Ενα «έξυπνο» ρομπότ για όλη την οικογένεια

Είναι γραμματέας, φωτογράφος και διηγείται παραμύθια

Διαβάζει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπενθυμίζει σημαντικά γεγονότα, διηγείται παραμύθια σε παιδιά συνοδεύοντάς τα με γραφικά, ενώ εκτελεί επίσης χρέη φωτογράφου, αναγνωρίζοντας μάλιστα τα μέλη της οικογένειας που το έχει εντάξει στους κόλπους της. Αυτά κι άλλα πολλά είναι τα προσόντα του Jibo. Ο λόγος για ένα μικρό και «έξυπνο» ρομπότ για όλη την οικογένεια. Δημιουργήθηκε από ειδικούς του MIT και εκτιμάται πως σε λίγους μήνες θα είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, με τιμή που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ.
Ο Jibo έχει ύψος μόλις 28 εκατοστά και βάρος 2,7 κιλά. Διαθέτει δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης, αναγνωρίζει και μπορεί να παρακολουθεί πρόσωπα, ενώ πέραν του ότι τραβάει φωτογραφίες, κάνει ακόμα βιντεοκλήσεις, χειρίζεται τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και φυσικά συνδέεται στο ίντερνετ. Ο Jibo είναι πολύ υπάκουο ρομπότ, αφού έχει την ικανότητα να ακούει ακόμα και από μεγάλη απόσταση τις οδηγίες που λαμβάνει από τα «αφεντικά» του.

Η οθόνη του μπορεί να προβάλλει οποιοδήποτε γραφικό, ενώ οι κατασκευαστές του θα διαθέτουν στους ενδιαφερομένους ειδικό kitt προγραμματισμού, ώστε ο καθένας να μπορεί να προσαρμόζει το ρομπότ του με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ατομικές του ανάγκες, κατεβάζοντας εφαρμογές στο λογισμικό του. Το μικρό ρομπότ λειτουργεί επίσης διαδραστικά και μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων, προσφέροντας τις «αποθηκευμένες» γνώσεις του.
Δημιουργός του Jibo είναι η Σίνθια Μπρίζιλ, πρωτοπόρος των οικογενειακών ρομπότ, η οποία διευθύνει την ομάδα Personal Robots στο Media Lab του ΜΙΤ. «Ο Jibo είναι το πρώτο μιας νέας κατηγορίας οικογενειακών ρομπότ, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση θεμελιωδών αναγκών στην καθημερινότητά τους μικρά παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους» δηλώνει, σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι κανένας και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και σχέση.

Κάτια Γιαπαλάκη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ