Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ντελιβεράς που είχε αφοδεύσει σε ασανσέρ και πασάλειψε τους τοίχους μονοκατοικίας...

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμισι μήνες από εκείνο...

Ένοχος για βιασμό ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης...

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Ηλία Μίχο...

H Mαριαγάπη του «GNTM» μίλησε για την περιπέτεια με τον καρκίνο του...

Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποκάλυψε πως πρόλαβε τον καρκίνο του...

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Ο Ελληνας κυνηγός (!) μετεωριτών

Ο Πίτερ Διαμαντής μιλάει για την επόμενη μέρα της τεχνολογίας, αλλά και τους κροίσους του internet που επενδύουν δισεκατομμύρια στη Silicon Valley.

Μπέργκερ «του σωλήνα», εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων από αστεροειδείς, κάλυψη χερσαίων αποστάσεων με ταχύτητες που σπάνε το φράγμα του ήχου. Ολο και περισσότεροι πλούσιοι επιχειρηματίες του διαδικτύου στρέφουν το ενδιαφέρον, αλλά και τα δισεκατομμύριά τους σε φουτουριστικά σχέδια, αναζητώντας το «next big thing» στον χώρο της τεχνολογίας, που θα προσφέρει λύσεις σε προβλήματα και θα γράψει το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Τζεφ Μπέζος του Amazon, ο Ελον Μασκ του Paypal και ο Σεργκέι Μπριν της Google επενδύουν σε εξαιρετικά φιλόδοξα πρότζεκτ, διαψεύδοντας πολλούς από τους εκπροσώπους της Silicon Valley, που δηλώνουν ότι η χρυσή εποχή της τεχνολογικής καινοτομίας οδεύει προς το τέλος της. «Οι μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου αποτελούν παράλληλα και τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες στον κόσμο» εξηγεί ο ελληνικής καταγωγής Πίτερ Διαμαντής, συνιδρυτής του Planetary Resources, του ριψοκίνδυνου εγχειρήματος εξόρυξης μετάλλων από αστεροειδείς και εμπνευστής του X Prize, για την πρώτη ιδιωτική, υποτροχιακή, διαστημική πτήση.

Απώτερος στόχος τους είναι η δημιουργία μιας νέας εποχής τεχνολογικών ανακαλύψεων, που θα θέσει τα θεμέλια των βιομηχανιών του μέλλοντος, όπως είναι η εξερεύνηση του Διαστήματος από ιδιώτες, οι νέες μορφές μεταφορών, η ρομποτική, η δημιουργία νέας γενιάς φαρμάκων και προηγμένων υλικών. «Σίγουρα θα υπάρξουν και μερικές εντυπωσιακές αποτυχίες, όμως αν δεν αποτύχεις, τότε σημαίνει ότι δεν σκέφτεσαι πρωτοποριακά» εξηγεί ο Διαμαντής, ο οποίος παραδέχεται ότι οι αναπόφευκτες αποτυχίες θα γεννήσουν ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της νέας προσέγγισης για την επίλυση προβλημάτων σε παγκόσμια κλίμακα.225h96h5h83

Η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης έχει αποσυρθεί από αρκετά πεδία προηγμένης έρευνας και κάποιοι από τους οργανισμούς που στο παρελθόν αναπλήρωναν το κενό της, όπως τα Bell Labs, αποδυναμώθηκαν εξαιτίας του ανταγωνισμού κι έχασαν την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν μακροπρόθεσμες ιδέες. «Η κυβέρνηση ανησυχεί για την έγκριση του Κογκρέσου και οι μεγάλες εταιρίες για τις τιμές των μετοχών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διαμαντής. Κάπως έτσι, οι τεχνοκράτες έχουν αναλάβει την υλοποίηση των μεγάλων τεχνολογικών project που θα δώσουν λύσεις σε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο Σεργκέι Μπριν της Google παρουσίασε το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού προηγμένης τεχνολογίας, προσωπικού πλούτου και αχαλίνωτης φιλοδοξίας, το οποίο γεύτηκαν κυριολεκτικά εθελοντές γευσιγνώστες στο Λονδίνο. Ο λόγος για το πρώτο μπέργκερ του σωλήνα, με μπιφτέκι που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο. «Αν αυτό που κάνουμε δεν αντιμετωπιστεί από την κοινή γνώμη ως επιστημονική φαντασία, τότε πιθανόν δεν είναι αρκετά μεταμορφωτικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος για το εγχείρημά του, λέγοντας πως οδηγήθηκε στη σκέψη δημιουργίας βοδινού στο εργαστήριο αναλογιζόμενος τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη μείωση του πληθυσμού βοοειδών.

Αντίστοιχα, η πρόταση του Ελον Μασκ για το Hyperloop, το τρένο που θα κινείται σε αγωγούς με κενό αέρος και θα έχει μέγιστη ταχύτητα 1.200 χιλιομέτρων την ώρα, στοχεύει στη μείωση του κόστους των μεταφορών, καθώς το εν λόγω μέσο θα είναι πολύ οικονομικότερο ως κατασκευή από τις συμβατικές σιδηροδρομικές τροχιές και πολύ πιο ελκυστικό για τους επιβάτες, αφού θα μπορεί να διανύσει την απόσταση Λος Αντζελες – Σαν Φρανσίσκο σε περίπου τριάντα λεπτά.

Η μεγαλύτερη μάχη ωστόσο γίνεται στο πεδίο της εξερεύνησης του Διαστήματος. Εκεί, ο Τζεφ Μπέζος επένδυσε μέρος των δισεκατομμυρίων του για να καταστήσει πιο προσιτά τα διαστημικά ταξίδια. Μέσα από την εταιρία του Blue Origin ασχολείται με τη δημιουργία νέας γενιάς διαστημικών οχημάτων για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αντίστοιχα, ο Ελον Μασκ και η εταιρία του Space-X έχουν στρέψει πλέον το βλέμμα τους στον Αρη, έχοντας «κατακτήσει» ήδη τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ο Διαμαντής ελπίζει ότι θα βρει κεφάλαιο για να ξεκινήσει το δικό του φιλόδοξο σχέδιο εξορύξεων σε αστεροειδείς, αμέσως μόλις καταφέρει να πείσει τους επενδυτές για τη ρεαλιστικότητά του. «Κάποιοι από αυτούς τους αστεροειδείς αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτό πλούτο» λέει, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μόλις γίνουν αντιληπτά τα πιθανά κέρδη από μια τέτοια επιχείρηση, θα βρεθούν και οι πόροι ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες υπάρχουν.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...