Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Πρώτος νεκρός του φονικού ιού

Ο άτυχος 81χρονος είχε βεβαρημένη υγεία και έπεσε θύμα της λοίμωξης από το μικρόβιο του Δυτικού Νείλου

Ενας 81χρονος άνδρας είναι ο πρώτος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, ενώ ακόμη εφτά άτομα δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων της χώρας. Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, αλλά και ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη του ιού, που ανέρχονται πλέον σε τριάντα πέντε, έχουν θέσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, οι οποίες φοβούνται τα χειρότερα.

Οπως έγινε χθες γνωστό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο άτυχος άνδρας που έχασε τη ζωή του είχε επιβαρυμένο ιστορικό υγείας και νοσηλευόταν με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νοσοκομείο της Αττικής. Διέμενε σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής και ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές της λοίμωξης.

Τα κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων Νοσημάτων, ο αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου έφτασε τα τριάντα πέντε. Η πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών του ιού εντοπίζεται στην Αττική, όπου είκοσι ένα άτομα εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία ή χαλαρή παράλυση μετά τη μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου στο λεκανοπέδιο. Τα υπόλοιπα κρούσματα αφορούν τις περιοχές της Καβάλας, της Ξάνθης και της Θεσσαλονίκης και είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Μέχρι και χθες εφτά άτομα εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων τα δύο σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Αττική καθιστά αυτόματα το λεκανοπέδιο «ζώνη υψηλού κινδύνου». Με βάση τα έως τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στο «κόκκινο» βρίσκονται δώδεκα περιοχές του λεκανοπεδίου. Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι δήμοι υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού είναι οι εξής: Σπάτα – Αρτέμιδα, Παιανία, Παλλήνη, Μαρκόπουλο – Μεσογαίας, Ραφήνα – Πικέρμι, Ηράκλειο, Μαρούσι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πεντέλη, Αγία Παρασκευή και Γαλάτσι.

Στην υπόλοιπη χώρα οι επίμαχες περιοχές είναι οι εξής: Μενεμένη – Αμπελόκηποι, Εύοσμος – Κορδελιό, Ωραιόκαστρο, 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, Χαλκηδόνα και Δέλτα (Θεσσαλονίκη). Επίσης, οι δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων και Ξάνθης (Ξάνθη), οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Βέροιας (Βέροια), ο δήμος Πέλλας και ο δήμος Νέστου (Καβάλας).

Τα κουνούπια

Οι επιστήμονες, ωστόσο, που παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού φοβούνται ότι ο μικροοργανισμός που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών απειλεί να επεκταθεί άμεσα και προς νότο και συγκεκριμένα σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2010 προκαλώντας τον θάνατο τριάντα πέντε ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων με χρόνια νοσήματα. Το 2011 καταγράφηκαν εννέα θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενώ το 2012 κατέληξαν δεκαοκτώ ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας.

Γιούλη Σταρίδα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....