Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δίκη «ξέπλυμα» για το Μάτι

Με ποινές... χάδι και μάλιστα εξαγοράσιμες, ελεύθεροι έφυγαν χθες...

«Ριάλια» με την υπογραφή των Droulias Brothers

Οι Droulias Brothers επέστρεψαν δυναμικά στη δισκογραφία με ένα...

Μικαέλο Μαρούδας: Ο αισθαντικός τραγουδιστής των 70s έφυγε αθόρυβα από τη ζωή

Ενας από τους πιο αισθαντικούς τραγουδιστές της δεκαετίας του...

Παγκόσμια ρεζιλίκια με το θέαμα στον Ιερό Βράχο!

Μετά την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης και τις ιέρειες, κατά...

Από τα ΑΤΜ στις λαϊκές

Οδοιπορικό της «Espresso» στις γειτονιές της Αθήνας λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα – Η επιστολή μιας Θεσσαλονικιάς στους «Financial Times»

Από την ουρά των ΑΤΜ στους πάγκους των λαϊκών αγορών ή στα καφενεία της γειτονιάς τους βρέθηκαν χθες αρκετοί ηλικιωμένοι, στην πρώτη περίπτωση για να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα και στη δεύτερη για να κουβεντιάσουν για τις εξελίξεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΤΖΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
ΦΩΤΟ: Δ. Γκολφομήτσος 

Ακόμη μία μέρα -λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα- πλήθος συνταξιούχων βρισκόταν έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία χρησιμοποιούσαν τα ΑΤΜ για να σηκώσουν τα… ημερήσια 60 ευρώ. Φαινόταν λες και τίποτα άλλο δεν κινείται στην πόλη!

Στη λαϊκή αγορά του Υμηττού η κίνηση άρχισε να αυξάνει, καθώς κατέφθαναν ηλικιωμένοι έχοντας στο πορτοφόλι τους τα 120 ευρώ της εβδομάδας. «Φταίνε και όλοι οι προηγούμενοι για την κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί. Μου κόψανε 10.000 ευρώ τον χρόνο από τη σύνταξή μου. Οχι και πάλι όχι στα μέτρα της Ευρώπης» είπε εξοργισμένος στην «Espresso» ο κ. Γιώργος, συνταξιούχος του ΟΑΣΑ.

q36yΟ κ. Ηλίας, που συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, αρνήθηκε να μπει στο δίλημμα του δημοψηφίσματος: «Εχουν αγριέψει πολύ τα πράγματα και φοβάμαι ότι υπάρχει μεγάλος διχασμός. Ημουν παρών σε ένα περιστατικό όπου ηλικιωμένοι έπεσαν να φάνε κάποιους που μοίραζαν χαρτάκια υπέρ του “όχι”».

Η κυρία Καίτη έχει καταλήξει στην απόφαση να μην ψηφίσει, γιατί θεωρεί πως τα πράγματα δεν μπορούν να βελτιωθούν, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του μόνο! Κάτι βάζαμε στην άκρη και με τη δραχμούλα, τώρα δεν μένει τίποτα». Ο άνεργος (εδώ και χρόνια) Μανώλης εμφανίζεται σαστισμένος: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι τα πράγματα. Ειλικρινά, αδυνατώ να πω τι θα ρίξω την Κυριακή στην κάλπη».

Λίγο αργότερα σε ένα καφενείο στην Ηλιούπολη μια παρέα συζητούσε για τις τελευταίες εξελίξεις. «Ο Τσίπρας έριξε την μπάλα στην κερκίδα. Σωστό ή λάθος, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι έχουμε ακούσει τόσο πολλά ψέματα από όλους που πλέον δεν μπορώ να πω ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι» είπε ο κ. Νίκος, ενώ ο φίλος του, ο κ. Κυριάκος, που καθόταν απέναντί του, αναφέρθηκε στην ελλιπή ενημέρωση της κοινωνίας. «Υπερβολική ανευθυνότητα ή εσκεμμένες κινήσεις σε μια Ευρώπη που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς τής βγήκε» συμφώνησαν.

rfq34r3qw4tΠού μας κατάντησαν!
Η επιστολή μιας Θεσσαλονικιάς στους «Financial Times»  

Για τις τελευταίες πέντε χειρότερες ημέρες της ζωής της μιλάει στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» η 21χρονη Θεσσαλονικιά Ηλιάνα Μάγρα. «Είμαι 21 ετών και τις τελευταίες ημέρες αισθάνομαι κουρασμένη από τη ζωή μου» αναφέρει στην επιστολή αγανάκτησης η νεαρή, η οποία καταγράφει τα συναισθήματα φόβου και τρομοκρατίας που βιώνει τον τελευταίο καιρό.

Η νεαρή αποστολέας του σπαρακτικού γράμματος, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Λονδίνο, αφού φοιτά στο SOAS, University of London, τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, κάνει λόγο για τη ζωή που δεν μπορεί να θυμηθεί πριν από την κρίση, αλλά και από πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου: «Δεν έχω μνήμη της ζωής μου προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση, καθώς κυριαρχείται από την πολιτική από τότε. Πλέον όμως ελάχιστα μπορώ να θυμηθώ τη ζωή μου πριν από την Παρασκευή το βράδυ».

Οπως επισημαίνει, αδυνατεί να φέρει στη μνήμη της την εποχή πριν από τους αστέγους και τις πτωχευμένες επιχειρήσεις, την περίοδο που η οικογένειά της ζούσε χωρίς άγχος, ενώ μένει άφωνη μπροστά στον διχασμό που έχει φέρει το δημοψήφισμα στην κοινωνία. Για την 21χρονη φοιτήτρια η εικόνα των ανθρώπων που λιμοκτονούν είναι πια μάλλον οικεία, αλλά χάνει κάθε ελπίδα σκεπτόμενη πως και η υπόλοιπη Ελλάδα ίσως οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση. Τέλος, η ίδια καταλήγει: «Το μόνο πράγμα που πραγματικά ευχόμαστε είναι να μην έρθουν τα χειρότερα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...