Κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ όσοι τρώνε πολύ κόκκινο κρέας

Μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο, λέει Ελληνας επιστήμονας.

Τον ρόλο της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος στον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ αναδεικνύει νέα έρευνα με επικεφαλής τον Ελληνα Τζορτζ Μπαρτζώκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου UCLA στις ΗΠΑ.22j55k988k7496

Οπως διαπιστώθηκε, η συσσώρευση σιδήρου, που αφθονεί στο κόκκινο κρέας, μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη, στην οποία ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα τρωτός. Η ομάδα του Ελληνα επιστήμονα μελέτησε δύο περιοχές του εγκεφάλου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και συνέκριναν τον ιππόκαμπό τους, που είναι ο πρώτος που πλήττεται από τις αλλοιώσεις του Αλτσχάιμερ, αλλά και τον θάλαμο, περιοχή που εμφανίζει βλάβες μέχρι το τέλος. Με τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου διαπίστωσαν ότι ο σίδηρος είναι σε αυξημένα επίπεδα στον ιππόκαμπο και συνδέεται με τη βλάβη του ιστού στην περιοχή. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα σιδήρου στον θάλαμο του εγκεφάλου των ασθενών.

Ο καθηγητής Μπαρτζώκης δηλώνει ότι, ενώ οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το Αλτσχάιμερ έχουν εστιάσει στη συσσώρευση των πρωτεϊνών Τ και β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, πιστεύει ότι είναι η καταστροφή της μυελίνης αυτών των πρωτεϊνών που τελικά εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και δημιουργεί τις συνθήκες για τον σχηματισμό των αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο που είναι χαρακτηριστικές του Αλτσχάιμερ. Και έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος, αφού οι αμυλοειδείς πλάκες με τη σειρά τους καταστρέφουν όλο και περισσότερη μυελίνη, εμποδίζοντας ακόμα περισσότερο την ανταλλαγή σημάτων στον εγκέφαλο και οδηγώντας σε κυτταρικό θάνατο. Η μυελίνη παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα, τα οποία, όπως και η μυελίνη, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα απ’ όλα τα άλλα κύτταρα του εγκεφάλου. Αν και ο σίδηρος είναι σημαντικός για την κυτταρική λειτουργία, όταν υπάρχει σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη.

Οι επεμβάσεις

Ο συσχετισμός του σιδήρου με το Αλτσχάιμερ μπορεί να σημάνει πρακτικά ότι διατροφικές αλλαγές και χειρουργικές επεμβάσεις ενδεχομένως να μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. «Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάζεται από τη μεταβολή περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και συμπληρωμάτων σιδήρου» εξήγησε ο δρ Μπαρτζώκης, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργούνται ήδη φάρμακα για την απομάκρυνση του σιδήρου από τους ιστούς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ