Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Έχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο»

Γράφει έργα, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγές, παίζει σε σίριαλ, ταινίες,...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Catwalk για καλό σκοπό

Ενα διαφορετικό catwalk παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το «παρών» στο...

Πιπεράτες αποκαλύψεις από τη 44χρονη Ρέμπελ Γουίλσον

Πάταγο κάνει η αυτοβιογραφία της Ρέμπελ Γουίλσον πριν καν...

«Οχι» των δημάρχων για τα αποθεματικά

Η απόφαση της ΚΕΔΕ στο ετήσιο συνέδριο στη Χαλκιδική και το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση. Ενταση και αποχωρήσεις

Με ένα μεγάλο «όχι» προς την κυβέρνηση για το θέμα των αποθεματικών των δήμων, που συνοδεύτηκε από εντάσεις και αποχωρήσεις, ολοκληρώθηκε προχθές το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής. Οι αυτοδιοικητικοί έλαβαν τελικά την απόφαση να μη μεταφέρουν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα και δεσμευτεί για τον χρονικό περιορισμό της εφαρμογής της ΠΝΠ που έχει ψηφισθεί από τη Βουλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΚΕΔΕ δήλωσε έτοιμη να παραχωρήσει τα αποθεματικά για τη σωτηρία της χώρας μαζί με τους μισθούς των δημάρχων και του συνόλου του πολιτικού προσωπικού. Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μάλιστα μίλησε για μια «ιστορική μέρα, που ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Αντίθετα, υπέρ της πρότασης να δοθούν τα ταμειακά τάχθηκε ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. «Δεν μου αρέσουν οι κωλοτούμπες. Δεν μου αρέσει να πετάω την μπάλα έξω από το γήπεδο. Να τα δώσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα» σημείωσε. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπίρμπας. Οσο για την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελπίδα Παντελάκη, εξέφρασε την πρόταση να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά στην ΤτΕ.

Η απόφαση ελήφθη τελικά κατά πλειοψηφία, καθώς υπέρ της πρότασης Πατούλη ψήφισαν 185 σύνεδροι. Κατά ψήφισαν 57, μεταξύ των οποίων οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ανεξάρτητοι σύνεδροι που προέρχονταν από τις παρατάξεις των κ.κ. Μπουτάρη και Ιωακειμίδη, ενώ 10 (της Λαϊκής Συσπείρωσης) ψήφισαν επίσης κατά, με άλλο όμως σκεπτικό.

Διαμαρτυρίες

Μετά την τελική ψηφοφορία, η οποία έγινε μάλιστα δύο φορές το Σάββατο το μεσημέρι, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από το συνέδριο καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.

«Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού» σημείωσε ο κ. Μπίρμπας και παράλληλα ανέφερε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση». Στη συνέχεια εγκρίθηκε η τελική απόφαση του συνεδρίου.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ εκφράζεται η ριζική αντίθεση στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και στην εποπτεία στους δήμους.

Επιπλέον τονίζεται ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και είναι σημαντικό να τεθούν σε ριζική αναθεώρηση -με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης- τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής χαρακτηρίζονται ως κορυφαίας προτεραιότητας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...