Η χελώνα και οι λαγοί

Ο Βύρων Πολύδωρας στοχοποιεί τον Στουρνάρα για την καθυστέρηση στον έλεγχο των offshore.

Με ρυθμό χελώνας, που προκαλεί ερωτήματα, κινούνται οι έλεγχοι των χιλιάδων υπεράκτιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται (με ταχύτητα λαγού) στην Ελλάδα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών άρνηση ελέγχου των offshore. Τη στιγμή που όλοι κόπτονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και βγάζουν «από τη μύγα ξίγκι», από τις 6.575 υπεράκτιες εταιρείες που δρουν στη χώρα μας έχουν ελεγχθεί μόνο οι 34 (!) βεβαιώνοντας φόρους 40.068.785,61 ευρώ, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος σε 315 εταιρείες.

Ο Βύρων Πολύδωρας κατέθεσε νέα ερώτηση για το ισχύον πλαίσιο των offshore εταιρειών προς το υπουργείο Οικονομικών, αφού, όπως ισχυρίστηκε, η πρώτη απάντηση που του έδωσε το υπουργείο τον άφησε στο σκοτάδι. «Στις 10-6-2013 είχα υποβάλει ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση και δράση εξωχώριων – υπεράκτιων (offshore) εταιρειών στην Ελλάδα. Οφείλω να ομολογήσω από την απάντησή σας ότι εξεπλάγην τόσο με τον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όσο και με το σχεδόν 0,5% αυτών που έχετε ελέγξει μέχρι σήμερα! Κρίνω μάλιστα πως η πλειοψηφία των ερωτημάτων μου, κατά τρόπο κοινοβουλευτικά αντιδεοντολογικό, δεν απαντήθηκε ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας.

Το υπουργείο απέφυγε να του απαντήσει για τους ειδικούς λόγους δραστηριοποίησης των εν λόγω εταιρειών στις συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας (Κρανίδι, Κύμη κ.α.), αλλά και στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει έλεγχος του μετοχολογίου των εν Ελλάδι καταγεγραμμένων offshore μέχρι φυσικών προσώπων η απάντηση ήταν αόριστη. «Οφείλω να ομολογήσω ότι η απάντησή σας δεν με “εφώτισε” ιδιαιτέρως» προσθέτει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πολύδωρας συμπεραίνει «τοις πράγμασι άρνηση ελέγχου των offshore» από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι με την απάντηση στην πρώτη ερώτηση του Βύρωνα Πολύδωρα ο Γιάννης Στουρνάρας είχε παραδεχθεί ότι από τις 6.575 offshore εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διενεργείται έλεγχος μόλις σε 315 και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο σε 34 (!) εξ αυτών. Με δεδομένο μάλιστα ότι έστω για τις 34 τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ανέρχονται σε 40 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Πολύδωρας ερωτά αν το συνολικό όφελος του Δημοσίου από όλες τις εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ