Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

«Τρικλοποδιά» στο Ελληνικό

❱❱ Κινδυνεύει άμεσα η επένδυση αν συνεχίσει να αναβάλλει τις συνεδριάσεις το ΚΑΣΟι οκτώ ώρες της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την επένδυση στο Ελληνικό, την περασμένη Τρίτη, πήγαν στον βρόντο. Κι αυτό γιατί η μαραθώνια συζήτηση, η οποία άρχισε μετά τις 18.00, διακόπηκε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα, χωρίς να έχει παρθεί καμία απόφαση, λόγω του περασμένου της ώρας.

Οι αρχαιολόγοι ακόμη μία φορά με πρόσχημα τις αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί εκεί κατάφεραν να βάλουν «τρικλοποδιά» στο έργο, αναβάλλοντας τη συζήτηση για την επόμενη συνεδρίαση, η οποία -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- θα γίνει είτε την επόμενη εβδομάδα είτε σε δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως αν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν περάσει ούτε στην επόμενη συνεδρίαση, τότε το έργο κινδυνεύει. Ακόμη και στην περίπτωση που το ΚΑΣ αποφασίσει τελικά να κηρύξει μέρος της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάτι που υποστηρίχθηκε σθεναρά στην προχθεσινή συνεδρίαση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι υπεύθυνοι του έργου θα κληθούν να προχωρήσουν σε σοβαρές τροποποιήσεις και αλλαγές στις μελέτες.
Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Πολιτισμού και η εταιρία Ελληνικό Α.Ε. είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο τη διευκόλυνση και την επίσπευση των διαδικασιών για το έργο του Ελληνικού.

Υψηλοί τόνοι

Στη συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, η πρόταση της αρμόδιας Εφορείας ήταν η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου όχι όλης της επένδυσης, αλλά της μισής έκτασης και τμήματος περιοχής έξω από αυτήν, έτσι ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να ακολουθεί τα όρια των αρχαίων δήμων Ευωνύμου και Αλιμούντος.

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων εισηγήθηκαν να εγκριθούν τόσο το ΣΟΑ όσο και η μελέτη, με την προϋπόθεση ωστόσο γύρω από τα ορατά αρχαία κατάλοιπα να προβλεφθούν κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου ως ζώνες προστασίας και να αποκλειστούν μη συμβατές χρήσεις.

Το «παρών» στη συζήτηση έδωσαν και μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, αλλά και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, οι οποίοι μάλιστα είχαν ζητήσει με την πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους να αναβληθεί η συνεδρίαση και να αποσυρθεί το εν λόγω θέμα από την ημερήσια διάταξη, ώστε να προηγηθεί η κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου. Το άνευ προηγουμένου αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Οπως τόνισε η νομική σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΠΟΑ Ελένη Σβολοπούλου, η κήρυξη είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού και δεν μπορεί να τη ζητήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Χθες πάντως το ζήτημα του Ελληνικού έπεσε στο τραπέζι του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, όπου συζητήθηκε το θέμα του χαρακτηρισμού των ακινήτων του.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...