«Επέμβαση» στην αορτή με ένα κουτί μπισκότων

Ο φορητός εξομοιωτής επεμβάσεων του ενός ευρώ.

Κάτι παραπάνω από ένα ευρώ στοίχισε σε Βρετανό καρδιοχειρουργό η κατασκευή μιας ευρεσιτεχνίας που του χάρισε βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό. Ο Αμπντουλραζάκ Χοσιέν από το Νοσοκομείο Morriston δημιούργησε μια συσκευή εκπαίδευσης για επέμβαση σε αορτή, χρησιμοποιώντας ένα απλό μεταλλικό κουτί μπισκότων! Πρόκειται ουσιαστικά για έναν φορητό εξομοιωτή επεμβάσεων στην αορτική ρίζα, που μεταφέρει το αίμα από την αριστερή πλευρά της καρδιάς στις αρτηρίες των μελών και των οργάνων.


Ο Βρετανός καρδιοχειρουργός δημιούργησε την εκπαιδευτική αυτή συσκευή από το μηδέν στο γκαράζ του σπιτιού του για τον διαγωνισμό που διεξαγόταν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στη Βιέννη. «Ο Τόμας Εντισον δήλωσε ότι για να εφεύρεις κάτι πρέπει να έχεις πολλή φαντασία και μια στοίβα άχρηστα αντικείμενα. Σχεδίασα ένα φορητό μηχάνημα εκπαίδευσης, για να μπορεί κανείς να εξασκείται στο τρένο, το αεροπλάνο, το σπίτι ή οπουδήποτε αλλού βρίσκεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα ότι η εφεύρεσή του συνοδεύεται από multimedia DVD με οδηγίες που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε επεμβατική διαδικασία στην αορτική ρίζα.


«Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν έτσι να εξελιχθούν, ξεκινώντας από την πιο απλή, μέχρι την πιο σύνθετη επέμβαση. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχουν τελειοποιηθεί προτού χειρουργήσουν ασθενή» πρόσθεσε ο Χοσιέν, εξηγώντας ότι η χρήση του εξομοιωτή θα τους εξασφαλίσει πλήρη εξοικείωση με τη διαδικασία. Η συσκευή, που πήρε τη σχετική άδεια για να κατασκευαστεί και σε χώρες του εξωτερικού, δεν προορίζεται μόνο για ειδικευόμενους, αλλά και για χειρουργούς που θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ