Δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν

Αστρονόμοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη που μπορεί να είναι κατοικήσιμοι.

Οχι ένας, όχι δύο, αλλά… δισεκατομμύρια πλανήτες υπάρχουν στον γαλαξία μας που μοιάζουν με τη Γη και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Μπορεί δηλαδή και να μην είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν ή να υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί που δεν φανταζόμαστε. Αστρονόμοι από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και της Χαβάης αναφέρουν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες ότι πλανήτες όπως η Γη είναι σχετικά κοινοί στον γαλαξία. Ο αστρονόμος Αντριου Χάουαρντ εκτίμησε μάλιστα πως ο αριθμός τους ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια!


Σύμφωνα με τις μελέτες, ο κοντινότερος από αυτούς βρίσκεται σε απόσταση «μόλις» δώδεκα ετών φωτός από τη Γη, που σημαίνει περίπου 115 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι περίπου 8,8 δισεκατομμύρια άστρα στον γαλαξία έχουν πλανήτες που εμφανίζουν σχεδόν το μέγεθος της Γης και στην επιφάνειά τους επικρατούν θερμοκρασίες φιλικές για την ανάπτυξη ζωής. Επεσήμαναν ωστόσο ότι υπάρχουν και πάρα πολλά άστρα που δεν μοιάζουν με το ηλιακό μας σύστημα, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν πλανήτες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Αστρονομίας Τζέφρι Μάρσι, «οι εν λόγω πλανήτες πρέπει να έχουν μια κατοικήσιμη ζώνη όπου επικρατούν μέτριες θερμοκρασίες, έτσι ώστε το νερό να μην ψύχεται και να μετατρέπεται σε πάγο, ούτε όμως να εξατμίζεται, αλλά να παραμένει υγρό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το υγρό νερό αποτελεί προϋπόθεση για τη ζωή».


Η ανακάλυψη βασίστηκε στις πιο ακριβείς στατιστικές αναλύσεις όλων των παρατηρήσεων που έχει πραγματοποιήσει το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το διαστημικό παρατηρητήριο που εκτοξεύτηκε το 2009, έχοντας σχεδιαστεί ακριβώς ώστε να εντοπίζει πλανήτες γύρω από άλλα άστρα. «Τώρα, για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα έχει μία ιδέα για το πόσοι κοινοί πλανήτες στο μέγεθος της Γης υπάρχουν γύρω από άστρα, όπως το ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας λοιπόν, υπάρχουν 40 δισεκατομμύρια πιθανότητες για να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί ζωή και κάπου αλλού» τόνισε ο Μάρσι.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ