Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Η ΔΙΣ πήγε κόντρα στην κυβέρνηση και ανοίγει τους ναούς για τα Θεοφάνια

Στα χαρακώματα βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδος με την κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να ανοίξει τους ιερούς ναούς, ώστε να συμμετάσχουν οι πιστοί στη θεία λειτουργία των Θεοφανίων.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Πολιτείας να κλείσει τους ιερούς ναούς ακόμα μία εβδομάδα, χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με την Εκκλησία, οδήγησε τις σχέσεις των δύο θεσμών να ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί. Στην έκτακτη συνεδρίασή της, η οποία έγινε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, η ΔΙΣ εξέτασε τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών και την παρουσία των πιστών κατά την εορτή των Θεοφανίων, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις του περασμένου Σαββάτου, και αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν συναινεί στα νέα μέτρα ως προς τη λειτουργία των ναών.

Αντίθετα, εμμένει σε όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικώς με την Πολιτεία. Παράλληλα, εντέλλεται οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοιχτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη θεία λειτουργία και στον αγιασμό των υδάτων εντός των εκκλησιών κατά την εορτή των Θεοφανίων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην προηγούμενη ΚΥΑ.

Νέα μέτρα

Η ΔΙΣ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπήκε στη διαδικασία να επικοινωνήσει με τη Διοικούσα Εκκλησία και να την ενημερώσει για τα νέα μέτρα που είχε σκοπό να λάβει. Ετσι, αποφάσισε να της αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας, θεωρώντας τον διάλογο το μοναδικό μέσο επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο ελληνικό κράτος.

Επίσης, με μια έξυπνη κίνηση, προσπάθησε -μάταια- να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Από τη μια, απηύθυνε έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες, και, από την άλλη, τόνισε: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους».

Αντίδραση

Ωστόσο η κυβέρνηση αντέδρασε στην απόφαση της Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η ηγεσία της την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία.

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. Στο ενδεχόμενο να υπάρχουν άντρες της ΕΛ.ΑΣ. έξω από τους ναούς τη μέρα των Θεοφανίων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, σχολίασε ότι «καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», εννοώντας, προφανώς, ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο.

Αρκετοί ιερείς, πάντως, κάνουν λόγο για μια δίκαιη απόφαση της ΔΙΣ και εκφράζουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι τους απογοήτευσε και πως δεν πρόκειται να το ξεχάσουν. Παράλληλα, σε αρκετές ενορίες οι εφημέριοι θα ενημερώσουν το ποίμνιό τους ότι, στην περίπτωση που τους επιβληθεί πρόστιμο, είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν οι ίδιοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...