Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μικαέλο Μαρούδας: Ο αισθαντικός τραγουδιστής των 70s έφυγε αθόρυβα από τη ζωή

Ενας από τους πιο αισθαντικούς τραγουδιστές της δεκαετίας του...

Παγκόσμια ρεζιλίκια με το θέαμα στον Ιερό Βράχο!

Μετά την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης και τις ιέρειες, κατά...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Το… image του Kασσελάκη στα χέρια του Σπηλιωτόπουλου

O πολιτικός αρραβώνας που κρατά από το 2019 έγινε...

Σενάρια σοκ για νέα έκτακτη εισφορά

Κυβερνητικό σχέδιο που καταργεί την έκπτωση του 30% για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού

Την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση προβλέποντας την κατάργηση της έκπτωσης του 30% αναδρομικά από 1-1-2015 για ύψος ετήσιου εισοδήματος πάνω από 50.000 ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων άμεσης εισπρακτικής απόδοσης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το σενάριο όχι μόνο να μην καταργηθεί η έκτακτη εισφορά 1-5% που είχε επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια σε όσους έχουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω τον χρόνο, αλλά και να αυξηθεί κατά 30% τουλάχιστον για όσους βγάζουν 50.000 και πάνω!

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θεσπίσει για φέτος έκπτωση 30% στην εισφορά αυτή, σε σχέση με όσα πληρώναμε έως το 2014. Γι’ αυτό γίνεται ήδη στους μισθούς παρακράτηση κατά 30% μικρότερη σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση όμως σχεδιάζεται να ακυρωθεί και μάλιστα αναδρομικά.

Χωρίς τις εκπτώσεις 30%, όσοι βγάζουν π.χ. 2.500 ευρώ τον μήνα θα πληρώσουν φέτος εισφορά 600 ευρώ, αντί για 400 που θα όφειλαν κανονικά. Θα επιβαρυνθούν δηλαδή τουλάχιστον κατά 200 ευρώ και δεν αποκλείεται αναδρομική κατάργηση της έκπτωσης για όλους ή να αλλάξει όλη η κλίμακα με μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Οι οριστικές αποφάσεις

Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις για τη νομοθετική εφαρμογή του μέτρου θα ληφθούν σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Οπως λένε χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην εφαρμογή νέων φορολογικών μέτρων πριν από την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στο 100% θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα από 1/1/2015, κάτι που θα σημάνει μειώσεις στα εισοδήματα από 459 ευρώ ως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ, και πάνω από 1.260 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

Το άλλο -και σκληρότερο- σενάριο προβλέπει αύξηση του συντελεστή της εισφοράς κατά 40-50% για το ίδιο εισοδηματικό όριο των 50.000 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συντελεστές θα διαμορφωθούν σε 3,15% έναντι 2,1% που είναι σήμερα για τα εισοδήματα από 50.0001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4,2 από 2,8% για εισοδήματα πάνω από 100.001 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι αυτή τη στιγμή για όσους έχουν εισόδημα ως 20.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά είναι στο 0,7%, για εκείνους που έχουν εισοδήματα ως 50.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται στο 1,4%.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...