«Ψάχνουν» ακόμη τα χαμένα παιδιά!

Παρέμβαση Αθανασίου για την τύχη των 502 Ρομά που είχαν εξαφανιστεί από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα».

«Ψάχνουν» ακόμη τα 502 παιδιά των φαναριών που εξαφανίστηκαν από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα»! Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου προκάλεσε η ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με τη μυστηριώδη εξαφάνιση 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα». Στην ερώτησή της η κυρία Γιαννακάκη επικαλούνταν παρατηρήσεις για την Ελλάδα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων τον Μάιο του 2012 και ζητούσε να ενημερωθεί για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει σχετικά με το θέμα.369j855jh98h3

Τα παιδιά, που στην πλειονότητά τους είναι Ρομά αλβανικής καταγωγής, είχαν μεταφερθεί την περίοδο 1998-2002 στο ίδρυμα μέχρι να βρεθούν οι οικογένειές τους. Εκτοτε τα ίχνη τους χάθηκαν, ενώ από την πλευρά της η Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια δεν φαίνεται να έκανε καμία προσπάθεια ώστε να φωτίσει την αιτία της εξαφάνισής τους και να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα πού βρίσκονται τώρα. Το μόνο που έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό είναι ότι κάποια από τα συνολικά 661 παιδιά που τοποθετήθηκαν στο ίδρυμα απελάθηκαν στην Αλβανία και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Εκεί διηγήθηκαν τρομακτικές ιστορίες για ανθρώπους που τα εκμεταλλεύονταν και τα έβαζαν να ζητιανεύουν στα φανάρια, ακόμη και λεπτομέρειες για κυκλώματα που έκαναν εμπόριο οργάνων.

Η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. επανέφερε το θέμα της εξαφάνισης των παιδιών και με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζήτησε να ενημερωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εξωτερικών σε ποιες ενέργειες προέβησαν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΗΕ τον Μάιο του 2012. Τότε η ελληνική αντιπροσωπία, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε δηλώσει πως το 2007 προωθήθηκαν στις δημόσιες αρχές όλα τα έγγραφα και οι πληροφορίες για την υπόθεση, χωρίς, ωστόσο να γίνει τίποτα από τότε.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου απάντησε με έγγραφο στη βουλευτή, με το οποίο γνωστοποιεί πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει υποβάλει αίτημα προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση. Παράλληλα αναφέρει πως αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε να ενημερωθεί διεξοδικά γι’ αυτό το «ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα».

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ