Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Εύα Νάθενα: Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης

Μια μεγάλη διάκριση απέσπασε η ταινία «Φόνισσα» και, ειδικότερα,...

Συνεχίζει τη… λύρα του ο Ρεράκης για τον βιασμό του...

Στις 28 Ιουνίου αναμένεται να πέσει η αυλαία στη...

Πασαρέλα με καπέλα, λουλουδάτα φορέματα και μπονζούρ σμόκιν στις ιπποδρομίες του...

Οι βασιλικές ιπποδρομίες του Ασκοτ είναι το πιο hot...

Δάφνη Καραβοκύρη: «Μου έχει τύχει παρουσιάστρια να αρνηθεί να έρθει στο podcast»

Στην εκπομπή «Breakfast@Star» παραχώρησε μια συνέντευξη η Δάφνη Καραβοκύρη....

Αγιε Φανούριε, μια δουλειά!

Χιλιάδες πιστοί (όλων των ηλικιών) προσευχήθηκαν στη χάρη του να σταματήσει η «κατάρα» της ανεργίας.

Με την ευχή ο Αγιος Φανούριος να τους φανερώσει μια δουλειά, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν, πιστοί όλων των ηλικιών -κρατώντας φανουρόπιτες- προσκύνησαν χθες την εικόνα του Αγίου, ανήμερα της εορτής του! Η «Espresso» βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου στο Ιλιον και αποκαλύπτει την προσκυνηματική… εξόρμηση χιλιάδων Ελλήνων, που προσευχήθηκαν στη χάρη του για να σταματήσει η «κατάρα» της ανεργίας.

Για κάποιους λίγους η οικονομική ύφεση είναι κάτι το αόριστο, κάτι που το βλέπουν στους άλλους, αλλά δεν τους αγγίζει. Για τους περισσότερους, όμως, που βρέθηκαν στον ναό η κρίση είναι… χειροπιαστή και τους πονάει πολύ. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που δεν βλέπουν «φως στο τούνελ», αλλά νιώθουν όλο και περισσότερο τη «θηλιά» της απόλυτης φτώχειας να σφίγγει τον λαιμό τους και να τους πνίγει, καθώς, αν η ανεργία είναι μέγα πρόβλημα, τότε η μακροχρόνια ανεργία είναι καταδίκη.225j985j963

«Προσεύχομαι»

«Πάντα ήμουν κοντά στον Θεό, απλώς τώρα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και η κατάσταση στη χώρα μας, αισθάνομαι ότι πρέπει να είμαστε ακόμα πιο κοντά του» αναφέρει ο Ανδρέας Γιώτης, ο οποίος μετά την απόλυση της γυναίκας του από την εργασία της βλέπει τη ζωή του να αλλάζει δραματικά: «Προσευχόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, αφού τον τελευταίο χρόνο η ζωή μας έχει πάρει την κατηφόρα. Προσεύχομαι στον Αγιο Φανούριο σήμερα γιατί δεν θέλω να χάσω την πίστη μου και την ελπίδα μου. Από την ημέρα που η γυναίκα μου έχασε τη δουλειά της, το οικογενειακό μας ταμείο έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Φτιάξαμε και μια φανουρόπιτα για να τον ευχαριστήσουμε και να ακούσει την προσευχή μας».

Με απήχηση

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Αγιος Φανούριος ανήκει στην κατηγορία των Αγίων που έχουν μεγάλη απήχηση στους πιστούς, οι οποίοι προσεύχονται με σκοπό εκείνος να τους φανερώσει από δουλειά μέχρι υγεία και από αντικείμενα μέχρι γαμπρούς στις ανύπαντρες κοπέλες.  «Τι άλλο μπορεί να θέλω αυτήν την κρίσιμη εποχή, εκτός από μια δουλειά για το παιδί μου και την υγεία της οικογένειάς μου;» λέει η Γεωργία Πετροπούλου, η οποία έφτασε στο Ιλιον από την Αργυρούπολη, όπου ζει με την οικογένειά της: «Ερχομαι κάθε χρόνο εδώ για να προσκυνήσω την εικόνα του Αγίου. Φέτος ήρθα και για έναν άλλο σκοπό, να του ζητήσω να βρει μια δουλειά στο παιδί μου, που εδώ και δύο χρόνια είναι άνεργο. Εύχομαι ο Αγιος Φανούριος να κάνει το θαύμα του και να βοηθήσει όλους τους πιστούς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να ελπίζουμε σε αυτούς που μας κυβερνάνε, αφού μας έφτασαν στον γκρεμό».

Οι φανουρόπιτες

Στην πανηγυρική δοξολογία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος στον λόγο του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Αγιος Φανούριος είναι ο Αγιος που μας φανερώνει αυτό που του ζητάμε, και εμείς ήρθαμε να προσφέρουμε την αγάπη μας στον Αγιο που σήμερα τιμάται από την Εκκλησία. Ο Αγιος Φανούριος φανέρωσε τον τόπο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα».

Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των πιστών που από την παραμονή της γιορτής και καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έφτασαν στην εκκλησία κρατώντας στα χέρια τους την παραδοσιακή χειροποίητη φανουρόπιτα. Μάλιστα, στον μεγάλο αύλειο χώρο είχαν στηθεί πάγκοι, ώστε οι πιστοί να αφήνουν εκεί τις πίτες τους (με τα ονόματα υπέρ υγείας που ήθελαν να ακουστούν), τις οποίες με σεβασμό και ευλάβεια λειτούργησαν διαβάζοντας την ειδική ευχή οι ιερείς της μητρόπολης. 

Να βάλει το χέρι του

«Είναι το λιγότερο που μπορώ να προσφέρω στον Αγιο Φανούριο που τον παρακαλάω με όλη μου την ψυχή να μου φανερώσει μια δουλειά» λέει η Αννα Σουλιώτη, η οποία είναι άνεργη και μητέρα τεσσάρων παιδιών: «Αν κάποιος πριν από λίγα χρόνια μου περιέγραφε την κατάσταση την οποία ζω, θα νόμιζα ότι μου κάνει πλάκα. Και να πού φτάσαμε, να μην μπορούμε να δώσουμε αλλά ούτε να ονειρευτούμε για τα παιδιά μας μια καλύτερη ζωή. Είναι θλιβερό… Μακάρι ο Αγιος να βάλει το χέρι του και να βοηθήσει όχι μόνο εμένα αλλά τον ελληνικό λαό».3369h85h963

Ο «Αγιος Φανώ», η Ρόδος και το γλύκισμα για τη μάνα

Μέχρι τον 14ο ή 15ο, κατά πολλούς, αιώνα, ο Αγιος δεν ήταν πολύ γνωστός. Εκείνη την εποχή στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης των τειχών της πόλης, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένας μισογκρεμισμένος ναός, στον οποίο υπήρχαν πολλές παλαιές εικόνες. Μία από αυτές, η πιο καλοδιατηρημένη λέει η παράδοση, ήταν ενός νέου σε ηλικία Αγίου ο οποίος φορούσε ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα και κρατούσε ένα κερί κι έναν σταυρό. Το όνομα που φαινόταν ήταν «Ο Αγιος Φανώ». Γύρω από την εικόνα του Αγίου υπήρχαν δώδεκα παραστάσεις στις οποίες απεικονιζόταν το μαρτύριό του. Ετσι, το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως πρόκειται για έναν μάρτυρα ο οποίος πιθανότατα υπήρξε στρατιώτης. Το όνομα Φανούριος τού αποδόθηκε από τον μητροπολίτη Ρόδου Νείλο, ο οποίος ανακαίνισε το εκκλησάκι όπου βρέθηκε η εικόνα και το αφιέρωσε στον νεοφανή Αγιο Φανούριο. Από τη Ρόδο, στόμα με στόμα, η ιστορία του νέου Αγίου διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετέπειτα σε ολόκληρη τη χώρα. Λέγεται μάλιστα πως η φανουρόπιτα την οποία έφτιαχναν από τότε οι νοικοκυρές σχετιζόταν με τον άσχημο βίο της μητέρας του Αγίου, η οποία δεν υπήρξε κατά πολλούς και ιδιαίτερα καλός άνθρωπος. Ετσι οι νοικοκυρές έφτιαχναν το γλύκισμα, πάντα από επτά ή εννέα υλικά, και παράλληλα προσεύχονταν στον Θεό να συγχωρέσει τη μητέρα του Αγίου. Συνήθιζαν να τη βάζουν σε στρογγυλό σκεύος, ενώ την έκοβαν σε σαράντα κομμάτια.

Πανηγυρικός εορτασμός σε όλη τη χώρα

Η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Φανουρίου εορτάστηκε πανηγυρικά σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στις εκκλησίες που έχουν χτιστεί στη χάρη του Αγίου. Με ιδιαίτερη ευλάβεια χιλιάδες πιστοί βρέθηκαν και φέτος στις παρυφές του Παλαμηδίου, όπου γιόρταζε το μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Αγιο Φανούριο. Εκεί βρέθηκε και ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Αργολίδος, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης, ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς ο Αγιος Φανούριος να τους φανερώσει ό,τι εκείνοι επιθυμούν.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – ΦΩΤ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποζημίωση-μαμούθ του mr coca-cola σε εργαζομένη του! – Τη βίασε και του παίρνει 839.830.000€

Αστρονομική αποζημίωση, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην...

Ο Κώστας Καραμανλής με τη Νατάσα Παζαΐτη και τον γιο τους στο Ηρώδειο

Ο Κώστας Καραμανλής, η Νατάσα Παζαΐτη και ο γιος...

Κόσμος δίχως γυρισμό για τον Μπρους Γουίλις

Χαμένος στον κόσμο του μοιάζει ο Μπρους Γουίλις σε...

Ανω κάτω έκανε την εκπομπή του Αρναούτογλου η Στέλλα Μπεζαντάκου

Χαμός με το «Μπλουζάκι» της Στέλλας Μπεζαντάκου στο πλατό...

Δύο κυρίες του Σασμού πήραν μεταγραφή στον ΑΝΤ1

Ελαμψαν, ξεχώρισαν, αγαπήθηκαν πολύ και συγκίνησαν. Από τον «Σασμό»...

Ο Λύτρας ολοταχώς για φυλακή – Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Την πόρτα της φυλακής… βλέπει πλέον ο δικηγόρος Απόστολος...