Το ρομπότ-πιτσαδόρος για σπέσιαλ μαργαρίτες

Και βοηθός για άτομα με αναπηρία.

Μπορεί να μην πετάει τη ζύμη της πίτσας στον αέρα, πάντως το ρομπότ-πιτσαδόρος RoDyMan θα ανοίγει ζύμη, θα απλώνει πάνω της τα υλικά και θα ψήνει την πίτσα. Μην περιμένετε να ακούσετε κανέναν Ιάπωνα ευρεσιτέχνη… Το ρομπότ αυτό έχει «γενέτειρα» τη Νάπολη, την πατρίδα της πίτσας, και «πατέρας» είναι ο Ναπολιτάνος επιστήμονας Μπρούνο Σιτσιλιάνο, ο οποίος υπόσχεται ότι σε πέντε χρόνια το ρομπότ του θα φτιάχνει νόστιμες πίτσες σε πολλά εστιατόρια και όχι μόνο!


«Ο RoDyMan δεν θα είναι μόνο πιτσαδόρος. Απώτερος στόχος είναι να υπηρετήσει άτομα με δυσκολίες στα άκρα τους, αναπαράγοντας ανθρώπινες δραστηριότητες σε ένα υψηλό επίπεδο επιδεξιότητας και κινητικότητας, το οποίο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Μπρούνο Σιτσιλιάνο, επικεφαλής του εργαστηρίου ρομποτικής Prisma Lab, στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας που έγινε στη Νάπολη. Το ρομπότ θα έχει κορμό, δύο βραχίονες και χέρια με πολλαπλά δάχτυλα, δεν θα έχει όμως πόδια. Θα είναι μονταρισμένο σε μια πλατφόρμα, η οποία θα κινείται σε κάθε κατεύθυνση με τροχούς. Το κεφάλι θα είναι εξοπλισμένο με στερεοσκοπική κάμερα και με σύστημα φώτων. Θα έχει επίσης αισθητήρες εγγύτητας, χώρου και αφής.


«Η αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου. Για τον λόγο αυτό, η ασφάλεια αποτελεί βασική πτυχή του νέου συστήματος. Το αυτόνομο ρομπότ πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει τη ροή των γεγονότων σε μια δεδομένη δραστηριότητα, να αντιδρά και να μάθει το “περιβάλλον” του. Θα είναι σύντομα σε θέση να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως την παρουσία ανθρώπων ή εμποδίων» δήλωσε ο Σιτσιλιάνο. Στο πρότζεκτ συμμετέχει και αληθινός πιτσαδόρος που θα φορέσει βιοκινητική στολή με αισθητήρες και 3D σύστημα καταγραφής κίνησης προκειμένου να «διδάξει» δεξιότητες και κινήσεις στον RoDyMan.


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ