, διατίθενται πρόσθετα κεφάλαια για την ανακούφιση των δεινών, όπως δόθηκαν 505.000 ευρώ τον Νοέμβριο του 2018 κατευθείαν στους κοντινότερους συγγενείς 94 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι Αττικής.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...