Πως οι τηλεοπτικές σειρές επιδρούν στη… ψυχολογία

Η εθιστική δύναμη τους μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Οι Αρχαίοι Ελληνες προκειμένου να εκτονώσουν και να εκφράσουν τα αισθήματά τους, για να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, είχαν τις τραγωδίες. Εμείς έχουμε τις τηλεοπτικές σειρές! Μέσα από τα επεισόδια των δημοφιλών σειρών όπως «Νοικοκυρές σε απόγνωση», «Στην Εντατική», βρίσκουμε στοιχεία ταύτισης που μας βοηθούν να ψυχαναλυθούμε, όπως διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι ειδικοί.

«Αυτές οι σειρές έχουν τέτοια εθιστική δύναμη, επειδή κυρίως μας κάνουν να νιώθουμε καλά» εξηγεί η Ορελί Μπλο, συγγραφέας του βιβλίου «Ηρωες σε σειρές. Μήπως είμαστε εμείς;» («Heros en series… Et si c’etait nous?»). Αυτό το χαρακτηριστικό βέβαια το έχουν και άλλα έργα φαντασίας, όπως τα μυθιστορήματα, αλλά και οι ταινίες. Μας βοηθούν να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, να τροφοδοτήσουμε τη φαντασία μας και να διερευνήσουμε άλλους τρόπους ζωής. Στην περίπτωση όμως των ημίωρων και ωριαίων επεισοδίων που παρουσιάζονται με σταθερή συχνότητα, η επίδραση στον ψυχισμό μας έχει επιπλέον χαρακτηριστικά. «Αναπτύσσεται μια πραγματική ψυχολογική σχέση του τηλεθεατή με τον ήρωα» εξηγεί η Μπλο.

Συγκεκριμένες σειρές, όπως τα «Φιλαράκια», με την πολυετή διάρκεια, επιτρέπουν στον τηλεθεατή να βλέπει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της ζωής, αλλά και της ψυχολογίας των ηρώων. «Με τέτοια φορμάτ μεγαλώνουμε σε τρία επίπεδα. Μεγαλώνουμε εμείς στον ίδιο ρυθμό με τους ηθοποιούς, οι οποίοι μεγαλώνουν με τον ίδιο ρυθμό που μεγαλώνει ο ήρωας που υποδύονται» εξηγεί η Μπλο. Αυτή λοιπόν η διαδικασία μάς συμφιλιώνει και σε επίπεδο φαντασίας με την ανθρώπινη φύση μας με μια μορφή ομαδικής ψυχοθεραπείας. Αυτή η ψυχοθεραπεία, πέρα από την αγωνία του χρόνου που περνά, αντιμετωπίζει και πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Οι ήρωες των τηλεοπτικών σειρών δεν είναι πλέον ιδανικοί άνθρωποι και όπως επισημαίνει η Μπλο, «όλα τα θέματα-ταμπού έχουν πια τη δική τους θέση στις σειρές, που γίνονται πολύ αποκαλυπτικές για τον ψυχισμό μας».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ