Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Οι «Βασίλισσες της πίστας»

Η «Εθνική Ελλάδος Γυναικών» του λαϊκού τραγουδιού, που είναι στην πρώτη γραμμή της διασκέδασης, προκαλεί χαλασμό με τα ωραιότερα καψούρικα κομμάτια της

«Είσαι νινί ακόμα. Κι όμως η καρδιά σου θέλει να αγαπήσει, θέλει να πονέσει, θέλει, ναι»! To «χρυσό» σουξέ της Ελενας Γιαννακάκη, που κυκλοφόρησε δεκαετίες πριν, χαλάει κόσμο ακόμα και σήμερα! Οπως και τα πιο ωραία λαϊκά, κομμάτια που αποθεώθηκαν στις μεγάλες πίστες, όπως και οι «βασίλισσες» του λαϊκού πενταγράμμου που τα ερμήνευαν και σε κάθε εμφάνισή τους προκαλούσαν χαλασμό.

ΑΠΟ ΤΗ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Η «Εθνική Ελλάδος Γυναικών» του λαϊκού τραγουδιού Βάσω Χατζή, Χαρούλα Λαμπράκη, Κατερίνα Στανίση, Μαριάνθη Κεφαλά, Μαίρη Βάσου, Μαίρη Μαράντη, Θάλεια και η εντυπωσιακή Ρομά Ελευθερία Χριστοπούλου φιλοξενούνται με τα ωραιότερα καψούρικα τραγούδια τους στην προσφορά της «Espresso Weekend» αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Βάσω Χατζή, με τη γνήσια λαϊκή φωνή, παραμένει στην πρώτη γραμμή της διασκέδασης, με το κοινό της να την ακολουθεί σε όλη την Ελλάδα. Ανέβηκε στην πίστα σε ηλικία μόλις 17 χρόνων και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει περιζήτητη σε νυχτερινά κέντρα, πανηγύρια και εκδηλώσεις.

Η Κατερίνα Στανίση είναι από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες της γενιάς της. Ο συγγραφέας Κώστας Ζουράρις της απέδωσε τον χαρακτηρισμό «ιέρεια του λαϊκού τραγουδιού», ενώ το σπίτι της είναι γεμάτο από χρυσούς δίσκους και βραβεία για την προσφορά της στο πεντάγραμμο, το οποίο συνεχίζει να υπηρετεί.

«Θα πάρω φόρα»

Η Μαίρη Μαράντη έχει χαρακτηριστεί ο «θρύλος» της δεκαετίας του ’70. Το τραγούδι της «Θα πάρω φόρα» ακούστηκε στην κινηματογραφική ταινία «Ολα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη. Από τις πιο λαμπρές φωνές, συνεχίζει και σήμερα να τραγουδάει χαρίζοντας μεγάλες στιγμές κεφιού με τα σουξέ της. Η Χαρούλα Λαμπράκη ονειρευόταν να γίνει καθηγήτρια Φιλολογίας, όμως πέρασε στο τραγούδι πριν καλά καλά τελειώσει την όγδοη τάξη! Η σπουδαία κυρία του τραγουδιού εξακολουθεί να εμφανίζεται στις πίστες, αλλά σε μικρά νυχτερινά κέντρα.

Το κλασικό καψουροτράγουδο «Εψαξα να βρω μια ευκαιρία ν’ αγοράσω λίγη ευτυχία, μα το μαγαζί που την πουλούσε είχε ξεπουλήσει και σφαλούσε» του Κώστα Ξενάκη, σε στίχους Βασίλη Φωτεινάκη, το είπε η Γωγώ Θεοδώρου το 1979 (υπάρχει στα CD που προσφέρει η «Espresso Weekend»). Είναι ένα βαρύ ζεϊμπέκικο που χαλούσε κόσμο και η τραγουδίστρια το ερμήνευσε με πολύ πάθος. Λέγεται πως στο κέντρο διασκέδασης Χάραμα, στη Δράμα, όπου τραγουδούσε κάθε βράδυ, δεν έπεφτε καρφίτσα. Η Μαριάνθη Κεφάλα, η τραγουδίστρια-σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, πηγαινοέρχεται ακόμα και σήμερα στην Αθήνα κάνοντας εξτρά εμφανίσεις, αφού το κοινό της στην πρωτεύουσα δεν την ξεχνά. Το πραγματικό επίθετό της είναι Νίνου, όμως στα πρώτα καλλιτεχνικά βήματά της προτίμησε να κάνει καριέρα με το «παρατσούκλι» του μπαμπά της, του γνωστού μπουζουξή «Κεφάλα».

Τα σουξέ της Ελενας Γιαννακάκη έπαιζαν σε πίστες, γάμους, βαφτίσια και χαρές! Ηταν εκείνη που τραγούδησε και το πιο γλυκό νανούρισμα του πενταγράμμου, το «Καληνύχτα, σε λατρεύω» (συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή της «Εspresso»), το οποίο άφησε εποχή. Σπουδαία ερμηνεύτρια, όμως δεν έκανε την καριέρα που της άξιζε.

«Χρυσοί» δίσκοι

Η Κατερίνα Ντούρου ή αλλιώς Ρένα Ντάλμα άρχισε το τραγούδι το 1960 και θεωρείται από τις κλασικές λαϊκές τραγουδίστριες, με εμφανίσεις και στον κινηματογράφο. Εχει ολόκληρο θησαυρό από «χρυσούς» δίσκους και κασέτες.

Η Θεσσαλονικιά Μαίρη Βάσου, που ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο της τη δεκαετία του ’80, αγαπήθηκε πολύ, και όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα. Δεν έκανε μεγάλη καριέρα, καθώς γρήγορα εγκατέλειψε τις πίστες, για να επιστρέψει σε αυτές πριν από έξι χρόνια.

Αλλη μία σπουδαία φωνή από τη Θεσσαλονίκη υπήρξε η Θάλεια, που έκανε καριέρα μόνο με το μικρό της όνομα! Τη μεγάλη ευκαιρία τής την έδωσε ο γνωστός επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα Γιαννίκος Καρυπίδης, ο οποίος την παντρεύτηκε! Οταν έμεινε έγκυος, αποσύρθηκε. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Αδάμ που κάνει καριέρα τραγουδιστή και τη Μαρία.

Η καλλονή Ρομά Ελευθερία Χριστοπούλου μπορούσε να ερμηνεύσει από λαϊκά και παραδοσιακά μέχρι νησιώτικα. Σαν τη φωνή της, άλλη δεν είχε! Εμεινε γνωστή στη δισκογραφία για τη διασκευή ενός τουρκικού τραγουδιού της Τurkan Soray, με ελληνικό τίτλο «Με φωνάζουν τρελή».

Στο ίδιο… καραβάνι των Ρομά ανήκει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και η Κατερίνα Κανάρη. Από τις πιο γνωστές Τσιγγάνες τραγουδίστριες, που όμως δεν συνέχισε την καριέρα της.

Η προσφορά της «Espresso»

Στην «Espresso» του Σαββατοκύριακου μπορείτε να βρείτε τις μεγαλύτερες επιτυχίες των πιο σημαντικών λαϊκών γυναικείων φωνών σε δύο CD με σουξέ που έγραψαν ιστορία. Από το «Θα πάρω φόρα» της Μαίρης Μαράντη και το «Σώσε με» της Ρίτας Σακελλαρίου μέχρι το «Η παντρεμένη» της Βούλας Πάλλα και τις μεγάλες επιτυχίες της Βάσως Χατζή «Θέλω τον Θεό να τον ρωτήσω», «Γέλα καρδούλα μου», «Λίγα λουλούδια». Εξαιρετικές ερμηνείες από τη Ρένα Ντάλμα στα «Σ’ έχασα χωρίς να φταίω» και «Μη μ’ αφήνεις μη», τη Μαριάνθη Κεφάλα στα «Ηταν περασμένες δύο», «Στραβοτιμονιές» και «Ονειρο ήτανε», και φυσικά τα «χρυσά» τραγούδια της Χαρούλας Λαμπράκη «Εναν άνθρωπο ζητάω», «Μια του κλέφτη» και της Κατερίνας Στανίση «Μυστικέ μου έρωτα».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...