Πέμπτη, 24 Ιουλίου, 2025

Όζι Όσμπορν: Μια ζωή ροκ, με εξαρτήσεις, διάλυση των Black Sabbath, reality...

Ο κόσμος της μουσικής και εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο...

«Σαρωτικό» το νέο hit της Ασπας

Ενα σπουδαίο επίτευγμα κατάφερε η Ασπα, καθώς η νεαρή...

Οι βουτιές του Γιώργου Λιάγκα στα Κουφονήσια

Ο Γιώργος Λιάγκας από τη στιγμή που το «Πρωινό» έριξε αυλαία για καλοκαίρι μπήκε στο φουσκωτό του και γυρίζει τα νησιά

«Πήγα σε Μάγισσες»: Η Johanna δίνει νέα πνοή στη μεγάλη επιτυχία του...

Η Johanna επανασυστήνει ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής, το «Πήγα σε Μάγισσες» του Χρήστου Νικολόπουλου,

«Είχε δει» το τέλος του

❱❱ «Γνώριζε ότι θα φύγει, γι’ αυτό και ήταν έτοιμος…» λέει στην «Espresso» ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος!

Από τον
Θ. Μακρογαμβράκη

Δέος προκαλεί η συγκινητική εξομολόγηση του μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου στην «Espresso», λίγες ώρες μετά την ταφή του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου Ιωάννου.

Ο ιεράρχης ανοίγει την καρδιά του και αποκαλύπτει ότι ο αδελφικός φίλος του τού είχε αναφέρει περισσότερες από μία φορές σε ελάχιστο διάστημα ότι επρόκειτο να αναχωρήσει για το μεγάλο ταξίδι. «Γνώριζε ότι θα φύγει, γι’ αυτό και ήταν έτοιμος. Ο Θεός πρέπει να του το είχε αποκαλύψει…» εξηγεί ο σεβασμιότατος μητροπολίτης και περιγράφει πολλές από τις πτυχές του χαρακτήρα και του έργου ενός ανθρώπου της Εκκλησίας, που όσοι τον γνώριζαν τον θεωρούσαν άγιο.

«Αισθάνομαι συγκλονισμένος, όπως και όλοι όσοι τον γνωρίζαμε, γιατί τις δύο τελευταίες ημέρες της ζωής του είχε έρθει στη Χαλκίδα και συλλειτουργήσαμε. Ημασταν μαζί συνέχεια έως και την Κυριακή, πριν αναχωρήσει για τον ουρανό. Μάλιστα το Σάββατο, εκεί που συλλειτουργούσαμε, μου είπε: “Εγώ είμαι υπό αναχώρηση”! Το ίδιο είχε συμβεί και το φθινόπωρο, όταν είχαμε συναντηθεί στη Μητρόπολη Χαλκίδος, που δεν απαρνήθηκε στιγμή. Ο ερχομός του μας προκαλούσε πάντα μεγάλη χαρά. Τότε μου είχε πει: «Εχω την αίσθηση πως περνάω και αποχαιρετώ σιγά σιγά τους τόπους όπου περπάτησα”»!

Αυτό φαίνεται και από το πρόγραμμα που ακολούθησε τα τελευταία 24ωρα της ζωής του ο μακαριστός μητροπολίτης και το αποκαλύπτει ο σεβασμιότατος Χρυσόστομος. «Νομίζω ότι είχε πνευματική ωριμότητα, ίσως και κάποια εσωτερική πληροφορία, διότι ο Θεός τούς ανθρώπους που κρίνει πως έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τούς προετοιμάζει, με άλλα λόγια, τους κάνει κάποιες αποκαλύψεις. Τον προετοίμαζε, έφυγε έτοιμος, μέσα από τη θεία ευχαριστία. Τη μιάμιση μέρα που έμεινε κοντά μας πήγε και προσκύνησε τον Αγιο Ιωάννη τον Ρώσο και το βράδυ του Σαββάτου τον Αγιο Δαβίδ. Με τον ίδιο τρόπο χαιρέτησε και τους ανθρώπους με τους οποίους συνδεόταν…» αναφέρει και προσθέτει: «Δεν θα ξεχάσω ότι λίγες ώρες πριν “φύγει” ήμασταν στη μητρόπολη. Αμέσως μετά ήπιαμε τον καφέ μας, φάγαμε κανονικά το μεσημέρι και μετά χωρίσαμε. Ωσπου να πάω στο σπίτι μου, με ενημέρωσαν ότι τον βρήκαν νεκρό στην οικία του. Τρέξαμε στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη αργά. Ο θάνατός του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ήταν ακαριαίος».

Η σχέση των δύο σπουδαίων ανδρών της Εκκλησίας αρχίζει από τα νεανικά τους χρόνια, καθώς και οι δύο είχαν καταγωγή από τη Χαλκίδα.

«Συνδεόμαστε από τα νεανικά μας χρόνια, αν και εκείνος ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, αλλά είχαμε αναπτύξει μια δυνατή φιλία και αγάπη. Υπηρετήσαμε ως κληρικοί μαζί στη Μητρόπολη Χαλκίδος και στη συνέχεια εγώ εξελέγην μητροπολίτης Χαλκίδος και εκείνος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης».

Πλήθος πιστών αποχαιρέτησε χθες τον μακαριστό μητροπολίτη Παύλο κατά την εξόδιο ακολουθία που εψάλη σε κλίμα έντονης θλίψης και συγκίνησης στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα. Στην ακολουθία προεξήρχε ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ παρέστη μια πλειάδα ιεραρχών. Η ταφή έγινε λίγη ώρα αργότερα στον χώρο του Επισκοπείου, δίπλα στο μνήμα του μακαριστού μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Αντωνίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Με αυτή την ηθοποιό υπήρξε παντρεμένος και απέκτησαν δύο παιδιά

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του.

Κλαούντιο Κολντεμπέλα: Το διαζύγιο με τη Χριστίνα Παππά και η τωρινή εντυπωσιακή σύζυγός του

Ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα υπήρξε πέρα από σπουδαίος μπασκετμπολίστας, σύζυγος της Χριστίνας Παππά για χρόνια.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ένα παλάτι 4.000.000 ευρώ χωρίς λάμψη

Μπορεί για την Ελλάδα η σημερινή μέρα να είναι...

Χώρισε η Μελίνα Νικολαϊδη – Τα μάζεψε κι έφυγε από το σπίτι του Φιντιρίκου

Μπορεί η Μελίνα Νικολαΐδη να ετοίμασε σε συνεργασία με...

Ξέσπασε στην επιστολή της η Στέλλα Μπεζαντάκου: «Έχετε δουλέψει ποτέ, κύριε Μητσοτάκη;»

Η Στέλλα Μπεζαντάκου ψέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα από...

Γενέθλια για τον Βουτσά junior – Έγινε 9 χρονών!

Ο γιος του Κώστα Βουτσά, Φοίβος είχε τα γενέθλιά του.

Κωνσταντίνος Εμμανουήλ: «Εχω κάνει σεξ με celebrities και των δύο φύλων»

Ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ έκανε coming out ως bisexual μέσω...
spot_img
spot_img