Αλλάζει το παιχνίδι

Μετά τη στήριξη από Ομπάμα, ο Σαμαράς νιώθει ενισχυμένος απέναντι στην τρόικα.

Να αλλάξει τους όρους του… παιχνιδιού με την τρόικα είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός μετά τη στήριξη που δείχνει να του παρέχει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας αποσπάσει από την υπερδύναμη τη θέση πως οι μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες βρίσκονται στον σωστό δρόμο, αναμένεται να ζητήσει από τους δανειστές μας, που έρχονται και πάλι στην Αθήνα εντός του Σεπτεμβρίου, να είναι περισσότερο λογικοί στις απαιτήσεις τους και να συνειδητοποιήσουν επιτέλους πως οι πολίτες βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Παράλληλα όμως, θέλει να επιδείξει και έργο.

Η εντολή

Για τον λόγο αυτό η πρώτη εντολή προς τους υπουργούς μετά την επιστροφή από την Ουάσινγκτον είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων απέναντι στην τρόικα. «Μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να έχουν γίνει πράξη τα προαπαιτούμενα. Θέλω όλα όσα έχουμε υποσχεθεί να έχουν τελειώσει. Είμαστε κοντά στο να κλείσουμε τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα» είπε στα πρώτα τηλέφωνα που έκανε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Βέβαια, γνωρίζει καλά ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι λίγο χαλαρή, λόγω της εορτής του Δεκαπενταύγουστου και του γεγονότος ότι κάποιοι από τους υπουργούς θα φύγουν για δύο – τρεις ημέρες διακοπών, ωστόσο από τις 19 Αυγούστου μέχρι και τις 31 κανείς δεν μπορεί να είναι αδικαιολόγητος για την όποια καθυστέρηση τυχόν παρατηρηθεί. Ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ του Μεγάρου Μαξίμου. Στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, στις 17 του μήνα τα μεσαία και στις 21 τα υψηλόβαθμα. Μόνο εάν αποδειχθεί από τους ελέγχους ότι όλα βαίνουν καλώς θα πάρουμε την επόμενη δόση, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να παραμείνει πιστός στην ολοκλήρωση του προγράμματος (ολοκλήρωση της κινητικότητας στο Δημόσιο, αναδιάρθρωση των αμυντικών συστημάτων, πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για να μπορέσουν να αποκρατικοποιηθούν, κλπ.), να βρεθεί τρόπος επιπλέον ελάφρυνσης του χρέους και να αποφευχθούν πάση θυσία νέα μέτρα, Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014 – 2014. «Τυχόν νέα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις και αποσταθεροποίηση» αναμένεται να διαμηνύσει ο κ. Σαμαράς στους δανειστές μας. Είναι, δε, απόλυτα πεπεισμένος πλέον ότι ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι η ανάκαμψη μέσω της ανάπτυξης, καθώς μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία και θα υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ