Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Η 25χρονη και η πολυγαμική οικογένεια των… ζόμπι!

Πολυγαμική έγινε η 25χρονη Φελίσιτι Κάντλεκ, καθώς μεγάλωσε την...

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Χάρης Σιανίδης: «Θέλω το team της ”Beautiful People PR” Events να την...

Ο Χάρης Σιανίδης είναι ο ιδρυτής και εμπνευστής της...

O «Mister easyJet» θα ταΐζει τους Βρετανούς!

Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου «προσγειώνεται» στα σούπερ μάρκετ δημιουργώντας και υπηρεσίες delivery.

Με τις μετοχές της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας του easyJet να έχουν φτάσει πιο ψηλά από εκεί που φτάνουν τα… αεροσκάφη της, ο Κύπριος μεγιστάνας σερ Στέλιος Χατζηιωάννου ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του και σε μια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ολα δείχνουν ότι είναι έτοιμος να μπει στον ανταγωνισμό της αγοράς τροφίμων και να τα βάλει με μεγαθήρια που κυριαρχούν σε αυτήν σχεδόν έναν αιώνα! Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας έχει ήδη κατοχυρώσει από το βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας τον τίτλο easyFoodstore.com και την ιδιοκτησία της ομώνυμης ιστοσελίδας που ήδη αναρτήθηκε στο Ιντερνετ με τη φωτογραφία του. Μάλιστα, έχει αγοράσει το δικαίωμα κυριότητας ενός παλαιού κτιρίου γραφείων απέναντι από τον σταθμό «East Croydon» όπου θα στεγάσει το πρώτο σούπερ μάρκετ της easyFood, το οποίο θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για μια τεράστια αλυσίδα καταστημάτων χαμηλού κόστους.22652g55g96

Ανταγωνισμός

Η είδηση ότι ο Στέλιος Χατζηιωάννου πρόκειται να εισβάλει και στην αγορά των τροφίμων φιλοξενήθηκε απ’ όλες τις μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, με πρώτους τους «Times»! Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, που χρίστηκε «Ιππότης» το 2006 από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα, επιβεβαίωσε τις προθέσεις του και προανήγγειλε… ανοιχτό πόλεμο στις παντοδύναμες γερμανικών συμφερόντων εταιρείες σούπερ μάρκετ Aldi και Lidl!Αυτό σημαίνει ότι ο Κύπριος δισεκατομμυριούχος προτίθεται να ρίξει ακόμη πιο χαμηλά τις τιμές ώστε να «χτυπήσει» το αγοραστικό κοινό των δύο -έτσι κι αλλιώς- εκπτωτικών αλυσίδων που κυριαρχούν στην Ευρώπη! Κι αυτό οι Βρετανοί το είδαν με καλό μάτι, καθώς -σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Τροφίμων- οι ντόπιοι καταναλωτές ξοδεύουν 54,3 πένες από κάθε λίρα που διαθέτουν στην αγορά τροφίμων. Μάλιστα, η βρετανική αγορά τροφίμων είχε το 2012 αξία 163,2 δισεκατομμύρια στερλίνες και προβλέπεται να φτάσει τα 192,6 δισ. έως το 2017!

Βέβαια, η easyFoodstore θα έχει να αντιμετωπίσει και τα ντόπια «ιερά τέρατα», όπως η πολυεθνική Tesco, με έδρα το Hertfordshire, που κυριαρχεί στις αγορές από το 1919 και διαθέτει καταστήματα σε δεκατέσσερις χώρες στην Ευρώπη, στην Ασία και στις ΗΠΑ, η υπό αμερικανική ιδιοκτησία δεύτερη σε δύναμη και με μερίδιο 16,5% στην αγορά τροφίμων ASDA ή η τρίτη μεγαλύτερη βρετανική αλυσίδα Sainsbury, με έδρα το Holborn Circus του Λονδίνου, που ιδρύθηκε το 1869 και το 25% της το διαθέτουν εμίρηδες του Κατάρ. Φαίνεται όμως ότι τα μεγέθη αυτά δεν τρομάζουν τον -έτσι κι αλλιώς- επιτυχημένο Ελληνοκύπριο που στα 46 του χρόνια φιγουράρει στις λίστες του «Forbes» με περιουσία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων! Ο σερ Στέλιος φιλοδοξεί να «τρέξει» ένα εμπορικό σήμα που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά.623f56f85

Το timing

Τα σούπερ μάρκετ της easyFoodstore θα δέχονται online παραγγελίες και θα εξασφαλίζουν παράδοση κατ’ οίκον σε εκατοντάδες είδη, μεταξύ των οποίων οινοπνευματώδη ποτά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, πουλερικά, κονσερβοποιημένα αγαθά, είδη οικιακής χρήσης και προϊόντα περιποίησης. Φυσικά, η εταιρεία θα εκδώσει αμέσως τη δική της «κάρτα εμπιστοσύνης», όπως η Tesco διαθέτει την Clubcard και η Sainsbury τη Nectar, πράγμα που θα της δώσει προβάδισμα έναντι των γερμανικών εταιρειών που δεν εκδίδουν παρόμοιες κάρτες. Η προοπτική ενός νέου σούπερ μάρκετ με χαμηλές χρεώσεις έρχεται την κατάλληλη στιγμή για τις οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Πρόσφατα, περίπου 500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να στραφούν σε τράπεζες τροφίμων προκειμένου να εξασφαλίσουν σίτιση για τις οικογένειές τους!

Ο στόχος

Οπως λέει το περιβάλλον του, ο Στέλιος Χατζηιωάννου δεν έχει σκοπό τόσο το κέρδος, όσο το να αποδείξει και σε αυτό τον τομέα την επιχειρηματική του ικανότητα: «Για τον Στέλιο δεν έμπαινε ποτέ θέμα χρημάτων. Ηταν μόλις δεκαοκτώ χρόνων όταν πήρε δώρο από τον πατέρα του ένα κότερο! Θα μπορούσε να περνάει τη ζωή του στο Μονακό, ζώντας ως πλεϊμπόι. Ομως τον καθοδηγεί μια δύναμη να αποδεικνύει πόσο επιτυχημένος businessman μπορεί να είναι, χωρίς να ασχολείται με τις εφοπλιστικές δραστηριότητες της οικογένειας!» αποκαλύπτει ένας παλιός συνεργάτης του.

Δεινός επιχειρηματίας με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς

Με την ίδρυση της easyJet πριν από δεκαοκτώ χρόνια, ο νεαρός τότε Κύπριος απέδειξε πόσο ικανός επιχειρηματίας είναι. Η εταιρεία, με στόλο 180 αεροπλάνων, περισσότερα από 400 δρομολόγια σε 26 χώρες και 45 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο, είναι μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης. Αξίζει πλέον δύο δισεκατομμύρια στερλίνες και ο sir Stelios, που κατέχει το 37%, έχει αρχίσει να πουλάει μετοχές προκειμένου να επωφεληθεί από την ξέφρενη κούρσα της στο Χρηματιστήριο! Ο όμιλος easyGroup, στον οποίο ανήκει και η easyJet, δραστηριοποιείται με επιτυχία σε πολλούς τομείς, με θυγατρικές όπως η easyCar με ενοικιάσεις αυτοκινήτων, η easyCruise για κρουαζιέρες, η easyOffice για την οργάνωση γραφείου, η easyBus στον τομέα των λεωφορείων και η easyHotel με μια αλυσίδα ξενοδοχείων. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου είναι ιδρυτής και ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που φέρει το όνομά του (Stelios Philanthropic Foundation), με τομείς δράσεις την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον, το οποίο θα χορηγήσει συνολικά 200 υποτροφίες σε διάστημα δέκα ετών σε φοιτητές από την Ελλάδα και την Κύπρο που θα σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια London School of Economics και City University London, των οποίων είναι και ο ίδιος απόφοιτος.

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...