Μεγάλος Αδελφός πάνω από τον ιδιωτικό τομέα

Ξεκινάει η απογραφή εργαζομένων.

Στο μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» θα μπουν σταδιακά όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό αρχείο της «Εργάνης» θα πρέπει να καταχωρηθούν online με ευθύνη των λογιστηρίων -έως τις 15 Νοεμβρίου- όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, κατά είδος απασχόλησης, με τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα, τα ωράρια εργασίας, ακόμη και τις ειδικότητές τους. Στόχος της απογραφής είναι η δημιουργία ολοκληρωμένης βάσης (με όλα τα στοιχεία των εργαζομένων ανά επιχείρηση και στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των μεταβολών των όρων αμοιβής και εργασίας) της «Εργάνης», μέσω της οποίας καταγράφονται online οι προσλήψεις, οι απολύσεις, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι υπερωρίες υποχρεωτικά από την 1η Οκτωβρίου και όλες οι μεταβολές στους όρους αμοιβής και εργασίας.

Τα δεδομένα θα αξιοποιούνται για την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην αγορά, τη χάραξη πολιτικής και κυρίως στους ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων εισφοροδιαφυγής (απασχόληση ανασφάλιστων, δήλωση λιγότερων ημερών ασφάλισης από τις πραγματικές ή χαμηλότερων μισθών για την καταβολή μικρότερων ασφαλίστρων). Πάντως, όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά προβληματίζονται για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες που «κρύβουν» εργαζομένους δεν θα τους δηλώσουν ούτε ηλεκτρονικά.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ