Ενα μικρό «χωριό» χάνεται στη θάλασσα

Περισσότεροι από 400 λουόμενοι αφήνουν κάθε χρόνο την τελευταία τους πνοή στις πλαζ

Η Ελλάδα της ναυτικής παράδοσης, με κατοίκους που (υποτίθεται ότι) αγαπούν και γνωρίζουν τη θάλασσα, χάνει ετησίως ένα μικρό «χωριό» σε θανατηφόρους πνιγμούς, με εκατοντάδες ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή μέσα στο νερό, κυρίως το καλοκαίρι και συνήθως στα… 50 μέτρα από την ακτή!

«Για τη χώρα μας οι πνιγμοί αποτελούν μάστιγα, αλλά αντιμετωπίσιμη» τονίζει ένας άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα όσο ελάχιστοι. Ο δρ Στάθης Αβραμίδης, σύμβουλος ατυχημάτων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Προγράμματος 4r423r324r 2Ασφάλειας στο Νερό μίλησε στην «Espresso» για την εικόνα των πνιγμών στην Ελλάδα και την απαραίτητη πρόληψη: «Κάθε χρόνο ξεπερνάμε τους 400 θανατηφόρους και τους τετραπλάσιους μη θανατηφόρους πνιγμούς! Βάσει περσινών στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, κατέχουμε την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 χωρών και την 36η θέση στον κόσμο». Οπως εξηγεί, οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από την ακτή, ενώ συνήθως τα θύματα δεν είναι τουρίστες, αλλά Ελληνες. Μάλιστα τρία στα τέσσερα θύματα είναι άνδρες, ενώ εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τον υψηλότερο κίνδυνο δεν τον διατρέχουν οι ηλικιωμένοι, αλλά οι νέοι: «Οι άντρες ηλικίας 20-24 ετών έχουν τον υψηλότερο δείκτη κινδύνου, ενώ τους ακολουθούν άντρες 25-44 ετών»!

Οσο για το πού οφείλονται οι πνιγμοί, σύμφωνα με τον Ελληνα ειδικό «δεν έχουμε ερευνητικά δεδομένα και αναπόφευκτα ενοχοποιούμε την αμέλεια, την αγνόηση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας και τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Οι παράγοντες που καθορίζουν την έκβαση του πνιγμού είναι τα χαρακτηριστικά του διασώστη, του θύματος, της τοποθεσίας και των συνθηκών του πνιγμού. Αν ο λουόμενος δεν γνωρίζει κολύμπι και μπει φαγωμένος σε κρύα θάλασσα με απότομη κλίση του βυθού, ενώ ο ναυαγοσώστης δεν ανανέωσε ποτέ την ισχύ του διπλώματός του και μιλάει στο κινητό τηλέφωνο την ώρα της βάρδιας, τότε είναι πιθανότερο ότι δεν θα επιβιώσει».

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας πρωταγωνιστεί φέτος στην πρόληψη των υδάτινων ατυχημάτων, πραγματοποιώντας τη δράση «Ασφαλής Ελλάδα» και τρέχοντας το «Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό», με δωρεάν εκμάθηση κανόνων ασφάλειας μέσω εκπαιδευτικών δράσεων αλλά και της ιστοσελίδας του υπουργείου www.moh.gov.gr.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ