Ενωσαν εγκεφάλους μέσω e-τηλεπάθειας!

Επιστήμονες συνέδεσαν τα μυαλά δύο ατόμων με τη χρήση του internet!

Πλέον το διαδίκτυο δεν συνδέει μόνο υπολογιστές αλλά και εγκεφάλους! Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να συνδέσουν τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου στο ίντερνετ και να ελέγξουν το δάχτυλο ενός άλλου ανθρώπου που έπαιζε βιντεοπαιχνίδι σε διαφορετικό χώρο. Το πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, φέρνει την επιστημονική φαντασία ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς μέσα από αυτό επιτυγχάνεται η αποστολή εντολών από τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου στον εγκέφαλο ενός άλλου.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Αντρέα Στόκο έπαιξε τον ρόλο της μαριονέτας και ο καθηγητής Πληροφορικής και Μηχανολογίας Ράτζες Ράο αυτόν του χειριστή της. Ο Ράο, καθισμένος στο εργαστήριό του, φόρεσε ένα καπελάκι με ηλεκτρόδια, τα οποία ήταν συνδεμένα με ηλεκτροεγκεφαλογράφο. Το εν λόγω μηχάνημα κατέγραφε την εγκεφαλική του δραστηριότητα, ενώ εκείνος παρακολουθούσε στην οθόνη του υπολογιστή του ένα απλό videogame με κανονιοβολισμούς. Οταν ερχόταν η σειρά του να πυροβολήσει, φανταζόταν να κουνάει το δεξί του χέρι για να πατήσει το κουμπί «πυρ», προσέχοντας ώστε να μην το κουνήσει και στην πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, σε κάποια άλλη πτέρυγα του πανεπιστημίου ο Στόκο φορούσε ένα καπελάκι με ενσωματωμένο μαγνητικό σπιράλ, το οποίο ερχόταν σε επαφή με την περιοχή του εγκεφάλου του που ελέγχει την κίνηση του δεξιού χεριού. Εκείνο το χέρι ήταν ακουμπισμένο πάνω στο κουμπί διαστήματος ενός πληκτρολογίου.

Με τη χρήση ίντερνετ οι επιστήμονες πέτυχαν τη μετάδοση των εγκεφαλικών εντολών του Ράο στον υπολογιστή του Στόκο κι από εκεί τη «μετάφρασή» τους σε μαγνητικό παλμό στο καπελάκι που φορούσε. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς οι δύο άντρες να βρίσκονται σε άμεση επαφή και χωρίς ο Στόκο να έχει μπροστά του οθόνη, όταν ο Ράο σκεφτόταν να κουνήσει το χέρι του κουνιόταν ακούσια το δάχτυλο του Στόκο πάνω στο πληκτρολόγιο. Πατώντας το κουμπί ο Στόκο άνοιγε «πυρ» στο videogame που παρακολουθούσε ο Ράο. «Αυτό ήταν στην ουσία μονόδρομη ροή πληροφοριών από τον δικό μου εγκέφαλο στον δικό του» εξηγεί ο Ράο επισημαίνοντας ότι ο επόμενος στόχος τους είναι η αμφίδρομη επικοινωνία των εγκεφάλων τους.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ