Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

MadWalk 2025: H μόδα χόρεψε στον ρυθμό του “Ατελιέ” στο act του...

Η πιο πολυσυζητημένη βραδιά μόδας, όπου η υψηλή αισθητική...

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Δημιουργούν τεχνητό αίμα από… νερό!

Περιέχει ουσία που υπάρχει στα θαλάσσια σκουλήκια.

Τη λύση για το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αίματος των νοσοκομείων προσπαθούν να δώσουν επιστήμονες στη Ρουμανία, οι οποίοι ανέπτυξαν τεχνητό αίμα από νερό, άλατα και πρωτεΐνες!


Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, το αίμα περιέχει μεταξύ άλλων αλμπουμίνη, καθώς και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοερυθρίνη, η οποία υπάρχει στα θαλάσσια σκουλήκια και -σε αντίθεση με την αιμογλοβίνη- μπορεί να παραμένει σταθερή όταν βρίσκεται υπό σωματική ή χημική καταπόνηση.


Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει το τεχνητό αίμα σε ποντίκια υπό εργαστηριακές συνθήκες και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός τους το δέχεται κανονικά χωρίς να παρουσιάζει παρενέργειες. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν πιστεύουν ότι δεν θα αργήσουν οι κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο, οι οποίες αν όλα εξελιχτούν ομαλά, θα ξεκινήσουν σε διάστημα ενός ή δύο ετών.


Η καινοτομία φέρει την υπογραφή της επιστημονικής ομάδας του μόλις 39 ετών δόκτορος Radu Silaghi-Dumitrescu από το Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai στη βορειοανατολική Ρουμανία, ο οποίος ασχολείται με τη συγκεκριμένη έρευνα εδώ και έξι χρόνια. «Οταν τους χορηγήθηκε το τεχνητό αίμα, τα ποντίκια παρέμειναν όπως ήταν και αυτό ακριβώς θέλουμε: να μην παρουσιάσουν δηλαδή καμία ένδειξη ασθένειας ή φλεγμονής. Είναι σαν οποιοδήποτε φάρμακο» είπε ο δρ Silaghi-Dumitrescu, σύμφωνα με ρουμανικά δημοσιεύματα.


Οι επιστήμονες βασίστηκαν στην καινοτομία ερευνητών από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Μπρίστολ, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια κατάφεραν να αναπτύξουν εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια από βλαστοκύτταρα που είχαν αφαιρέσει από μυελό των οστών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Τέρνερ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν αρκετή ποσότητα κυττάρων που θα είναι συμβατά με την ομάδα αίματος 0 αρνητικό, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του 98% του πληθυσμού της Βρετανίας.


Τα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών με βλαστοκύτταρα αίματος έχουν ξεκινήσει επιστήμονες στη Γαλλία, ενώ σε άλλες χώρες ομάδες ερευνητών προσπαθούν να αναπτύξουν αιμογλοβίνη, την πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Βγαίνει στο σφυρί γράμμα της Νταϊάνα σε Τσιγγάνα μέντιουμ

Στο σφυρί βγαίνει χειρόγραφη επιστολή που έγραψε «από καρδιάς»...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος




Μποζουκια Αθηνα