Βάζουν τέλος στους πόνους της μέσης με ένα νέο τζελ

Ανακούφιση σε ασθενείς που υποφέρουν από μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Λύση στο πρόβλημα του πόνου που προκαλεί η μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου φαίνεται να παρέχει, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, ένα νέο είδος τζελ που μιμείται τον ρόλο των υγιών δακτυλίων του δίσκου.

Ο δίσκος, που λειτουργεί σαν μαξιλαράκι ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης, όταν φθείρεται ή όταν τραυματίζεται διογκώνεται ή μετατοπίζεται, πιέζοντας έτσι ευαίσθητα νεύρα στη μέση και προκαλώντας έντονο πόνο. Πρόσφατα οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα στο κέντρο του δίσκου, τα οποία είναι σημαντικά για την αντοχή, αδυνατίζουν.

Ο υγιής μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει ένα δυνατό πυρήνα, τον nucleus pulposus, ο οποίος κρατάει νερό και επιτρέπει έτσι την απορρόφηση των πιέσεων και των κραδασμών. Τα κύτταρα στον πυρήνα του συγκρατούνται από τη λαμινίνη, ένα είδος κολλώδους πρωτεΐνης που λειτουργεί σαν βιολογική κόλλα. Ερευνες δείχνουν ότι η λαμινίνη μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα του πυρήνα αρχίζουν να διασπείρονται και σε άλλες περιοχές του δίσκου. Ο πορώδης πυρήνας αδυνατίζει και ο δίσκος είναι πιο πιθανόν να μετατοπιστεί.

Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες σε ζώα και ανθρώπους είχαν δείξει ότι η επανέγχυση κυττάρων στον πυρήνα του δίσκου μπορεί να επιδιορθώσει τη ζημιά. Μέχρι τώρα όμως το πρόβλημα ήταν ότι μετά την έγχυση τα κύτταρα απομακρύνονταν γρήγορα από το σημείο, επειδή δεν υπήρχε τίποτα να τα συγκρατήσει. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα φαίνεται να προήλθε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα τζελ που περιέχει «κόλλα» λαμινίνης αλλά και κύτταρα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα προβληματικά που υπάρχουν στον πυρήνα του δίσκου.

Αποτελέσματα ερευνών που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι πέντε λεπτά μετά την έγχυσή του το τζελ στερεοποιείται και είναι απολύτως σταθερό ύστερα από είκοσι λεπτά. Οταν πέρασαν δεκατέσσερις μέρες από την έγχυση, τα κύτταρα εξακολουθούσαν να είναι στη θέση τους και ο δίσκος είχε ενισχυθεί. Αυτή η νέα μέθοδος, που θα εφαρμόζεται από χειρουργό με γενική αναισθησία, αναμένεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα στην επόμενη διετία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ