Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ο Εγκέλαδος τους άφησε χωρίς σπίτι

Δεκάδες οικογένειες με πρόβλημα στέγασης στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας μετά τα Ρίχτερ.

Τον δευτεροβάθμιο έλεγχο των σπιτιών από τους μηχανικούς περιμένουν οι κάτοικοι και οι Αρχές στη Φθιώτιδα προκειμένου να έχουν την οριστική εικόνα για το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ. Με βάση τα αποτελέσματα του προκαταρκτικού ελέγχου, περίπου 360 παλιά κτίσματα χαρακτηρίζονται προσωρινά «μη κατοικήσιμα». Το θετικό πάντως είναι ότι η μετασεισμική δραστηριότητα δεν εμπνέει ανησυχία στους ειδικούς.

Οι ζημιές

Πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες σε χωριά της ευρύτερης περιοχής της Αμφίκλειας, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου ώστε να διαπιστωθεί οριστικά αν είναι ασφαλή. Προς το παρόν οι άνθρωποι αυτοί διαμένουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των οικοδομών ολοκληρώθηκε χθες από τα είκοσι διμελή κλιμάκια μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. «Μέχρι τις 11 (σ.σ.: χθες) το πρωί έχουν ελεγχθεί 800 σπίτια έπειτα από αιτήματα των κατοίκων» δήλωσε στην «Espresso» ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θωμάς Στάικος και πρόσθεσε ότι ένα ποσοστό 45% εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι δεν πρέπει να κατοικούνται αυτήν τη στιγμή. Οπως διευκρίνισε, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα σπίτια είναι οπωσδήποτε επικίνδυνα. «Ενα σπίτι μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλες ζημιές αλλά να έχει πέσει, π.χ., ένας σοβάς. Ομως οι μηχανικοί δεν μπορούνε να πούνε στον κόσμο να μπει μέσα ενώ είμαστε σε μετασεισμική περίοδο». Σύμφωνα με τον κ. Στάικο, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, ο οποίος θα επικεντρωθεί στα προσωρινώς μη κατοικήσιμα σπίτια και θα δώσει τις οριστικές απαντήσεις.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που δίνει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας: «Είναι περίπου τριακόσια σπίτια που έχουν πάθει διάφορων βαθμών ζημιές. Τα περισσότερα από αυτά, γύρω στα διακόσια, ήταν ήδη ερειπωμένα ή σε πολύ κακή κατάσταση». Το σημαντικότερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι εντοπίζονται βλάβες σε περίπου εκατό σπίτια, τα οποία αποτελούσαν δηλαδή κύρια ή εξοχική κατοικία. Συνολικά πενήντα ή εξήντα φαίνεται πως θα πρέπει να κατεδαφιστούν.

Μετασεισμοί

Σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι έχουν ήδη καταγραφεί περισσότεροι από 320 μετασεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 2 Ρίχτερ. «Είναι μια πολύ ικανοποιητική εικόνα μετασεισμικής ακολουθίας. Πιστεύω ότι θα έχει για καμιά βδομάδα ακόμη κάποιους μικροσεισμούς και μετά θα έχουμε πλήρη απόσβεση της σεισμικής ενέργειας» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...