Μεταμόσχευση στη μάχη κατά του ιού HIV

Ο μυελός των οστών τον «εξαφάνισε» σε δύο ασθενείς

Στη μεταμόσχευση μυελού των οστών κρύβεται ενδεχομένως το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του AIDS, όπως αποδεικνύουν ακόμα μία φορά οι επιστήμονες. Το διεθνές συνέδριο για την ασθένεια ξεκίνησε χθες στη Μελβούρνη. Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάζονται είναι η περίπτωση δύο οροθετικών αντρών στην Αυστραλία τους οποίους οι γιατροί υπέβαλαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και σήμερα δεν μπορούν να εντοπίσουν επίπεδα του ιού στο αίμα τους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Κούπερ, επικεφαλής του Kibry Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, και στους δύο ασθενείς δεν εντοπίζεται ο ιός HIV τρία ολόκληρα χρόνια μετά την υποβολή τους σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, ωστόσο συνεχίζουν να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Το αποτέλεσμα της μεθόδου στους εν λόγω ασθενείς παρουσιάστηκε σε συμπόσιο που ξεκίνησε, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για το AΙDS.
Η περίπτωση των δύο αντρών θυμίζει εκείνη του Αμερικανού Τίμοθι Ρέι Μπράουν, που απαλλάχτηκε από τον ιό χάρη σε μεταμόσχευση μυελού από δότη που είχε σπάνια μετάλλαξη γονιδίου, η οποία προστατεύει από τον HIV. Ωστόσο υπάρχει μία διαφορά, καθώς ο ένας από τους δύο Αυστραλούς ασθενείς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση, χωρίς όμως ο μυελός που έλαβε να έχει το μεταλλαγμένο γονίδιο, που ονομάζεται CCR5 delta32.

Ο καθηγητής Κούπερ εξηγεί ότι αν οι δύο ασθενείς σταματήσουν την αντιρετροϊκή αγωγή, είναι πιθανό να εμφανιστεί εκ νέου ο ιός σε ανιχνεύσιμα επίπεδα. Ωστόσο η μη ανίχνευση του ιού ωθεί την έρευνα σε νέο επίπεδο, καθώς τώρα οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν πού κρύβεται ενδεχομένως αυτός. Αν το βρουν, θα έχουν κάνει το επόμενο σημαντικό βήμα στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της ασθένειας, σημειώνει ο Αυστραλός καθηγητής, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να βρεθεί μια φαρμακευτική θεραπεία που θα «λειτουργεί» όπως έδρασε η μεταμόσχευση μυελού για τους δύο Αυστραλούς οροθετικούς. Σημείωσε, τέλος, ότι η μεταμόσχευση δεν μπορεί να αποτελεί λύση για όλες τις περιπτώσεις προσβεβλημένων από τον HIV.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ