Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025

Ρενέ Αγέρη: Διασκέδασε στον Σαντικάι και προκάλεσε ντελίριο onstage με τις μαντινάδες...

Αν και η Ρενέ Αγέρη σαρώνει κάθε Τετάρτη και Σάββατο στο «Simion» στον...

Δυνατή «πρωτιά» για την Evangelia

Η Evangelia σημείωσε ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην καλλιτεχνική...

Τα φλας στην Ελσα Τόλη και στον σύζυγό της, στο περιθώριο σόου...

Eνα εντυπωσιακό σόου παρακολούθησε η λαμπερή Eλσα Τόλη με...

Όπου γης και… πατρίς για τον Κέβιν Σπέισι που έχει μείνει χωρίς...

Δεν έχει σπίτι να μείνει ο Κέβιν Σπέισι, επτά...

Κακοποιημένες ψυχές

Η δράση του Χαμόγελου του Παιδιού και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για τα αυξανόμενα κρούσματα που χτυπάνε «κόκκινο»!


Τι δηλώνει το γεγονός ότι οι καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, που δέχτηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, αυξήθηκαν κατά 62% σε σχέση με το 2012; Και μάλιστα ότι σε ποσοστό 92,5% δράστες είναι οι γονείς και σε ποσοστό 98% η καταγγελία είναι ανώνυμη; Για το Χαμόγελο του Παιδιού και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία δηλώνουν φανερά την ανάγκη συστράτευσης και δυναμικής εκστρατείας κατά του φαινομένου. Αυτό ακριβώς δηλαδή που έκαναν αναλαμβάνοντας δράση και στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.


Ο συμβολικός περίπατος που πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου στο Πεδίον του Αρεως, με τη συμμετοχή των ανθρώπων του Χαμόγελου του Παιδιού, των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, πολλών εθελοντών, αλλά και καταξιωμένων ηθοποιών, παρουσιαστών και καλλιτεχνών έστειλε το μήνυμα «Γιατί δεν αντιδράς;» προς κάθε κατεύθυνση. Κάθε βήμα ήταν αφιερωμένο στα 1.151 παιδιά (αύξηση 66% σε σχέση με πέρυσι) που είναι δεδομένο ότι φέτος έχουν υποστεί κακοποίηση, αλλά και στις χιλιάδες ακόμη περιπτώσεις που παραμένουν άγνωστες.


Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Το Χαμόγελο του Παιδιού αποκάλυψε την ωμή πραγματικότητα στην αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά» τόνισε ο πρόεδρος του οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.


Από τη μεριά του, ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ επισήμανε: «Το σύνθημά μας “Γιατί δεν αντιδράς;” ευελπιστεί να κινητοποιήσει δραστικά τον καθένα μας. Ο όμιλος παρακολουθεί, καταγράφει και αντιδρά δίνοντας πρώτος το “παρών” και το παράδειγμα».


Μεταξύ των επωνύμων που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην κινητοποίηση ήταν η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Ρένια Λουιζίδου, η Σίσσυ Φειδά, αλλά και ο Σωκράτης Αλαφούζος, του οποίου η ταινία μικρού μήκους «Ο μικρός βασιλιάς» είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις της κακοποίησης στη ζωή ενός ανθρώπου.


«Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να κοιτάξει το παιδί που κρύβει μέσα του, να μην κακοποιεί τον εαυτό του για να μπορέσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να γίνει καλύτερη και η κοινωνία μας. Το παρελθόν του καθενός είναι πίσω του, αλλά το μέλλον είναι μπροστά του» είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.


Τα συγκλονιστικά στοιχεία


Η ανάλυση των 596 καταγγελιών που έγιναν από την πρώτη ημέρα του έτους έως και τα τέλη Οκτωβρίου οδηγεί σε συγκλονιστικά συμπεράσματα:
– Οι δράστες: Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι οι γονείς! Στο 36% των περιπτώσεων και οι δύο, στο 38% η μητέρα (!), ενώ στο 18,5% ο πατέρας. Μόνο στο 7,5% οι δράστες δεν είναι οι γονείς.
– Τα θύματα: Τέσσερα στα δέκα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας, με αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα εκείνη των 7 έως 12 ετών. Η πιο συχνή μορφή κακοποίησης είναι η σωματική -σχεδόν μία στις δύο περιπτώσεις-, φαινόμενο που παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 83% σε σχέση με πέρυσι! Εξίσου συχνή είναι και η παραμέληση – εγκατάλειψη, που παρουσιάζει φέτος αύξηση της τάξης του 55%.
– Οι παρεμβάσεις: Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο 73% των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν με επιτόπια παρέμβαση διαπιστώθηκε η ανάγκη τα παιδιά να απομακρυνθούν αμέσως από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Από τα 166 παιδιά που κινδύνευαν τα 21 μεγαλώνουν στα σπίτια του οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σε χωριστούς δρόμους έπειτα από δύο χρόνια γάμου Γιάννης Κεντ και Μαρί Κωνσταντάτου

Χωρίς τη σύζυγό του Μαρί Κωνσταντάτου παρακολούθησε τη φαντασμαγορική...

Τους χωρίζουν 24 χρόνια αλλά ζουν τον απόλυτο έρωτα – Τα παθιασμένα φιλιά του ζευγαριού

Τον περασμένο Ιανουάριο έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του ο γοητευτικός 53χρονος

Τσιμτσιλή σε διπλό ταμπλό από του… χρόνου

Αλλη μία εκπομπή για τη Σταματίνα Τσιμτσιλή το 2026!...

Δεν πάει ο νους σας ποιο είναι το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ

Σαν βόμβα έσκασε, λοιπόν αποκάλυψη για τον νέο έρωτα του

Τα φλας στην Ελσα Τόλη και στον σύζυγό της, στο περιθώριο σόου στην Athens Fashion Week

Eνα εντυπωσιακό σόου παρακολούθησε η λαμπερή Eλσα Τόλη με...

Ρενέ Αγέρη: Διασκέδασε στον Σαντικάι και προκάλεσε ντελίριο onstage με τις μαντινάδες της και όχι μόνο

Αν και η Ρενέ Αγέρη σαρώνει κάθε Τετάρτη και Σάββατο στο «Simion» στον...