Εγγραφο-φωτιά για… φακέλωμα και κατασχέσεις

Η εντολή του απίθανου Θεοχάρη στις εφορίες να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για όσους χρωστούν.

«Στο δόκανο» της εφορίας θα βρεθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες όσοι πολίτες χρωστούν στην εφορία τουλάχιστον 10.000 ευρώ, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των κατασχέσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία», ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη από τις εφορίες να αποσταλούν οι λίστες με τους οφειλέτες, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι κατασχέσεις.

Η αναγκαστική εκτέλεση αφορά κινητή και ακίνητη περιουσία, καταθέσεις, όπως και περιουσιακά στοιχεία των συνυπεύθυνων των χρεών (γυναίκες, παιδιά, κοινοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία). Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», από μεγάλη ΔΟΥ του λεκανοπεδίου μάλιστα ορίστηκε και «ταρίφα» αριθμού, που φτάνει τα πεντακόσια ονόματα σε πρώτη φάση.

Το έγγραφο στάλθηκε στις ΔΟΥ με ημερομηνία 17 Ιουλίου 2013 και με τίτλο «Διασταύρωση στοιχείων οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών». Στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Σας αποστέλλουμε ηλεκτρονικά πίνακα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή τουλάχιστον 10.000 ευρώ, με στοιχεία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, στοιχεία δικαστικού (λήψη αναγκαστικών μέτρων), συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτικών κλπ., προκειμένου για τις άνω οφειλές και εφόσον συντρέχει περίπτωση, να προβείτε άμεσα στην κίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών που δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή δεν είναι ενήμεροι στις δόσεις ρυθμίσεων».

Την κατάσχεση ακίνητης περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και για οφειλές που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ προανήγγειλε και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, η διεκδίκηση των οφειλών θα γίνεται εντός μήνα από τη βεβαίωσή τους και εντός είκοσι ημερών από την αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει μέριμνα για την προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται σε θέση αδυναμίας.

Ο Σίμος Κεδίκογλου σημειώνει επίσης ότι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών θα καθορίσουν τα κριτήρια ώστε να πληρώνουν εκείνοι που μπορούν, διαβεβαίωσε ότι θα προστατευτούν οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ