Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Ενα φάρμακο (ελπίδα) για την παράλυση

Σήκωσε στα πόδια τους δύο ασθενείς στη Βρετανία

Ελπίδα για τη φαρμακευτική αποκατάσταση ορισμένων μορφών παράλυσης με ουσία που έως τώρα χορηγείται για την αντιμετώπιση του άσθματος δημιουργεί η χορήγησή της σε ασθενείς στη Βρετανία, με αποτέλεσμα να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί χορήγησαν την ουσία σαλβουταμόλη σε 18χρονο πάσχοντα από συγγενή μυασθένεια, ο οποίος ήταν τόσο αδύναμος ώστε πολλές φορές χρειαζόταν οξυγόνο. Οπως λέει σήμερα ο ίδιος, τρεις ημέρες μετά τη λήψη του φαρμάκου κατάφερε να στέκεται όρθιος, ενώ σε διάστημα μίας εβδομάδας μπόρεσε να περπατήσει. Η κατάστασή του είναι τόσο καλή πια ώστε μπορεί να πάει ακόμα και διακοπές. Στην περίπτωση του δεύτερου πάσχοντα, που κινούταν μόνο με τη βοήθεια μπαστουνιού, τώρα είναι σε θέση να κάνει τζόκινγκ.
Η σαλβουταμόλη χορηγείται σε εισπνεόμενη μορφή σε άτομα που πάσχουν από άσθμα. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη μυασθένεια, νόσο που μπορεί να είναι σε πολύ ήπια μορφή, οπότε εμφανίζεται απλώς βλεφαρόπτωση στον ασθενή, ή σε πολύ βαριά, οπότε αυτός παραλύει πλήρως. Η ουσία επηρεάζει την επικοινωνία των νεύρων με τους μυς, καθιστώντας τους δεύτερους πιο «δραστήριους».
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Μπίζον του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής Weatherall, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μελέτησε φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μυασθένειας και διαπίστωσε ότι η σαλβουταμόλη μπορεί να είναι αποτελεσματική. Να σημειωθεί εδώ ότι η μυασθένεια ίσως να οφείλεται σε διαφορετικές γονιδιακές μεταλλάξεις, οπότε όπως επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής, κάθε περίπτωση έχει διαφορετική φαρμακευτική αντιμετώπιση. Πάντως η σαλβουταμόλη μπορεί να αφορά αρκετές από αυτές και να χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.
Ο πρώτος από τους δύο ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο δηλώνει ότι περίμενε πως θα τον βοηθούσε, ωστόσο δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να σταθεί ξανά στα πόδια του και να περπατήσει. Και η δραστηριότητά του δεν σταματά εκεί: όταν βρίσκεται στο σπίτι, πλένει και μαγειρεύει σαν να είναι απολύτως υγιής.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ