Γαβ και νιάου στο άγχος

❱❱ Οταν κάποιος παίζει ή χαϊδεύει τα κατοικίδιά του για 10 λεπτά, παρατηρείται μείωση του στρες

Τα κατοικίδια δεν είναι μόνο μια καλή συντροφιά, αλλά, όπως απέδειξε νέα έρευνα, η επαφή μαζί τους είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να διώξει κανείς το στρες.

Για πρώτη φορά ερευνητές κατάφεραν να βρουν βιολογική απόδειξη στους ανθρώπους ότι 10 λεπτά ενασχόληση με τον σκύλο ή τη γάτα μειώνει το στρες.

Στην έρευνα που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «AERA Open», η ερευνητική ομάδα του κρατικού πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι, όταν κανείς χαϊδεύει ή παίζει με τα κατοικίδιά του για 10 λεπτά, στον οργανισμό του το επόμενο πρωί καταγράφεται σημαντική μείωση της κορτιζόλης, η οποία είναι η σημαντικότερη ορμόνη του στρες.

Ειδικότερα, οι ερευνητές χώρισαν 249 φοιτητές σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη έπαιξε και χάιδεψε σκύλους και γάτες για 10 λεπτά.

Η δεύτερη παρακολούθησε από απόσταση την πρώτη ομάδα, ενώ στην τρίτη ομάδα προβλήθηκαν φωτογραφίες από τα ίδια κατοικίδια.

Τέλος, η τέταρτη ομάδα ούτε είδε ούτε άγγιξε τους σκύλους και τις γάτες.

Το επόμενο πρωινό, αμέσως μόλις ξύπνησαν οι φοιτητές, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα από το σάλιο τους, το οποίο ανέλυσαν για να μετρήσουν την ποσότητα της κορτιζόλης.

Διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές της πρώτης ομάδας, αυτοί δηλαδή που πέρασαν χρόνο με τα κατοικίδια, είχαν σημαντικά μικρότερα επίπεδα κορτιζόλης από όλους τους υπόλοιπους.

Αυτό σημαίνει ότι ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι και είχαν καλύτερη διάθεση. «Και μόνο 10 λεπτά επαφής με τα κατοικίδια μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο στρες» τόνισε η επικεφαλής της έρευνας Πατρίσια Πέντρι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ