Καυτός Νοέμβριος για την κυβέρνηση

Η τρόικα και η φορολόγηση ακινήτων κλέβουν την παράσταση.

«Καυτός» προμηνύεται ο μήνας που διανύουμε, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης είναι πολλά. Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου -εκτός απροόπτου- καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα και θα αρχίσει το παζάρι για τα μέτρα ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, για τα οποία κάνει λόγο η Αθήνα, που μπορεί όμως να φτάσουν και στα 2-2,5 δισ., όπως ζητεί η τρόικα. Την ίδια στιγμή θα τεθούν τρία θέματα:


1. Να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τη δόση του ενός δισ. ευρώ: η τρόικα ζητεί λουκέτο σε ΕΑΣ και δίνει πίστωση χρόνου στη ΛΑΡΚΟ.


2. Να συμφωνηθεί το ύψος της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό του 2014.


3. Να «κλειδώσουν» τα βασικά μέτρα του 2014, με πρώτο πεδίο εφαρμογής το Ασφαλιστικό, όπου η τρόικα «ψάχνεται» για μέτρα ύψους 0,5-1 δισ. ευρώ. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση και στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή, αφού εγκριθεί από την τρόικα.


Κορυφαίο θέμα παραμένει το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων που εξοντώνει τους ιδιοκτήτες τους. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί με ανεπαίσθητες βελτιώσεις στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και απομένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ. Θα το ψηφίσουν ή θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις;


Οι ογδόντα βουλευτές που τον επισκέφθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Τετάρτη εξέφρασαν σε έντονους τόνους τη διαφωνία τους για τις αδικίες και τους παραλογισμούς που περιέχει το νομοσχέδιο, αλλά, όπως όλα δείχνουν, ο Γιάννης Στουρνάρας αρκείται σε μικροαλλαγές που δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του εξοντωτικού νομοσχεδίου. Στις 14 Νοεμβρίου, στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και στο έκτακτο Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου κρίνονται ο προϋπολογισμός του 2014 και το ενδεχόμενο λήψης ή μη πρόσθετων μέτρων. Η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως η κοινωνική οργή και αγανάκτηση ξεσπάσει στις 17 Νοεμβρίου, στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Το μόνο θετικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι η 17η Νοεμβρίου «πέφτει» Κυριακή και το παρελθόν έχει δείξει ότι τα Σαββατοκύριακα η οργή… αναπαύεται στους καναπέδες.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ