Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Τα λιπαρά δεν βλάπτουν την καρδιά

Νέα μελέτη έδειξε πως δεν ενοχοποιούνται για έμφραγμα.

Κι όμως, τα κορεσμένα λιπαρά τελικά δεν κάνουν κακό -ή τουλάχιστον τόσο κακό- στην υγεία όσο πίστευε μέχρι σήμερα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Τα ευρήματα μάλιστα μιας νέας μελέτης, που ερεύνησε τις επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό, έδειξαν πως τα κορεσμένα λιπαρά δεν επιβαρύνουν την καρδιά και ταυτόχρονα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» από ερευνητές -με επικεφαλής τον δρα Ρατζίβ Τσαουντχούρι του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ-, προέκυψε πως τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είτε επί του συνόλου της διατροφής είτε ως βιοδείκτη στο αίμα δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου. Επίσης, δε, αξίζει να σημειωθεί πως δεν προέκυψε και σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πολυακόρεστων Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων και καρδιαγγειακού κινδύνου.


Παρ’ όλα αυτά βέβαια ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δρ Φρανκ Χου, σχολίασε πως τα νέα ευρήματα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως πράσινο φως για να τρώει κανείς περισσότερες μπριζόλες, βούτυρο και άλλες τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη. Αντίθετα, επιμένει πως η μεσογειακή διατροφή εξακολουθεί να αποτελεί την ιδανική ασπίδα προστασίας και τον βασικότερο παράγοντα μείωσης των καρδιαγγειακών κινδύνων. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με συχνότερο τη στεφανιαία νόσο, παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.


Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή (χωρίς πολλά λιπαρά, αλμυρά και γλυκά) αποτελούν βασικούς κανόνες προστασίας. Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, οι άνδρες δεν πρέπει να τρώνε πάνω από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα, ενώ οι γυναίκες έως 20 γραμμάρια. Ωστόσο μια άλλη οδηγία περιορίζει την ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπών στο 5% των συνολικών θερμίδων (δηλαδή, περίπου δύο κουταλάκια βούτυρο για κάποιον που καταναλώνει περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα).

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...