Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Απόδραση με… cocktails στα «κάμπριο» μπαρ της Αθήνας!

Οι πολυχώροι-καταφύγιο για στιγμές χαλάρωσης στην πόλη και δροσερές νύχτες με… θέα.

Καλοκαίρι στην Αθήνα… Τρεις λέξεις που στο άκουσμά τους και μόνο πολλοί από τους κατοίκους της σηκώνουν πυρετό! Απόψεις του τύπου «η πρωτεύουσα τον Αύγουστο είναι ομορφότερη» και «στην Αθήνα μένουν λίγοι και καλοί» ηχούν -τουλάχιστον- ως παρηγοριά στον άρρωστο. Μπορεί βέβαια αυτή την πόλη με τα χίλια προβλήματα να την αγαπάμε -κατά βάθος- για τη μοναδικότητα και την τρέλα που κουβαλάει, παραβλέποντας ότι συχνά μας πληγώνει όσο την πληγώνουμε κι εμείς, και να ξεπερνάμε σχετικά εύκολα την παράνοια των δρόμων της, ωστόσο αυτό ισχύει για τις άλλες εποχές. Οχι όμως για το καλοκαίρι!

Από την άλλη πλευρά, το συντομότερο φετινό ανέκδοτο για τους περισσότερους Ελληνες -και όχι μόνο τους Αθηναίους- είναι οι… διακοπές. Αφού λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς είτε λόγω υποχρεώσεων είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων θα παραμείνουμε θέλοντας και μη στο κλεινόν άστυ, ας προσπαθήσουμε να το απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μερικές μικρές αποδράσεις, εντός των τειχών μάλιστα, σίγουρα θα κάνουν την εμπειρία της καλοκαιρινής Αθήνας αρκετά πιο ευχάριστη. Τι καλύτερο λοιπόν από μερικές στιγμές χαλάρωσης σε μια καλαίσθητη ταράτσα στο κέντρο της πόλης, με χαλαρή μουσική και δροσερά cocktails που σε ταξιδεύουν σε… εξωτικές παραλίες! Η «Espresso της Κυριακής», έψαξε και ανέβηκε σε πέντε ταράτσες της πόλης και σας τις παρουσιάζει.

Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι)

Η ταράτσα του, η οποία λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2006, είναι αυτή που έκανε το Gazarte σημείο αναφοράς της νυχτερινής ζωής της πρωτεύουσας, ιδίως μεταξύ όσων επιθυμούν να απολαύσουν ένα χαλαρό ποτό με θέα το πάλαι ποτέ εργοστάσιο γκαζιού και φυσικά την Ακρόπολη. Το μενού, όπως εξηγεί ο εκ των υπευθύνων του χώρου Στέλιος Χατζηζαχαρίου, περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ψαγμένα cocktails, finger food και φυσικά το Γκάζι στο… πιάτο.

«Η αισθητική του χώρου διαφέρει από τα συνηθισμένα. Θεωρήσαμε ότι ο καθένας που επισκέπτεται το Gazarte ψάχνει έναν χώρο στον οποίο θα αισθάνεται σαν να είναι στη δική του βεράντα, όπου θα μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει ένα καλό cocktail συζητώντας. Για τον λόγο αυτό και η μουσική είναι lounge» εξηγεί ο κ. Χατζηζαχαρίου.

Ο ήπιος φωτισμός του περιβάλλοντος άλλωστε, σε συνδυασμό με τον ξάστερο καλοκαιρινό ουρανό, καθιστά το Gazarte την ιδανική επιλογή για ένα δροσιστικό ποτό, ενώ τα διακοσμητικά λιόδεντρα και η μυρωδιά του βασιλικού ταξιδεύουν -έστω και νοερά- τον επισκέπτη στα γραφικά νησιά των Κυκλάδων. «Αυτό που θέσαμε ως στόχο ήταν να δημιουργήσουμε κάτι που θα συνάδει με τη μοναδική θέα της Ακρόπολης και δεν θα είναι κραυγαλέο» καταλήγει ο κ. Χατζηζαχαρίου.545fd85fg98

Λουκούμι Bar (Πλατεία Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι)

Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του έχει καταφέρει να αποκτήσει το δικό του φανατικό νεανικό κοινό. Αλλωστε τα πάρτι του με νέους κατά κύριο λόγο καλλιτέχνες συνέβαλαν σε αυτό και η ταράτσα του είναι το «κερασάκι στην τούρτα». Η θέα του Αστεροσκοπείου και του Ιερού Βράχου δίνουν άλλο τόνο στη διασκέδαση, ενώ τα cocktails και η μπίρα ρέουν άφθονα και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την τοποθεσία του.

«Το Λουκούμι έχει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία και μπορώ να πω ότι ο κόσμος το αγκάλιασε σχεδόν από την πρώτη μέρα. Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η πορεία του είναι αντίστροφη» επισημαίνει η Ειρήνη Παπαθανασίου, ιδιοκτήτρια του μπαρ.

Ποια είναι όμως αυτή η φιλοσοφία; «Σε ένα σημείο που ουσιαστικά είναι “upmarket” έχουμε δημιουργήσει ένα χώρο με χαμηλές τιμές παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλή ποιότητα προϊόντων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε τιμές καφενείου!» Συχνά τα θεατρικά, οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και τα παζάρια κάνουν την πλατεία Αβησσυνίας να ασφυκτιά από κόσμο. Στα «συν» περιλαμβάνεται η μίνι έκθεση χειροποίητων κοσμημάτων νέων καλλιτεχνών στην είσοδο του μαγαζιού, αλλά και τα συχνά παζάρια με έπιπλα αντίκες, που μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε στην «έδρα» των παλαιοπωλών της πόλης.

Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα)

«Χωμένο» στη γραφικότερη γειτονιά της Αθήνας, σε ένα χώρο βγαλμένο από την Αθήνα των αρχών του περασμένου αιώνα, ο χώρος τέχνης και δράσης Βρυσάκι στην Πλάκα λειτουργεί από το 2011 έχοντας ήδη να επιδείξει έναν αξιοζήλευτο αριθμό καλλιτεχνικών δρώμενων, από θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές μέχρι εικαστικές εκθέσεις και σεμινάρια ξένων γλωσσών. Το Βρυσάκι δεν είναι μπαρ, δεν είναι θέατρο, δεν είναι γκαλερί και δεν είναι μουσική σκηνή. Είναι όλα αυτά μαζί, με το μπαρ να είναι ίσως το λιγότερο σημαντικό από αυτά, αφού ο ρόλος του είναι υποστηρικτικός.

Αλλωστε, όπως εξηγεί η μία από τους υπευθύνους του χώρου, η Ζαφειρένια Μπροκαλάκη, «το Βρυσάκι διαχειρίζεται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτισμού “Σύνθεση”, σκοπός της οποίας είναι η προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού. Αντίστοιχα, το Βρυσάκι έχει ως στόχο του να προωθήσει, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, όσο το δυνατόν περισσότερους νέους καλλιτέχνες». Ουσιαστικά αποτελείται από τέσσερις διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι φιλοξενούν -πολλές φορές ταυτόχρονα- διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κοινωνική δράση του χώρου, που κατά καιρούς έχει δώσει «φωνή» σε πολλές ΜΚΟ, όπως ο ΟΚΑΝΑ και η «Πράξις», αλλά και άλλες ομάδες, όπως οι Atenistas, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργεί και το πρόγραμμα δωρεάν μαθημάτων «Αλληλεγγύη».96548999

Ταράτσα Bar – Χοροστάσιο (Σκουλενίου 2, πλατεία Κλαυθμώνος)

Το Χοροστάσιο έχει ήδη διαγράψει εξαιρετική πορεία στην αθηναϊκή νύχτα, με θαμώνες κάθε ηλικίας, η ταράτσα του ωστόσο ήρθε να προσθέσει το κάτι παραπάνω στο μαγαζί με την πολύχρονη διαδρομή που ξεκινάει το μακρινό 1995. Τα γκράφιτι στους τοίχους, τα ξύλινα τραπέζια, οι μαξιλάρες και το στιλάτο μπαρ θα μπορούσαν άνετα να είναι στημένα σε κάποια απομακρυσμένη παραλία εκτός Αττικής.

Μπαίνοντας στο μικρό ασανσέρ που οδηγεί στον καλοκαιρινό «παράδεισο» της πλατείας Κλαυθμώνος τίποτα δεν σε προδιαθέτει για όσα θα αντικρίσεις, ενώ η έκπληξη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όταν αντικρίζεις τον Λυκαβηττό. Ο αδιάκοπος θόρυβος των αυτοκινήτων της Σταδίου χάνεται και το λυτρωτικό καλοκαιρινό αεράκι συμβάλλει στο να ξεχάσεις ότι είσαι στην καρδιά της πρωτεύουσας, σε μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της.

«Διανύοντας κιόλας το Ταράτσα Bar τον τρίτο του χρόνο οφείλω να ομολογήσω ότι σε πείσμα των καιρών πάμε καλά. Ο κόσμος στην Αθήνα εξάλλου είναι διψασμένος για καλά μαγαζιά αλλά και εξίσου καλές τιμές» λέει ο Κώστας Τσατσούλης, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του Ταράτσα Bar. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει ένα «beach bar» στο κέντρο της Αθήνας και όντως η αισθητική του χώρου δεν απέχει πολύ από αυτό, με το μόνο που λείπει να είναι η… παραλία.

A for Athens (Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι)

Οπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να λείπει η κορωνίδα των «κάμπριο» μπαρ της Αθήνας. Το A for Athens ήρθε, όπως φαίνεται, για να μείνει στη νυχτερινή -και όχι μόνο- ζωή της πρωτεύουσας χαρίζοντας την καλύτερη ίσως θέα στην Ακρόπολη. Πρόσφατα μάλιστα το A for Athens ψηφίστηκε από το κοινό ως ένα από τα πενήντα καλύτερα cocktail bars της Ευρώπης και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού συνδυάζει έναν εξαιρετικό κατάλογο cocktails και έναν πολυεπίπεδο χώρο με πανοραμική θέα.

«Το ότι το κοινό μάς κατέταξε εκεί λέει πολλά και αυτό γιατί η ψηφοφορία δεν ήταν κάποιου χορηγού. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την ημέρα φιλοξενούμε περισσότερους από 500 πελάτες» σχολιάζει ο manager του μπαρ Στάθης Αραμανίδης. «Επιπλέον ο head bar tender του A for Athens, ο οποίος επιμελείται όλα αυτά τα υπέροχα cocktails, αναδείχτηκε ο καλύτερος μπάρμαν της Ελλάδας για το 2013, αλλά αυτό το “καρτ ποστάλ” που βλέπουμε είναι ίσως ο κύριος λόγος της αγάπης των Αθηναίων» συμπληρώνει. Η ουρά μπροστά στο ασανσέρ του ισογείου που οδηγεί στη «Μέκκα» των urban bars είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας! «Κρεμασμένο» πάνω από την πολύβουη πλατεία Μοναστηρακίου, αποτελεί την αγαπημένη επιλογή όσων επιθυμούν να έχουν πιάτο τους την Αθήνα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ – ΦΩΤ. ΧΡ. ΖΗΝΑΣ, ΗΛ. ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...