Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο μάγος των βεγγαλικών και των εφέ είναι Ελληνας

Ο Παύλος Νάνος θεωρείται ένας από τους top πυροτέχνες σε όλο τον κόσμο

Ο προπάππος του έφερε πρώτη φορά τα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα. Ο ίδιος όχι μόνο συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, αλλά έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ειδικούς σε διεθνές επίπεδο. Ο λόγος για τον Παύλο Νάνο, που γνωρίζει όσο ελάχιστοι πώς να προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού στους θεατές δημιουργώντας μοναδικά ουράνια σόου, που κόβουν την ανάσα.

Μόλις τον περασμένο μήνα ο Ελληνας πυροτέχνης αναδείχθηκε πρώτος στον παγκόσμιο διαγωνισμό πυροτεχνημάτων «Ιγκνις Μπρουνένσις», που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Μπρνο της Τσεχίας, με συμμετοχές από 50 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Ηταν η πέμπτη παγκόσμια διάκριση του κ. Νάνου, που μιλά στην «Espresso» για τη νέα του επιτυχία και τον μαγικό κόσμο των πυροτεχνημάτων.

«Για τη νίκη σε παγκόσμιο διαγωνισμό απαιτείται καινοτόμος σχεδιασμός, πρωτοτυπία σε σχέδια, αλάνθαστη τεχνική και πολύ καλή προετοιμασία. Δεν είναι καθόλου εύκολο να κατακτήσεις την πρώτη θέση, ειδικά ανάμεσα σε κράτη με ιστορία στο πυροτέχνημα» λέει για τον διαγωνισμό στην Τσεχία. Το πρόγραμμα που παρουσίασε και του χάρισε την πρωτιά ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και είχε διάρκεια 17 λεπτών! «Η σκηνοθεσία και ο προγραμματισμός του σόου διήρκεσε δύο μήνες και άλλους τρεις η κατασκευή των προϊόντων. Για την εγκατάσταση των κανονιών στον χώρο χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες, με συνεργείο δέκα ατόμων. Το show περιείχε 4.000 πυροτεχνήματα, με βάρος πυροτεχνικής ύλης περίπου 300 κιλά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νάνος έχει επίσης κατακτήσει τέσσερα πρώτα βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν στη Γερμανία και την Κίνα, ενώ έχει εργαστεί στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα, όπως στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και σε Eurovision 2006, UEFA Champions League 2007, Eurovoice 2010, Special Olympics 2011, κ.ά.

Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ως κορυφαία εκδήλωση την Αρμάτα των Σπετσών, απ’ όπου κατάγεται. «Εκεί σχεδιάζω κάθε χρόνο ένα μοναδικό show σε ένα πανέμορφο χώρο. Το θέαμα στην Αρμάτα ξεπερνά αυτό των πυροτεχνημάτων Ολυμπιακών Αγώνων».

Η Αρμάτα, εξάλλου, ήταν η αιτία που ο προπάππους του Δημήτριος Μπούμπουλης έφερε τα πυροτεχνήματα στις Σπέτσες και την Ελλάδα γενικότερα. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα εργοστάσιο στο τότε αραιοκατοικημένο Γαλάτσι και έκτοτε η τέχνη της κατασκευής τους μεταβιβάζεται στην οικογένεια από γενιά σε γενιά, κρατώντας πάντα μυστική τη «συνταγή».

«Τα πυροτεχνήματα είναι βλήματα διαφόρων μεγεθών, από μέγεθος μπαλάκι του γκολφ έως μπάλα μπάσκετ, σε σφαιρικό ή κυλινδρικό σχήμα, που περιέχουν διάφορες “μυστικές” συνταγές χημικών» λέει ο κ. Νάνος. «Κατασκευάζονται σε διάφορα στάδια, από την ανάμειξη των χημικών της γέμισης, τον σχηματισμό τους σε διάφορα καλούπια και το τελικό “χτίσιμο” στο εσωτερικό του βλήματος, απ’ όπου θα παραχθεί το επιθυμητό σχέδιο».

Ο συντονισμός στην εκτόξευση των πυροτεχνημάτων γίνεται είτε με ηλεκτρονικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας είτε με την παραδοσιακή σύνδεση φιτιλιών. «Ο καθένας ενδείκνυται για άλλη περίπτωση. Καμιά φορά γίνεται και συνδυασμός των δύο. Ο σωστός πυροτέχνης πρέπει να ξέρει και τις δύο μεθόδους, καθώς και πότε ενδείκνυται να τις χρησιμοποιήσει» τονίζει ο ίδιος.

Τις τελευταίες δεκαετίες τα πυροτεχνήματα έχουν εξελιχθεί τόσο ως προς τη θεαματικότητα και την ποικιλομορφία όσο ως προς την ασφάλειά τους. «Τώρα πια μπορείς να κάνεις ένα show πυροτεχνημάτων ακόμα και σε κλειστό χώρο με απόλυτη ακρίβεια» λέει ο Ελληνας πυροτέχνης και προσθέτει: «Σίγουρα πρόκειται για δουλειά με μεγαλύτερη επικινδυνότητα από δουλειά γραφείου όχι για τους θεατές, αλλά για τους πυροτέχνες. Είναι όμως κάτι που γνωρίζουμε και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται από ανθρώπους με πολύ καλή εκπαίδευση και πείρα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί πωλητές πυροτεχνημάτων με καταστήματα, οι πυροτέχνες όμως που ξέρουν να ρίχνουν πυροτεχνήματα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα».

Ομως, εκτός από την τεχνική διάσταση, η δουλειά ενός πυροτέχνη σαν τον κ. Νάνο έχει και την αισθητική, καλλιτεχνική της διάσταση. Ποια υπερτερεί; «Δεν μπορεί να λείπει το ένα από τα δύο» απαντά και συνεχίζει: «Αν δεν είσαι καλός τεχνίτης, αν δεν ξέρεις τα υλικά σου και πώς συμπεριφέρονται κάτω από διάφορες κλιματικές συνθήκες και σε διαφορετικούς χώρους, όσο καλός καλλιτέχνης κι αν είσαι, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Αν δεν έχεις φαντασία, πρωτοτυπία και συναίσθημα, δεν θα μπορέσεις να συγκινήσεις το κοινό σου. Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη, απλώς “πυροτέχνη”».

Σε lives των superstars

Εκτός από πυροτεχνήματα, ο Παύλος Νάνος και η εταιρία του ασχολούνται και με ειδικά εφέ, όπως οι φλόγες, τα εφέ κρυογονικής, ο ξηρός πάγος, οι φλεγόμενες επιγραφές, τα κομφετί-glitter, το τεχνητό χιόνι, που χρησιμοποιούνται σε events, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, σε συναυλίες και πάρτι. Οπως αναφέρει ο ίδιος, έχει επιμεληθεί εφέ σε μεγάλες συναυλίες, όπως της Jeniffer Lopez, των AC/DC, της Rihanna και του Roger Waters, ενώ τα τελευταία δύο τελευταία χρόνια σχεδιάζει τα εφέ σε δύο πολύ μεγάλα φεστιβάλ χορευτικής μουσικής, στα Tomorrowland του Βελγίου και της Ατλάντα των ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...