Ο Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του και εξήγησε τους λόγους σε διάγγελμα. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι εκλογές!
Ο Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του και εξήγησε τους λόγους σε διάγγελμα. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι εκλογές!
Την τελευταία… ζαριά του έριξε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας να παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ανακοινώνοντας την παραίτηση τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησής του.
Ο πρωθυπουργός έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με τους υπουργούς και τους στενούς συνεργάτες του στη Βουλή αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να ζητήσει εκλογές. Από σήμερα μετρά ο χρόνος των διερευνητικών εντολών, με τη Ν.Δ. μέσω του εκπροσώπου της να ζητεί να τηρηθούν τα συνταγματικά τριήμερα, ώστε να μη γίνουν εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, που θέλει ο πρωθυπουργός, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανακοινώνει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς! Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε ανοιχτό το θέμα να συναντηθεί με τον Ν. Μιχαλολιάκο της Χ.Α. αλλά και με τον Π. Λαφαζάνη, τον οποίο ανακήρυξε αρχηγό κόμματος.
Το διακύβευμα
Λίγο μετά τις 8.30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισημοποίησε την απόφασή του με διάγγελμά του και έθεσε το δικό του διακύβευμα τονίζοντας ότι είναι ώρα οι πολίτες να αποφασίσουν για το ποιος θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα του Μνημονίου και το ποιος θα διαχειριστεί το θέμα του χρέους. Αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό των όσων πέτυχε τους έξι μήνες, επιτέθηκε τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα (έριξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση κάνοντάς τη μειοψηφία) όσο και στις δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής, που, όπως είπε, ήθελαν να υπογράψει ο Τσίπρας τα πάντα.
Τα βέλη
Ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή εντολή από τους πολίτες, ώστε να υλοποιήσει το σχέδιό του για έξοδο από το Μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε μάλιστα τα βέλη του προς την Αριστερή Πλατφόρμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κρίνετε την ακραία ασυνέπεια εκείνων που μετέτρεψαν σε μειοψηφία την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς». «Ενας κύκλος έκλεισε. Αποφάσισα την παραίτηση της κυβέρνησης. Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της. Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε από τα Μνημόνια».
Και πρόσθεσε: «Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με τη συνείδησή μου. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε, είναι η αλήθεια, στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στη λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς, η Ελλάδα, με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας. Από σήμερα πάντως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον ορισμό υπηρεσιακής
