Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ο «νονός» της κακοκαιρίας

❱❱ Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κωστής Λαγουβάρδος εξηγεί στην «Espresso» τα κριτήρια με τα οποία «βαφτίζει» τα ακραία καιρικά φαινόμεναΑπό τη
Μαρία Μεϊμάρη

Την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να πλήττεται από διαδοχικές κακοκαιρίες με αρχαία ονόματα («Ραφαήλ», «Σοφία», «Τηλέμαχος», «Υπατία» και… έπεται συνέχεια!), πολλοί αναρωτιούνται ποιος… βαφτίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και με ποια κριτήρια γίνεται η ονοματοδοσία! Την απάντηση στο τελευταίο ερώτημα δίνει ο ίδιος ο «νονός της κακοκαιρίας» Κωστής Λαγουβάρδος, ο οποίος είναι διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών!

Οπως λέει στην «Espresso» ο έγκριτος μετεωρολόγος, ο οποίος είναι παράλληλα και υπεύθυνος της γνωστής ιστοσελίδας meteo.gr, η τακτική με τα… βαφτίσια των καιρικών φαινομένων ακολουθείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον Ιανουάριο του 2017. «Αποφασίσαμε να δίνουμε ονόματα στις ισχυρές κακοκαιρίες, ακολουθώντας την τακτική και άλλων υπηρεσιών, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Εχει αποδειχθεί ότι η ονοματοδοσία βοηθάει στην καλύτερη εγρήγορση των πολιτών απέναντι σε κάποια καιρικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα» αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος και εξηγεί πότε ένα καιρικό σύστημα πληροί τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει όνομα: «Η αγωνία και ο προβληματισμός μας κάθε φορά είναι αν πρέπει να δώσουμε ή όχι όνομα σε μια κακοκαιρία. Η απόφαση που θα πάρουμε στηρίζεται στα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στις εκτιμήσεις μας για τη χρονική διάρκεια του φαινομένου, καθώς και για την ισχύ των ανέμων ή των βροχών που περιμένουμε».

4016451

Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι υπήρξαν και φορές που έπεσε έξω. «Αυτήν τη διετία υπήρξαν δύο περιπτώσεις αστοχιών, στις οποίες δώσαμε ονόματα σε κακοκαιρίες, αλλά τελικά δεν είχαμε τόσο ισχυρά φαινόμενα. Επίσης, σε μία περίπτωση που δεν δώσαμε όνομα, το καλοκαίρι του 2017, είχαμε έντονο φαινόμενο» συνεχίζει ο κ. Λαγουβάρδος, καταλήγοντας ότι δεν τον ενοχλούν τα χιουμοριστικά ή αρνητικά σχόλια που αναρτώνται κατά καιρούς στα social media: «Προφανώς θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η εικόνα που έχουμε στο Αστεροσκοπείο είναι ότι η πλειονότητα το αποδέχεται. Απλώς δεν μπορεί να γίνει κατάχρηση. Δεν μπορείς να ονοματίζεις κάθε κακοκαιρία, γιατί όλο αυτό χάνει το νόημά του».

Η επιλογή του αρχαίου ονόματος είναι τυχαία και ακολουθείται η αλφαβητική σειρά. Το όνομα του επόμενου έντονου φαινομένου θα αρχίζει από το γράμμα φι και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανδρικό, ενώ, όταν κλείσει αλφαβητικά ο κύκλος, θα αρχίσουμε πάλι από το άλφα.

—-

Η «Υπατία» ξαναχτυπά σήμερα και ξεθυμαίνει από αύριο

Πιο… ήρεμη από τον «Τηλέμαχο» αποδείχτηκε η κακοκαιρία «Υπατία», η οποία χτύπησε χθες τη χώρα μας και θα συνεχίσει και σήμερα να επηρεάζει πολλές περιοχές. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, από αύριο το πρωί ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση -αν και το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό-, ενώ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σήμερα αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο ανατολικό και το νότιο Αιγαίο, στα οποία θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες, όπως και στις παράκτιες περιοχές τους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και τα δυτικά ορεινά και τα ημιορεινά, και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και τα ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Από το απόγευμα οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν. Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 ως 9 μποφόρ.

Επιδείνωση το Σάββατο

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το Σάββατο θα υπάρξει νέα επιδείνωση του καιρού, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Μάλιστα, αναμένεται να σημειωθούν βροχές αλλά και χιόνια, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.

Ολα τα σχολεία στον Δήμο Μαραθώνα και τα περισσότερα στον Δήμο Ωρωπού θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά για προληπτικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες πολλά σχολεία στην Αττική άνοιξαν στις 10 το πρωί, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ασφαλή προσέλευση των μαθητών. Λόγω του παγετού, κλειστοί παρέμειναν και χθες για αρκετές ώρες αρκετοί δρόμοι, ενώ σε πολλούς ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

—-

«Πίστα» για πατινάζ η λίμνη της Καστοριάς

Ενα παραμυθένιο σκηνικό έχει στηθεί στην Καστοριά, καθώς η φημισμένη λίμνη της πόλης πάγωσε λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα!

10 11 f5 4676111

Οπως λένε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καστοριάς, που αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και κατέβηκαν για βόλτα στις παγωμένες όχθες, το θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό με έναν λευκό μανδύα να έχει καλύψει απ’ άκρη σ’ άκρη την επιφάνεια της λίμνης. 

10 11 f6 4676106

Πολλοί, μάλιστα, σπεύδουν να ανεβάσουν στα social media φωτογραφίες, στις οποίες διακρίνονται κάποιες βάρκες που έχουν «σφηνώσει» στον πάγο και οι πανέμορφοι κύκνοι της λίμνης, που κολυμπούν μέσα σε στενές λωρίδες νερού (φωτό πάνω) οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί ακόμη από χιόνι!

—-

Ηλικιωμένος στην Εύβοια «έσβησε» από εγκεφαλικό εγκλωβισμένος στον χιονιά

Ανιση μάχη με τον χιονιά έδωσαν οι συγγενείς ενός 72χρονου στους Στρόπωνες Ευβοίας, οι οποίοι προσπαθούσαν μάταια επί ώρες να βρουν τρόπο να φτάσει βοήθεια στο αποκλεισμένο από την κακοκαιρία και χωρίς ρεύμα χωριό τους, ώστε να σωθεί ο άνθρωπός τους, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό! Ωστόσο, ο αγώνας τους απέβη άκαρπος, καθώς ο άτυχος ηλικιωμένος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «Γολγοθάς» της οικογένειας ξεκίνησε γύρω στις 11 τη νύχτα της Δευτέρας, όταν ο 72χρονος Κ.Κ. υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του. Αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος προσπαθειών των παιδιών, της γυναίκας του και κατοίκων του χωριού για να κρατηθεί στη ζωή. Ομως, στους Στρόπωνες το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε το ένα μέτρο και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει επίγεια ή εναέρια βοήθεια. Η απάντηση που ερχόταν κάθε φορά από επίσημα χείλη ήταν απογοητευτική, βυθίζοντας σε απόγνωση τους συγγενείς. 

Επί τρεις ολόκληρες ώρες η οικογένεια έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να σωθεί ο αγαπημένος της, έχοντας δίπλα της ολόκληρο το χωριό σε αυτή την προσπάθεια. Κάποιοι, μάλιστα, έτρεξαν στο ιατρείο της περιοχής και πήραν οξυγόνο για να τον ενισχύσουν αναπνευστικά. Η βοήθεια έφτασε τελικά το πρωί, όταν τα τρακτέρ κατάφεραν να ανοίξουν τον δρόμο. Ωστόσο, ο τραγικός επίλογος είχε ήδη γραφτεί, καθώς ο 72χρονος είχε καταλήξει στις 2 τα ξημερώματα.

offer

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...