Οδηγός αγοράς για τη μαθητική σάκα

Τι θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή της και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη.

Η αγορά καινούργιας τσάντας είναι το… shopping therapy του μαθητή, αφού είναι από τους λίγους παράγοντες που προσδίδουν έναν τόνο χαράς στη σχολική επιστροφή. Πρώτα στις προτιμήσεις των μαθητών όλων των ηλικιών έρχονται τα σακίδια, τα οποία ωστόσο όταν δεν φοριούνται σωστά, μπορεί να προξενήσουν προβλήματα ορθοπεδικής φύσης. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο τα παιδιά να γνωρίζουν πώς πρέπει να τα χρησιμοποιούν, αλλά και οι γονείς τι πρέπει να προσέχουν στην αγορά τους.

Κάποια παιδιά φτάνουν να έχουν πόνο στη μέση, επειδή βάζουν μες στη σάκα τους όλη τη βιβλιογραφία της σχολικής χρονιάς! Οι περισσότεροι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν βάρος μεγαλύτερο από το 10 έως 15% του σωματικού τους βάρους. Για να καταλάβει κανείς πώς επηρεάζει η βαριά τσάντα το σώμα ενός παιδιού, πρέπει να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πλάτη του. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπονδύλους μεταξύ των οποίων υπάρχουν δίσκοι που λειτουργούν σαν φυσικός μηχανισμός απορρόφησης κραδασμών. Οταν το παιδί σηκώνει ένα βαρύ φορτίο, όπως η γεμάτη τσάντα, και αυτό δεν μοιράζεται σωστά στους ώμους, η δύναμη του βάρους μπορεί να τραβάει το παιδί προς τα πίσω. Για να ισορροπήσει, γέρνει προς τα εμπρός, κίνηση που προκαλεί αφύσικη συμπίεση στη σπονδυλική στήλη. Αποτέλεσμα είναι αρκετές φορές πόνος στους ώμους, στον αυχένα και στη μέση.

Επίσης, τα παιδιά που φορούν το σχολικό σακίδιο μόνο στον έναν ώμο μπορεί να αρχίσουν να γέρνουν προς τη μία πλευρά και να εκδηλώσουν πόνους σε διάφορα σημεία του κορμού τους, όχι απαραίτητα μόνο στον ώμο. Τέλος, τα σακίδια που έχουν λεπτά και στενά λουριά μπορεί να εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και να συμπιέζουν τα νεύρα, με αποτέλεσμα μούδιασμα και αδυναμία στα πάνω άκρα. Χαρακτηριστικά Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε το σχολικό σακίδιο του παιδιού τους να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

– να είναι ελαφρύ, ώστε να μην προσθέτει στο βάρος που θα καλείται αναγκαστικά να κουβαλάει το παιδί για τις σχολικές του υποχρεώσεις

– να διαθέτει δύο φαρδιά λουριά με μαξιλαράκι για τους ώμους

– η πλάτη του σακιδίου να είναι επίσης με μαξιλαράκι, ώστε να παρέχει αυξημένη άνεση, αλλά και να προστατεύει την πλάτη του παιδιού από τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που κουβαλάει μες στην τσάντα

– να διαθέτει και ζώνη στη μέση, η οποία βοηθάει στο να μοιράζεται το βάρος σωστά σε ολόκληρο το σώμα

Τέλος, είναι αλήθεια πως οι σχολικές τσάντες με ρόδες είναι μια λύση που δεν επιβαρύνει την πλάτη, ωστόσο είναι δύσκολο να τις τραβάει το παιδί σε σκάλες ή σε συνθήκες χιονιού ή σε δρόμους με κακό οδόστρωμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ