Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Βρετανικοί ύμνοι για τα ελληνικά (θερινά) σινεμά!

«Guardian» και «Independent» παρουσιάζουν κινηματογράφους σε Αθήνα, Μύκονο και Σαντορίνη

Μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των σινεφίλ, όταν φιλοξενήθηκαν σε έγκυρα διεθνή μέσα που έπλεξαν το εγκώμιό τους. Τρία μοναδικά θερινά σινεμά σε Αθήνα, Σαντορίνη και Μύκονο βρέθηκαν πολύ ψηλά στη λίστα των καλύτερων του πλανήτη έχοντας ως βασική αρετή τους το ελληνικό τοπίο. Ειδυλλιακή θέα, ανέσεις υψηλής κλάσης και γευστικά μενού. Να ποιοι είναι οι λόγοι που αποθεώνονται παγκοσμίως:

Cine Paris

Οι ξένοι το έμαθαν πρώτη φορά και οι Ελληνες το θυμήθηκαν ξανά, όταν πριν από περίπου ένα μήνα η βρετανική εφημερίδα «Guardian» του χάρισε απλόχερα την 4η θέση μεταξύ των καλύτερων θερινών κινηματογράφων της Ευρώπης. Οσοι μάλιστα έχουν επισκεφτεί έστω και μία φορά το Cine Paris, θα συμφωνήσουν πως η κατάταξή του στη λίστα αυτή ήταν πέρα ως πέρα δίκαιη. Κι αυτό αφού ο όμορφος ανοιχτός κινηματογράφος της Πλάκας προσφέρει στους σινεφίλ εκτός από επιλεγμένες ταινίες και μοναδική θέα σε ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας: την εμβληματική Ακρόπολη.

«Είναι ένα σινεμά-ταράτσα στην καρδιά της ιστορικής Πλάκας, που βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης. Αυτό προσδίδει μία άλλη ατμόσφαιρα στην κάθε ταινία που προβάλλει. Υπάρχει μια εκπληκτική μίξη ντόπιων και τουριστών, με ταινίες που κυμαίνονται από κινούμενα σχέδια μέχρι πρόσφατα αριστουργήματα που πρέπει κανείς να παρακολουθήσει. Η δροσερή μπίρα και οι καλές ταινίες κάνουν το σκηνικό ακόμη καλύτερο» αναφέρει στο εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα για το «στέκι» που προβάλλει αγαπημένες ταινίες για περισσότερα από 90 χρόνια.

Το παριζιάνικο όνομα του, όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι του πανέμορφου αυτού χώρου, το οφείλει στον γαλλόφωνο Ελληνα κομμωτή, ο οποίος δημιούργησε το θερινό. Η επιλογή του έγινε διότι με αυτό τον τρόπο ο «μετρ του ψαλιδιού» ήθελε να τιμήσει την πολύχρονη παραμονή του στην πόλη του φωτός. Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα ο κινηματογράφος πήρε την τελική του μορφή στις αρχές των 60s, ενώ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας -λόγω κρίσης- έβαλε λουκέτο. Ανοιξε και πάλι το 1986 και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα.

Η δικαίωση

Οπως μάλιστα δήλωσε στην «Espresso» η ιδιοκτήτρια του ειδυλλιακού κινηματογράφου Μαίρη Πάνου: «Το γεγονός ότι το Cine Paris συμπεριλήφθηκε στη λίστα του “Guardian” αποτελεί μεγάλη δικαίωση. Κάθε μέρα νιώθουμε τυχεροί βλέποντας τον κόσμο που μας προτιμά».

Αναμφίβολα η θέα προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης είναι το μεγάλο ατού του όμορφου θερινού, αλλά, όπως λέει και η ίδια, «εκείνο που εντυπωσιάζει τους ξένους είναι πως στις χώρες τους αντίστοιχα σημεία σπανίζουν. Είναι κάτι πρωτόγνωρο».

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως εκτός από τους Ελληνες πιστούς θαμώνες και οι τουρίστες δηλώνουν φανατικοί του σινεμά! «Κάποιοι που κάνουν αρκετό καιρό διακοπές στην Ελλάδα έχει τύχει να έρθουν περισσότερες από μία φορές παρακολουθώντας και διαφορετικές ταινίες! Για να φανταστείτε, ακόμη και e-mail από το εξωτερικό λαμβάνουμε, στα οποία μας δίνουν συγχαρητήρια για τον χώρο!» Εκείνο μάλιστα που δείχνει να ελκύει ιδιαίτερα το κοινό είναι η ποικιλία αφισών και φωτογραφιών που διατίθεται στους χώρους του φουαγέ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των ταινιών του μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cineparis.gr

Cine Καμάρι Σαντορίνης: Σε μια ξαπλώστρα με κοκτέιλ

Στην ίδια λίστα της εφημερίδας «Guardian» περιλήφθηκε και ο κινηματογράφος Cine Καμάρι της Σαντορίνης. Απόλυτα εναρμονισμένο με το επιβλητικό τοπίο του νησιού, το σινεμά αυτό έχει καταφέρει με το… σπαθί του να κερδίσει τις καρδιές των απανταχού κινηματογραφόφιλων.

«Μπορείς σχεδόν να ξαπλώσεις σε μια πολυτελή ξαπλώστρα αναπνέοντας ένα μείγμα αρωματικών στικ και βοτάνων, πίνοντας ένα κοκτέιλ από το μπαρ και με τα αστέρια του ελληνικού ουρανού να τρεμοσβήνουν» τονίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα για το εκπάγλου ομορφιάς θερινό που αποτελεί κυριολεκτικά το… Καμάρι όχι μόνο της Θήρας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Μάλιστα στην περίφημη αυτή λίστα -τη συμβουλεύονται χιλιάδες αναγνώστες ανά τον πλανήτη- το σινεμά κατέλαβε την 8η θέση, ύστερα από αντίστοιχα στέκια, όπως το περίφημο Κάστρο Μονζουίκ της Βαρκελώνης, το Cromarty Cinema της Σκοτίας, και το σινέ Locarno on the lake της Ελβετίας.

Στα δυνατά σημεία του αναμφίβολα περιλαμβάνονται το όμορφο μπαρ που λειτουργεί στον χώρο του και η πολύχρωμη, σχεδόν εξωτική βλάστηση. Οσοι μάλιστα επιλέξουν να δουν την αγαπημένη τους ταινία θα μπορούν να το κάνουν σε μια αναπαυτική ξαπλώστρα έχοντας δίπλα τους και το κοκτέιλ της αρεσκείας τους. Ο κινηματογράφος λειτουργεί από τη δεκαετία του ’80 -μάλιστα για μια περίοδο φιλοξενούσε και ένα τζαζ φεστιβάλ- και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα στέκια της Σαντορίνης, με θεατές που «χτυπούν κάρτα» σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Βρίσκεται στον δρόμο προς το Καμάρι.

Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας του κινηματογράφου μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.cinekamari.gr

Μαντώ: θέαμα και γεύμα

Ο πανέμορφος κήπος με τα μεσογειακά φυτά και τους κρίνους που «συνοδεύουν» τις προβολές του Σινέ Μαντώ της Μυκόνου φαίνεται πως ήταν αρκετά για να πείσουν τον συντάκτη της «Independent» να χαρίσει στο σινεφίλ στέκι μια θέση στα καλύτερα θερινά της υφηλίου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε μάλιστα στο κομψό εστιατόριο του κινηματογράφου, που σερβίρει πρωινό, μπραντς και πολλά ακόμη εκλεκτά εδέσματα, των οποίων η υψηλή ποιότητα υμνήθηκε δεόντως.

«Δεν μπορεί να επισκεφθεί κανείς τη γραφική Χώρα της Μυκόνου και να μην κάνει στάση σε αυτό το ειδυλλιακό μέρος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ. Οπως εξηγεί και ο ιδιοκτήτης του Αντώνης Κιούκας, «μέσα στον μήνα θα κυκλοφορήσει από το διάσημο περιοδικό “Monocle” ακόμη ένα αφιέρωμα για τον κινηματογράφο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σινεμά αυτό είναι «ο μοναδικός δημόσιος χώρος στο νησί που είναι πάντα σκιερός. Είναι μια όαση δροσιάς στο νησί. Πέρυσι μάλιστα ένας από τους επισκέπτες μας ήταν ο παραγωγός της ταινίας “Django unchained”, ο οποίος παρακολούθησε το συγκεκριμένο φιλμ του Ταραντίνο, που έτυχε να παίζουμε εκείνη την περίοδο».

Ο θερινός κινηματογράφος λειτουργεί μέσα στον πανέμορφο κήπο που βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας της Μυκόνου. Τον καταπράσινο αυτό κήπο δώρισε στον Δήμο Μυκόνου ο Ιωάννης Μελετόπουλος το 1957. Εκεί εκτός από τους φοίνικες, τα πεύκα αλλά και πανύψηλα είδη κάκτων, μοναδικών στον κόσμο, συναντάμε και έναν αριθμό κτιρίων, όπως το παλιό εκκλησάκι των Ταξιαρχών και έναν περιστερώνα που έχει μετατραπεί σε cafe.

Στο Σινέ Μαντώ προσφέρονται σε ντόπιους και παραθεριστές ελληνικό πρωινό, ελαφρά γεύματα, ποτά και ποικιλίες από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε ολοκληρώνονται οι προβολές.

Οι ταινίες και οι ώρες λειτουργίας του υπάρχουν στον επίσημο δικτυακό τόπο www.cinemanto.gr.

Γιώτα Βαζούρα 

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...