Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η αρχαία Ελλάδα «Ζει» στη Σάμο

Οι εντυπωσιακές εκδηλώσεις στο φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» με 350 εθελοντές στην αναπαράσταση των γυναικείων αγώνων προς τιμήν της θεάς Ήρας

Αρωμα αρχαίας Ελλάδας έδωσαν σε εκατοντάδες τουρίστες που τις παρακολούθησαν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια», το οποίο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στη Σάμο. Περισσότεροι από 350 εθελοντές πήραν μέρος στην αναπαράσταση των αρχαίων γυναικείων αγώνων που γίνονταν πριν από 2.200 χρόνια στο νησί προς τιμήν της θεάς Ηρας. Κατά την αρχαιότητα, οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Ηρας γίνονταν σε πολλές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και ονομάζονταν «Ηραία». Τα λαμπρότερα Ηραία γίνονταν στο Αργος, στη Σάμο και την Ολυμπία. Οι ναοί προς τιμήν της Ηρας είχαν το όνομα «Ηραίο», με πιο σημαντικό στον ελλαδικό χώρο να είναι το Ηραίο της Σάμου.

Οι δράσεις

Πρόκειται για γιορτές οι οποίες συγκέντρωναν πλήθος επισκεπτών απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, με επίκεντρο του εορτασμού τον ναό της Ηρας, και περιλάμβαναν νυχτερινούς αγώνες γυναικών με δάδες, μουσικούς και ποιητικούς αγώνες και σειρά άλλων καλλιτεχνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων. Οι δράσεις των φετινών Ηραίων ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου με μουσικές βραδιές στο αρχαιολογικό μουσείο και το αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, ενώ συνεχίστηκαν με τη μεγάλη πομπή των Ηραίων στους κεντρικούς δρόμους του Πυθαγορείου και στο λιμάνι. Είχαν προηγηθεί το άναμμα της φλόγας στον αρχαίο ναό της Ηρας και οι γυναικείοι αγώνες δρόμου από τον ναό έως το Πυθαγόρειο, αλλά και χοροθέατρο με τη συμμετοχή τραγουδιστών με τραγούδια εμπνευσμένα από αρχαίους ελληνικούς μύθους.

Οι αξίες

«Σήμερα μια νέα γιορτή έρχεται να δώσει το μήνυμα του “ευ αγωνίζεσθαι”, της ευγενούς άμιλλας, άλλα και των αξιών που μεταφέρει το ελληνικό φως της γνώσης και του πολιτισμού μέσα στους αιώνες» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Σωτήρης Μαργιωρής. «Η συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών και εθελοντριών και η στήριξη από το σύνολο των φορέων της περιοχής δίνουν τις εγγυήσεις για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον θεσμό» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μηλλίγκος.

Πανσέληνος

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με μια μεγάλη συναυλία υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, με ειδικό αφιέρωμα στον ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Οι εκδηλώσεις για ακόμη μία χρονιά οργανώθηκαν από τον δήμο Σάμου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Σάμου (ΔΟΠΠΟΝΑΣ) και υποστηρίχθηκαν από το Εμπορικό Επιμελητήριο Σάμου και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Πυθαγορείου, με τη συμμετοχή της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...