Ξαναμπαίνουν θεμέλια για το εμβληματικό παλιό ρολόι του Πειραιά

Ενα ακόμη έργο, που θα αποτελέσει έκπληξη για τους Πειραιώτες, αλλά και όλους τους Ελληνες, σχεδιάζει ο Δήμος Πειραιά.

Ενα ακόμη έργο, που θα αποτελέσει έκπληξη για τους Πειραιώτες, αλλά και όλους τους Ελληνες, σχεδιάζει ο Δήμος Πειραιά. Μετά το «στολίδι» της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που λάμπει και πάλι έπειτα από 14 χρόνια, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε ότι θα ξαναχτιστεί το εμβληματικό παλιό ρολόι-σήμα κατατεθέν του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας!


Το ιστορικό κτίριο, που χτίστηκε το 1869 προκειμένου να στεγαστεί εκεί χρηματιστήριο και που κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια της επταετίας και συγκεκριμένα στα τέλη Δεκεμβρίου 1968, επί δημαρχίας του Αριστείδη Σκυλίτση, θα ξαναχτιστεί στο μέγεθος και στον ίδιο χώρο όπου βρισκόταν, με χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την αναδιάρθρωση των οικονομικών του δήμου και την περιστολή της σπατάλης, ενώ το πρώτο ποσό, ύψους 250.000 ευρώ, για το έργο θα προέλθει από την πώληση οικοπέδου του Δήμου Πειραιά που βρίσκεται στα όρια της περιοχής Ρέντη.


Μιλώντας για το μεγάλο αυτό έργο, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, που ζήτησε τη συνεισφορά όλων των Πειραιωτών για το έργο, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα ανοιχτεί σχετικός ειδικός τραπεζικός λογαριασμός τον οποίο θα διαχειρίζονται επιφανείς Πειραιώτες και πρώην αιρετά στελέχη του δήμου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκεί κατά πάσα βεβαιότητα θα λειτουργήσει η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πράξη που συμβολίζει την ανάδειξη του Πειραιά ως κέντρου ναυτοσύνης, ανάπτυξης και δημιουργίας».


Το μεγαλοπρεπές κτίριο του εμπορικού χρηματιστηρίου θεμελιώθηκε τον Αύγουστο του 1869 και ολοκληρώθηκε το 1873, ενώ το ρολόι τοποθετήθηκε στον πύργο του κτιρίου με χρήματα του τότε δημάρχου της πόλης Δημήτρη Μουντζόπουλου. Κατά τη διάρκεια της «ζωής» του, το ρολόι φιλοξένησε επί σειρά ετών το δημαρχείο και το ταχυδρομείο του Πειραιά, ενώ στο ισόγειό του είχε στεγαστεί και το θρυλικό καφενείο του Α. Κομηνού. Το ρολόι αποτελούσε δημοφιλές σημείο συνάντησης για όλους τους Πειραιώτες, ενώ την περίοδο της Κατοχής είχε επιταχθεί προκειμένου να στεγαστούν εκεί στρατιωτικές, κυρίως, υπηρεσίες.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ