«Αιχμάλωτες» της μαντίλας

❱❱ Καταπιεσμένες γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτουν τον γολγοθά τους και κάθε είδους κακοποίηση που δέχονται«Καλύψου, καλύψου, καλύψου!» Αυτό ηχεί στα αυτιά και στο μυαλό των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, όπως αποκαλύπτουν 28 γυναίκες που τόλμησαν να μιλήσουν για την πραγματικότητα της ζωής τους, καλυμμένες πίσω από τη μαντίλα αλλά και από την ανωνυμία.

«Για να είμαι ειλικρινής, αφού ο σύζυγός μου δεν ακούει, μου λείπει το αεράκι στο πρόσωπο μερικές φορές, ειδικά το βράδυ. Σιχαίνομαι που φοράω τη νικάμπ. Μυρίζεις την αναπνοή σου μέσα σ’ αυτό το πράγμα!» λέει χαρακτηριστικά μία από τις γυναίκες που μίλησαν στη συγγραφέα Νίκολα Σάτκλιφ, που κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Queens of the Kingdom. The women of Saudi Arabia speak», στο οποίο ξεχειλίζουν τα παράπονα και οι πικρίες των καταπιεσμένων.

Το βιβλίο, μάλιστα, αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα με την υπόθεση της φυγής της πριγκίπισσας Χάγια από το Ντουμπάι για να γλιτώσει από τον στενό έλεγχο του άνδρα της, σεΐχη Αλ Μακτούμ, ο οποίος φέρεται ότι είχε δώσει το πράσινο φως για την απαγωγή κόρης του από άλλη σύζυγο, την πριγκίπισσα Λατίφα, η οποία ήθελε να φύγει για να ζήσει ελεύθερα, μακριά από τον αραβικό κόσμο.

«Νομίζω ότι η πολυγαμία θα έπρεπε να είναι παράνομη. Κάνει τις γυναίκες να πέφτουν σε βαθιά κατάθλιψη». «Ο προστάτης μιας γυναίκας είναι αυτός που την κακοποιεί. Είναι ένας μηχανισμός ελέγχου». «Θέλω πώς και πώς να επισκεφτώ τον γιο μου που είναι στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει να υπογράψει τα χαρτιά άδειας ο σύζυγός μου». «Οι γυναίκες εδώ είναι μόνο για μαγείρεμα, καθάρισμα και κρεβάτι. Μας έχουν ρίξει στο επίπεδο του τίποτα».

Αδεια να οδηγούν

Μέσα από τις εξομολογήσεις τους δεν έχει τέλος ο κατάλογος των περιστατικών καταπίεσης που ζουν και την οποία προσπαθούν να ανατρέψουν, άλλοτε με ορατούς και άλλοτε με υπόγειους τρόπους.

Υστερα από προσπάθειες πολλών ετών κατάφεραν να τους δοθεί η άδεια να οδηγούν, αλλά πρέπει να περιμένουν μήνες ώσπου να έρθει η σειρά τους για μαθήματα και στο μεταξύ τρομοκρατούνται με απειλές, όπως ότι σε περίπτωση που χαλάσει το αυτοκίνητό τους, ο πρώτος άνδρας που θα περνάει θα τους επιτεθεί σεξουαλικά!

Σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας δεν κάμπτεται το ηθικό όλων των γυναικών.

Η «Ράνα», σχεδιάστρια παραδοσιακών ρούχων, αποκαλύπτει ότι κάτω από την αμπάγια της φοράει ρούχα υψηλής ραπτικής απ’ όλο τον κόσμο.

Η «Σαμίρα», είναι η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε στη χώρα από τη σχολή μηχανικών, και η «Μουνίρα», μια νεαρή δημοσιογράφος που εργάζεται σε εφημερίδα. Αν και όλες έχουν σημαντική πρόοδο να επιδείξουν, αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι έχουν κάνει συμβιβασμούς ή έχουν δεχτεί ακραίες αντιδράσεις.

Η «Ράνα» παντρεύτηκε με προξενιό και αν πεθάνει ο άνδρας της, θα πρέπει να ζητάει άδεια από τον γιο της για οτιδήποτε. Η «Μουνίρα» είδε τον αδερφό της να της βάζει το περίστροφο στον κρόταφο, επειδή έγινε έξαλλος από ντροπή, όταν είδε πρώτη φορά το όνομά της τυπωμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πατέρας της Μυρτώς ρίχνει ευθύνες στη μητέρα της – Τα μηνύματα τα ξημερώματα που δεν έμαθε ποτέ εκείνος

Ο πατέρας της άτυχης 19χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά μίλησε στην εκπομπή «Το πρωινό» για τα μηνύματα που αντάλλαξε η κόρη με τη σύζυγό του και δεν το γνώριζε.

Διαζύγιο και στα πορτοφόλια για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Παρά τις προσπάθειες για ένα πολιτισμένο διαζύγιο χάριν των τεσσάρων παιδιών τους, οι φήμες για «ασυμφωνία χαρακτήρων» και η απομάκρυνσή τους από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά.

Ο Γαβαλάς έκανε απόλυτη ξεφτίλα την 70χρονη Βίσση

Νέα «καρφιά» από τον Γαβαλά στην 70χρονη Βίσση για...

Λιάγκας σε TV αμόκ – Χαμός στα social μετά το βρίσιμο του παρουσιαστή στην αρχισυντάκτρια της εκπομπής

«Αστραψαν και βρόντηξαν» οι χρήστες του διαδικτύου κατά του Γιώργου Λιάγκα! Αφορμή στάθηκε η επίθεση του παρουσιαστή του ΑΝΤ1 στην αρχισυντάκτριά του, την οποία δεν δίστασε να βρίσει on air ενόσω είχαν μια συζήτηση με την ομάδα του στο «Πρωινό».

Σπάνια δημόσια έξοδος Έλληνα ηθοποιού με την όμορφη σύζυγό του

«Με την σύζυγό μου είμαστε και μαζί από τότε που ξεκίνησα, οπότε είναι δίπλα μου σε όλη την πορεία»

Η Τούνη «βασίλισσα» των Airbnb στην Αθήνα

Η διάσημη influencer επένδυσε σε δύο ακίνητα στο κέντρο...

Τα γυρνάει ο σύντροφος της Μυρτώς – Τα μηνύματα τα ξημερώματα και η πρόσκληση στο μοιραίο δωμάτιο

Σε αντιφάσεις φαίνεται να πέφτει ο σύντροφος της αδικοχαμένης...

Η εστεμμένη μαστροπός της Μυκόνου – Ρεπορτάζ «φωτιά» για το κύκλωμα με τα «goal girls»

Μια εντυπωσιακή γυναίκα, η οποία στο παρελθόν είχε χαράξει...