Ζητούν σύνταξη και στα γεροντοπαλίκαρα

Οι Ευρωπαίοι θέτουν θέμα για τους… άγαμους άρρενες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στριμώχνει άγρια το υπουργείο Οικονομικών: «Αφού οι άγαμες θυγατέρες παίρνουν τη σύνταξη των θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, γιατί να μην τη λαμβάνουν και οι ενήλικες άγαμοι άρρενες;» Απορία ψάλτου βηξ, αφού εάν δεν στοιχειοθετηθεί επαρκής τεκμηρίωση, η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, λόγω παραβίασης των διατάξεων της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ αντρών και γυναικών.

Ετσι ανησυχία προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της καταβολής συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες, αλλά και στο γιατί δεν καταβάλλεται και στους ενήλικους άγαμους άρρενες!

Οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτονται σε σειρά έγγραφων απαντήσεων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (φωτο) ύστερα από ερωτήσεις βουλευτών για τις περικοπές στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τεθεί θέμα και έχει ζητηθεί ενημέρωση για ποιους λόγους δεν θεμελιώνουν αντίστοιχα συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις άγαμες θυγατέρες ενήλικοι άγαμοι άρρενες». Και η τεκμηρίωση πρέπει να είναι επαρκής.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των συντάξεων για τις άγαμες θυγατέρες θανόντων του Δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας, αφού χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη θέσπιση ανώτατου ορίου που έγινε με τον Ν. 4093/2012 για δημοσιονομικούς και κοινωνικοασφαλιστικούς νόμους, τονίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά δεδομένα, αφετέρου δε ότι μετά από αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων, λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας, τα καταβαλλόμενα ποσά αυτών, ακόμα και σε εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους, έχουν μειωθεί δραστικά (λ.χ. η καταβαλλόμενη σύνταξη διευθυντή υπουργείου με 35 έτη υπηρεσίας ανέρχεται επί του παρόντος στα 1.130 ευρώ)».

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους βουλευτές που είχαν καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών για τον περιορισμό της σύνταξης των άγαμων θυγατέρων συνταξιούχων του Δημοσίου ήταν οι βουλευτές Γιώργος Στύλιος, Βύρων Πολύδωρας, Ελένη Μακρή-Θεοδώρου, Κώστας Τζαβάρας και Μάξιμος Σενετάκης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ