Από το «MasterChef» και τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, μέχρι το νέο της βιβλίο με γλυκά χωρίς ζάχαρη και… συνταγή γιατρού, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της κρατικής τηλεόρασης που την περιμένει τη νέα σεζόν, η Ελισάβετ Κοντοκώστα διανύει αναμφίβολα μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής της.
Από τον ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ
Η αγαπημένη σεφ από την Εύβοια, που κατάφερε να μετατρέψει την αγάπη της για την κουζίνα σε τρόπο ζωής και προσφοράς, ετοιμάζεται να μπει στα σπίτια των τηλεθεατών όλης της Ελλάδας μέσα από τη νέα της εκπομπή στην ΕΡΤ, ενώ παράλληλα παρουσιάζει το τρίτο της βιβλίο, με τίτλο «Το γλυκό σου να φας», το οποίο ήδη προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων – κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, περιλαμβάνει 50 συνταγές γλυκών χωρίς ζάχαρη και αποτελεί μια πρωτοποριακή έκδοση για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη γιατρό Θάλεια Παπανδρέου.
«Είναι το μοναδικό βιβλίο του είδους του στην Ελλάδα που έχει γίνει σε συνεργασία με γιατρό. Τα γλυκά απευθύνονται σε όλους, αλλά κυρίως σε παιδιά, σε ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους, σε διαβητικούς και σε εγκύους. Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορείς να απολαμβάνεις γλυκό χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου. Τα γλυκά είναι όλα πρωτότυπες εμπνεύσεις, αλλά έχουμε και κάποια κλασικά, όπως ντόνατ, κουλουράκι, τούρτες και banoffee, που μπορείς να τα κάνεις και χωρίς ζάχαρη» εξηγεί στην «Espresso».

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τη δική της καθημερινότητα, καθώς είναι μητέρα δύο παιδιών, του 6χρονου Γιάννη και του 13χρονου Στάθη.
«Έχοντας δύο παιδιά, δεν ήθελα στο σπίτι μου να υπάρχει ζάχαρη. Έτσι άρχισα να δημιουργώ γλυκά που μπορούν να τρώνε μικροί και μεγάλοι κάθε μέρα και να τους κάνουν καλό. Να μην είναι κάτι απαγορευμένο. Να μπορούμε να τρώμε γλυκό και να ωφελούμαστε από αυτό» λέει χαρακτηριστικά.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει σε μια γνώριμη μητρική προτροπή.
«Γι’ αυτό το ονόμασα “Το γλυκό σου να φας”, όπως λέμε “τη ζακέτα σου να πάρεις”. Είναι μια φράση που κρύβει φροντίδα και αγάπη» σημειώνει.
Η ανταπόκριση του κοινού, μάλιστα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
«Έχω πάρει υπέροχα σχόλια όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Το βιβλίο θα μεταφραστεί στα γαλλικά και τα γερμανικά, και αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι κάνει ήδη παρουσιάσεις ανά την Ελλάδα, με τη μεγάλη παρουσίαση της έκδοσης να προγραμματίζεται στα Public του Συντάγματος την 1η Οκτωβρίου.
Η Ελισάβετ Κοντοκώστα δεν ακολούθησε μια συνηθισμένη διαδρομή. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Σορβόννη, εργάστηκε ως δασκάλα στο Παρίσι, όπου μάλιστα βραβεύτηκε ως εκπαιδευτικός. Ωστόσο, η μεγάλη της αγάπη για τη μαγειρική ήταν εκείνη που τελικά καθόρισε την πορεία της.

Η συμμετοχή της στο «MasterChef» αποτέλεσε σημείο καμπής. Αν και η εμπειρία είχε δυσκολίες, σήμερα νιώθει δικαιωμένη από την αποδοχή του κόσμου.
«Στο “MasterChef” δέχτηκα συναισθηματικό bullying από διαγωνιζόμενους. Εγώ μπήκα ως καθηγήτρια Γαλλικών και ερασιτέχνης μαγείρισσα. Ήμουν η γυναίκα που μαγειρεύει όπως η μαμά, η θεία ή η γιαγιά κάθε σπιτιού. Δεν ήθελα να περάσω την τελειότητα στο πιάτο, αλλά την αγάπη μέσα από το φαγητό» τονίζει.
Σήμερα, η αγάπη αυτή μεταφέρεται και στη νέα της τηλεοπτική στέγη. Η εκπομπή που ετοιμάζει για την ΕΡΤ1 θα έχει στο επίκεντρο τα παιδιά, την οικογένεια και τη σωστή διατροφή.
«Θέλουμε να μπούμε σε κάθε σπίτι και να ταυτιστεί το κοινό με την καθημερινότητα. Δεν ψάχνουμε το τέλειο. Ψάχνουμε την αγάπη, την αρμονία και τη συνεργασία. Θα μαγειρεύουμε μαζί με τα παιδιά, αλλά θα δείχνουμε και όλη τη διαδικασία μέχρι το σερβίρισμα του φαγητού: την καθαριότητα, την οργάνωση, την ομαδικότητα. Και βέβαια θα μιλάμε για τη σωστή διατροφή, ενώ θα έχουμε κοντά μας και guests από τον καλλιτεχνικό χώρο» αποκαλύπτει.
Η ίδια θεωρεί πως η επαφή των παιδιών με τη μαγειρική από μικρή ηλικία είναι πολύτιμη.
«Η μαγειρική δημιουργεί μνήμες. Ενώνει την οικογένεια. Γύρω από ένα τραπέζι η ελληνική οικογένεια συζητά, διαφωνεί, αγαπιέται. Θέλω τα παιδιά να μεγαλώνουν με αυτές τις εικόνες και τις μυρωδιές, γιατί γίνονται αναμνήσεις ζωής».
Παράλληλα, συνεχίζει τις δράσεις της δίπλα σε παιδιά ΑμεΑ, παραδίδοντας αφιλοκερδώς μαθήματα και συμμετέχοντας σε προγράμματα διατροφικής εκπαίδευσης σε σχολεία και συλλόγους.
«Όπου με χρειάζονται, είμαι εκεί. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και η αγάπη που εισπράττω από αυτά και από τους γονείς τους είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή» λέει.
Με το νέο βιβλίο της να ταξιδεύει ήδη εκτός συνόρων και τη νέα εκπομπή στην ΕΡΤ να βρίσκεται προ των πυλών, η Ελισάβετ Κοντοκώστα μοιάζει να ζει την πιο δημιουργική της περίοδο.
Κι όπως παραδέχεται, «νιώθω δικαίωση από την αγάπη του κόσμου. Όλα όσα έχω περάσει, ακόμη και τα δύσκολα, τα μετέτρεψα σε δύναμη για να συνεχίσω».








