Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

«Είχε δει» το τέλος του

❱❱ «Γνώριζε ότι θα φύγει, γι’ αυτό και ήταν έτοιμος…» λέει στην «Espresso» ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος!

Από τον
Θ. Μακρογαμβράκη

Δέος προκαλεί η συγκινητική εξομολόγηση του μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου στην «Espresso», λίγες ώρες μετά την ταφή του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου Ιωάννου.

Ο ιεράρχης ανοίγει την καρδιά του και αποκαλύπτει ότι ο αδελφικός φίλος του τού είχε αναφέρει περισσότερες από μία φορές σε ελάχιστο διάστημα ότι επρόκειτο να αναχωρήσει για το μεγάλο ταξίδι. «Γνώριζε ότι θα φύγει, γι’ αυτό και ήταν έτοιμος. Ο Θεός πρέπει να του το είχε αποκαλύψει…» εξηγεί ο σεβασμιότατος μητροπολίτης και περιγράφει πολλές από τις πτυχές του χαρακτήρα και του έργου ενός ανθρώπου της Εκκλησίας, που όσοι τον γνώριζαν τον θεωρούσαν άγιο.

xalkidos xrisostomos 2«Αισθάνομαι συγκλονισμένος, όπως και όλοι όσοι τον γνωρίζαμε, γιατί τις δύο τελευταίες ημέρες της ζωής του είχε έρθει στη Χαλκίδα και συλλειτουργήσαμε. Ημασταν μαζί συνέχεια έως και την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για τον ουρανό. Μάλιστα το Σάββατο, εκεί που συλλειτουργούσαμε, μου είπε: “Εγώ είμαι υπό αναχώρηση”! Το ίδιο είχε συμβεί και το φθινόπωρο, όταν είχαμε συναντηθεί στη Μητρόπολη Χαλκίδος, που δεν απαρνήθηκε στιγμή. Ο ερχομός του μας προκαλούσε πάντα μεγάλη χαρά. Τότε μου είχε πει: «Εχω την αίσθηση πως περνάω και αποχαιρετώ σιγά σιγά τους τόπους όπου περπάτησα”»!

Αυτό φαίνεται και από το πρόγραμμα που ακολούθησε τα τελευταία 24ωρα της ζωής του ο μακαριστός μητροπολίτης και το αποκαλύπτει ο σεβασμιότατος Χρυσόστομος. «Νομίζω ότι είχε πνευματική ωριμότητα, ίσως και κάποια εσωτερική πληροφορία, διότι ο Θεός τούς ανθρώπους που κρίνει πως έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τούς προετοιμάζει, με άλλα λόγια, τους κάνει κάποιες αποκαλύψεις. Τον προετοίμαζε, έφυγε έτοιμος, μέσα από τη θεία ευχαριστία. Τη μιάμιση μέρα που έμεινε κοντά μας πήγε και προσκύνησε τον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο και το βράδυ του Σαββάτου τον Αγιο Δαβίδ. Με τον ίδιο τρόπο χαιρέτησε και τους ανθρώπους με τους οποίους συνδεόταν…» αναφέρει και προσθέτει: «Δεν θα ξεχάσω ότι λίγες ώρες πριν “φύγει” ήμασταν στη μητρόπολη. Αμέσως μετά ήπιαμε τον καφέ μας, φάγαμε κανονικά το μεσημέρι και μετά χωρίσαμε. Ωσπου να πάω στο σπίτι μου, με ενημέρωσαν ότι τον βρήκαν νεκρό στην οικία του. Τρέξαμε στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη αργά. Ο θάνατός του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ήταν ακαριαίος».

Η σχέση των δύο σπουδαίων ανδρών της Εκκλησίας αρχίζει από τα νεανικά τους χρόνια, καθώς και οι δύο είχαν καταγωγή από τη Χαλκίδα.

«Συνδεόμαστε από τα νεανικά μας χρόνια, αν και εκείνος ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, αλλά είχαμε αναπτύξει μια δυνατή φιλία και αγάπη. Υπηρετήσαμε ως κληρικοί μαζί στη Μητρόπολη Χαλκίδος και στη συνέχεια εγώ εξελέγην μητροπολίτης Χαλκίδος και εκείνος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης».

Πλήθος πιστών αποχαιρέτησε χθες τον μακαριστό μητροπολίτη Παύλο κατά την εξόδιο ακολουθία που εψάλη σε κλίμα έντονης θλίψης και συγκίνησης στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα. Στην ακολουθία προεξήρχε ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ παρέστη μια πλειάδα ιεραρχών. Η ταφή έγινε λίγη ώρα αργότερα στον χώρο του Επισκοπείου, δίπλα στο μνήμα του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...